Αυξημένα έξοδα, φορολογία και υπερανάπτυξη βραχυχρόνιας μίσθωσης, τους οδηγούν σε κλείσιμο
Σοβαρά προβληματισμένοι είναι οι επιχειρηματίες του κλάδου των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, με τη φετινή τουριστική περίοδο να έχει ξεκινήσει με χαμηλές πληρότητες και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις συνεχώς «να σκαρφαλώνουν σε ύψη που τους τρομάζουν» και κλονίζουν την βιωσιμότητά τους.
Μιλώντας στο «Θάρρος» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων – Διαμερισμάτων Πελοποννήσου και Κυθήρων, Θεόδωρος Οικονόμου, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το μέλλον του κλάδου, κατονομάζοντας ως τους μεγαλύτερους εχθρούς των οικογενειακών τους επιχειρήσεων τους νέους φόρους και τη βραχυχρόνια μίσθωση.
Προβληματισμός
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος μίλησε για μια χρονιά που ξεκίνησε με χαμηλές πληρότητες για τα τουριστικά καταλύματα του κλάδου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Η εικόνα που υπάρχει μέχρι τώρα είναι ότι οι πληρότητες των καταλυμάτων του κλάδου θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα δυο προηγούμενα έτη, 2023 και 2022.
Οι μεγάλες αυξήσεις που καταγράφονται σε αφίξεις και τζίρους δεν αποτυπώνονται στην πραγματική κατάσταση που βιώνουν τα μικρά τουριστικά καταλύματα και στα πραγματικά τους έσοδα.
Τα αυξημένα πάγια και λειτουργικά έξοδα, λόγω πληθωρισμού, η υπερανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και η αύξηση των κλινών στις αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές, με αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των μικρών μονάδων, είναι κάποιοι από τους λόγους της αναντιστοιχίας αυτής.
Προβληματισμένοι είναι οι επιχειρηματίες του κλάδου για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου».
Χαμηλές πληρότητες
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, Θεόδωρος Οικονόμου, σημείωσε ότι ακριβώς αυτά ισχύουν για το σύνολο της Πελοποννήσου, αλλά και ειδικότερα για τη Μεσσηνία, όπου δραστηριοποιείται και ο ίδιος. «Γεωγραφικά η Πελοπόννησος είναι χωρισμένη σε δύο κατηγορίες, στις περιοχές που είναι τουριστικοί προορισμοί και σε αυτές που δεν είναι. Η πρώτη κατηγορία (περιοχές δηλαδή, όπως το Ναύπλιο, η Ελαφόνησος, η Μάνη, κ.λπ.) την περίοδο του Πάσχα είχε πληρότητα 80-90%. Στις υπόλοιπες περιοχές, ακόμα κι αυτές που ήταν δίπλα στις πρώτες, οι πληρότητες κινήθηκαν κάτω από το 60%. Υπάρχει κατακόρυφη πτώση και, δυστυχώς, υπάρχουν καταλύματα που αποφασίζουν να κλείσουν οριστικά», είπε ο κ. Οικονόμου, αναφέροντάς μας ως παράδειγμα κατάλυμα στην Αιγιαλεία το οποίο κλείνει, καθώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στη φορολογία, όταν η τουριστική περίοδος περιορίζεται σε 1,5 μήνα το χρόνο και η βραχυχρόνια μίσθωση έχει φτάσει σε ανεξέλεγκτα ύψη.
«Με τους νέους φόρους, με το τεκμαρτό εισόδημα, η λύση που έχεις είναι να το κλείσεις. Η βραχυχρόνια μίσθωση είναι άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα», τόνισε ο κ. Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι τα μικρά καταλύματα είναι τροφοδότες των τοπικών κοινωνιών. Ωστόσο, με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει και ο κόσμος δυσχεραίνεται να πληρώσει αρκετές διανυκτερεύσεις για να κάνει διακοπές. Έτσι και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων έχει περιορισθεί σε 3-4 το πολύ.
Οι κρατήσεις για το καλοκαίρι είναι ακόμα χαμηλές, πρόσθεσε, και μόνο αυτοί που έχουν voucher κοινωνικού τουρισμού κλείνουν για 6 ημέρες. Όμως, ακόμα κι από αυτό, τα 20 ευρώ ανά ημέρα που διατίθενται είναι πολύ λίγα
Ένα, επίσης, αρνητικό για τις μικρές αυτές επιχειρήσεις είναι ότι γενικώς εξαιρούνται από επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, αφού στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν ως υποχρέωση να υπάρχει μόνιμα εργαζόμενος στην επιχείρηση και σχεδόν όλες τους είναι οικογενειακές, με τις ανάγκες να καλύπτονται από τους ιδιοκτήτες και τα μέλη των οικογενειών τους.
«Ας ελπίσουμε ότι τα πράγματα ίσως ανατραπούν και καλυτερεύσουν φέτος. Ιδιαίτερα τώρα με το τεκμαρτό εισόδημα, είναι δύσκολα να ανταποκριθεί κάποιος», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.
Της Βίκυς Βετουλάκη