Ο Δήμος Καλαμάτας στο Balkan Energy Forum στην Κοζάνη

Ο Δήμος Καλαμάτας στο Balkan Energy Forum στην Κοζάνη

Οι συνέργειες προωθούν τη μετάβαση σε… καθαρότερη ενέργεια

Με επιτυχία, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία και παρουσία του Δήμου Καλαμάτας, ολοκληρώθηκε το τριήμερο 23, 24, 25 Μαΐου στο εκθεσιακό κέντρο Κοίλων Κοζάνης το διεθνές συνεδριακό γεγονός Balkan Energy Forum, το οποίο διοργανώθηκε από το υφυπουργείο Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης και τη ΔΕΘ-Helexpo, με την αιγίδα του Πράσινου Ταμείου, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Κοζάνης, ενώ υποστηρίχθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας.

Η Καλαμάτα έδωσε το παρών με τον αντιδήμαρχο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Ουδετερότητας Βασίλη Παπαευσταθίου, που συμμετείχε στο πάνελ «Ελληνικές κλιματικά ουδέτερες πόλεις και ενεργειακές κοινότητες ΟΤΑ» μαζί με το δήμαρχο Κοζάνης, το δήμαρχο Τρικκαίων, τον ειδικό σύμβουλο του δημάρχου Ιωαννιτών και το γενικό διευθυντή Ενέργειας του ΥΠΕΝ.

Εκεί, εκπροσωπώντας το δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Παπαευσταθίου ανέπτυξε τις προοπτικές και τους σχεδιασμούς της πόλης, τόνισε την αναγκαιότητα να ισχυροποιηθεί το δίκτυο των 6 ελληνικών πόλεων που συμμετέχουν στις 100 κλιματικά ουδέτερες ευρωπαϊκές πόλεις μέχρι το 2030, και πρότεινε μια σειρά μέτρων που θα διευκολύνουν τη μετάβαση των πόλεων, χρησιμοποιώντας τα ανάλογα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Βασικός στόχος της διοργάνωσης ήταν να φωτίσει διαστάσεις του ενεργειακού ζητήματος, σχετικά με τις τάσεις που αναπτύσσονται, τις τεχνολογίες που προηγούνται στις εξελίξεις, τις πολιτικές που υιοθετούνται από την Ε.Ε. και να καταγράψει τον αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, των παραγωγών και των επιχειρήσεων.

Επίσης, το Balkan Energy Forum παρουσίασε και εκθεσιακή διάσταση, πέρα από τη συνεδριακή, με τη συμμετοχή πανεπιστημίων, επιχειρήσεων και επενδυτών στα θέματα ηλεκτροκίνησης, παραγωγής υδρογόνου και δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, ενώ εκεί παρουσιάστηκε και το πρώτο λεωφορείο υδρογόνου.