Πανελλαδικές 2024: Βατή η χθεσινή πρεμιέρα για τα ΕΠΑΛ με Νέα Ελληνικά

Πανελλαδικές 2024: Βατή η χθεσινή πρεμιέρα  για τα ΕΠΑΛ με Νέα Ελληνικά

Ξεκίνησαν χθες Πέμπτη οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα Επαγγελματικά Λύκεια, με τους υποψηφίους που εξετάστηκαν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών να διεκδικούν μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Κατά τη χθεσινή πρεμιέρα οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν ερωτήσεις σχετικά με το διασκευασμένο κείμενο από το διαδίκτυο με θέμα «Βιβλίο: Η σημασία και η χρησιμότητά του για τον άνθρωπο», αλλά και σχετικά με απόσπασμα από το βιβλίο του Μ. Λουντέμη «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τοπικό επίπεδο η διαδικασία των εξετάσεων κύλησε ομαλά, ενώ δεν παρατηρήθηκε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα για τους εξεταζόμενους μαθητές ΕΠΑΛ.

Το «Θ» βρέθηκε στα 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας, όπου οι υποψήφιοι μίλησαν για την εξέταση, την προετοιμασία τους κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και τους στόχους τους.

Άγγελος Κουλουράς

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άγγελος Κουλουράς: «Για κάποιον που είχε διαβάσει τα θέματα ήταν εύκολα, όχι όμως για μένα»!

Όπως δήλωσε για την εξέταση αλλά και την προετοιμασία του για τις πανελλαδικές: «Προσωπικά έγραψα ό,τι ήξερα, αφού το θέμα είχε να κάνει με τα βιβλία και το πόσο σημαντικά είναι για εμάς. Δε με δυσκόλεψε κάτι κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αφού προσωπικά δε διάβαζα! Σήμερα ήρθα απλά για να γράψω δεύτερη φορά, φέτος, όμως πλέον δε με ενδιαφέρει η ειδικότητα της Πληροφορικής την οποία είχα επιλέξει».

Όσον αφορά στη συνέχεια, εξήγησε με χιούμορ: «Από εδώ και πέρα, πιστεύω ότι η Σχολή Μαγειρικής είναι το επόμενό μου βήμα, κι ελπίζω μέσα από αυτή την επιλογή να γεννηθεί ένας νέος… Μποτρίνι».

Γιώργος

Εύκολο ήταν το θέμα που έπεσε στη χθεσινή εξέταση των Νέων Ελληνικών σύμφωνα με τον Γιώργο: «Έγραψα όλα τα θέματα, κάτι το οποίο στην αρχή με άγχωσε, αφού δεν είχα ιδέες για να αναπτύξω».

Μένοντας στο ίδιο μήκος κύματος, όπως και ο προηγούμενος μαθητής ΕΠΑΛ, εξήγησε χιουμοριστικά: «Κατά τη διάρκεια της χρονιάς είχα διαλέξει κατεύθυνση Οικονομικών, και σε αυτή την περίπτωση το θετικό σενάριο είναι να περάσω στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών που θέλω. Διαφορετικά θα καταλήξω… κουρέας».

Μαρία

Με ευκολία απάντησε στα θέματα των Νέων Ελληνικών και η Μαρία, η οποία τα βρήκε αρκετά βατά, καθώς εκτίμησε ότι ήταν από τα αναμενόμενα. Στο μεταξύ, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς δεν τη δυσκόλεψε κάτι ιδιαίτερα, ενώ πλέον ο στόχος της είναι να περάσει σε κάποια σχολή γύρω από τη Διατροφή.

Κωνσταντίνος Ζόμπολας

«Ως Ολυμπιακός έχω να πω ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος, αφού τη χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) επιτυχία ακολούθησε η σημερινή (σ.σ. χθεσινή)», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ζόμπολας. Τα θέματα, είπε, ήταν σχετικά εύκολα, κάτι το οποίο τον βοήθησε να τα καταφέρει. «Παρότι δεν πολυασχολήθηκα με το διάβασμα τη φετινή χρονιά, στόχος μου είναι η Σχολή Εμποροπλοιάρχων, κι αυτό κυρίως για τη φοιτητική ζωή που παρέχει. Επόμενο μάθημα είναι τα Μαθηματικά, στα οποία εξεταζόμαστε αύριο Σάββατο. Είμαι αισιόδοξος, κι από εκεί και πέρα βλέπουμε», σχολίασε.


Βασίλης Κοσμάς

Ένας ακόμη μαθητής που βρήκε εύκολα τα χθεσινά θέματα των εξετάσεων ήταν ο Βασίλης Κοσμάς, παρότι, όπως εξήγησε, υπήρχαν ορισμένα δυσνόητα σημεία. Σε κάθε περίπτωση, είναι ευχαριστημένος από την απόδοσή του στο πρώτο μάθημα, αφού και κατά τη διάρκεια των περασμένων μηνών δεν τον δυσκόλεψε κάτι στην προετοιμασία του. Επίσης υπογράμμισε: «Στόχος μου είναι η Γυμναστική Ακαδημία, αλλά δε με αγχώνει εάν περάσω ή όχι, αφού δε μένουμε στις Πανελλήνιες. Είναι μια δοκιμασία και θα περάσει».


Άννα Στεφανούρη

Ικανοποιημένη για όσα κατάφερε να γράψει δήλωσε η Άννα Στεφανούρη, παρότι συμμετέχει στις εξετάσεις χωρίς προσδοκίες, όπως εξήγησε, αφού στόχος της είναι να ακολουθήσει κάποια μαθητεία Αισθητικής. Από την άλλη, πρόσθεσε: «Περισσότερο έδωσα πανελλήνιες για την εμπειρία. Δεν έχω κάποιες προσδοκίες από τα αποτελέσματα. Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι εάν κάποιος είχε διαβάσει, μπορούσε να τα πάει πολύ καλά».


Κλαούντια

Ευκολία και βατά θέματα συνάντησε και η Κλαούντια, της οποία στόχος είναι η Νοσηλευτική. «Δεν αγχώθηκα ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, αφού το είχα πάρει ιδιαίτερα χαλαρά», σχολίασε. 

«Με το δεξί» η χθεσινή πρεμιέρα των εξετάσεων

Την ίδια εικόνα, για την έναρξη των φετινών Πανελλαδικών στα ΕΠΑΛ της Μεσσηνίας, επιβεβαίωσε και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιάννης Φραγκής. Όπως σημείωσε, οι εξεταζόμενοι δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα στην εξέτασή τους.

Επίσης, προσήλθαν κανονικά στα δύο εξεταστικά κέντρα του νομού σε Καλαμάτα και Κυπαρισσία (κι ένα ακόμη για τους φυσικώς αδυνάτους εξεταζομένους), ενώ τα θέματα μοιράστηκαν έγκαιρα, περίπου στις 8.30 το πρωί.

Να σημειωθεί ότι από τους 207 εγγεγραμμένους μαθητές, στην Καλαμάτα προσήλθαν χθες οι 153 προκειμένου να εξεταστούν, ενώ στην Κυπαρισσία από τους 50 εγγεγραμμένους, προσήλθαν οι 42.

Στην ειδική κατηγορία των φυσικώς αδυνάτων εξεταζομένων από την Καλαμάτα οι εγγεγραμμένοι υποψήφιοι ήταν 12, ενώ από την Κυπαρισσία 1. Διευκρινίζεται ότι το εξεταστικό κέντρο των φυσικώς αδυνάτων υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ βρίσκεται στην Πάτρα.

Της Χριστίνας Μανδρώνη