Νέα επέλαση της σαχαριανής σκόνης σήμερα στην Καλαμάτα

Νέα επέλαση της σαχαριανής σκόνης σήμερα στην Καλαμάτα

Απόκοσμες εικόνες φαίνεται πως θα ζήσει για δεύτερη φορά η Μεσσηνία και συγκεκριμένα η Καλαμάτα και, μάλιστα, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, με τη νέα επέλαση αφρικανικής σκόνης, η οποία αναμένεται από απόψε.

Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα, όλη η χώρα θα βρίσκεται σε πορτοκαλί κλοιό, όμως, σύμφωνα με το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr., η Καλαμάτα, η Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης θα είναι στα… κόκκινα!

Υψηλές συγκεντρώσεις
Η αφρικανική σκόνη που έρχεται από τη Σαχάρα θα πολιορκεί την Ελλάδα μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Αιτία είναι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, που θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τη μεταφορά σημαντικής ποσότητας σαχαριανής σκόνης.

Σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, σήμερα Παρασκευή αναμένονται αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ στα κεντρικά και βόρεια τμήματα οι υψηλότερες συγκεντρώσεις θα εντοπίζονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Στο χάρτη παρουσιάζονται οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος για τις βραδινές ώρες της Παρασκευής στο σύνολο της χώρας, ενώ τα ενσωματωμένα διαγράμματα απεικονίζουν τις συγκεντρώσεις σκόνης καθ’ ύψος σε τρεις επιλεγμένες πόλεις (Αθήνα, Καλαμάτα, Ηράκλειο). 

Μεγάλη προσοχή
Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας εφιστά ιδιαίτερα στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι προσεκτικά αυτές τις ημέρες. Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και, κυρίως, το αναπνευστικό σύστημα.

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγονται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Ισχυρή είναι η σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα. Εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.
Β.Β.