Πρόληψη δασικών πυρκαγιών: Συνεργασία Δήμου Καλαμάτας με WWF και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πρόληψη δασικών πυρκαγιών: Συνεργασία Δήμου Καλαμάτας με WWF  και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Παρουσιάστηκε προχθές το Σχέδιο Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών του Δήμου Καλαμάτας, το οποίο συντάχθηκε στο πλαίσιο του έργου που υλοποιεί το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη, του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και της ΙΚΕΑ του Ομίλου Fourlis, με τίτλο «Κατάρτιση και εφαρμογή σχεδίων δράσης για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών σε τοπικό επίπεδο».

Η παρουσίαση του σχεδίου έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, από τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Παπανικολάου και το συντονιστή δράσεων της WWF Ελλάς για τις δασικές πυρκαγιές, Ηλία Τζηρίτη, παρουσία μελών της Δημοτικής Αρχής, εκπροσώπων του Πυροσβεστικού Σώματος, της Διεύθυνσης Δασών Καλαμάτας, των Σωμάτων Ασφαλείας, εθελοντικών οργανώσεων, προέδρων Δημοτικών Κοινοτήτων και τοπικών φορέων και οργανισμών.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας είχε υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το κοινωφελές μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF Ελλάς) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη σύνταξη του Σχεδίου Πρόληψης, δεδομένης  της βαρύτητας που δίδει σε δράσεις ενίσχυσης της ανθεκτικότητας.

Με το πέρας της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση, ενώ το Σχέδιο θα τεθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Τα δε πορίσματα θα χρησιμοποιηθούν -μεταξύ άλλων- από τις υπηρεσίες του Δήμου για την τεκμηρίωση προτάσεων και έργων.

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα  ο ομότιμος καθηγητής Δασολογίας και Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεοχάρης Ζάγκας, είχε χαρακτηρίσει τον Ταΰγετο ως ένα δύσκολο βουνό, «ως τον Όλυμπο της νότιας Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον κ. Ζάγκα, δύο είναι οι βασικότερες παράμετροι για την αντιμετώπιση του μείζονος για τη χώρα μας προβλήματος των δασικών πυρκαγιών. Η λήψη μέτρων στον τομέα της πρόληψης και η άμεση επέμβαση, εντός δέκα λεπτών, των δυνάμεων για την κατάσβεση.

«Πρέπει να βρισκόμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα. Με τον πρώτο καπνό, εντός δέκα λεπτών, να επεμβαίνουμε. Δυστυχώς, σήμερα καθυστερούμε πάρα πολύ να επέμβουμε, αφού μπορεί να περάσουν δύο, τρεις ή και πέντε ώρες. Αναφέρω ως παράδειγμα την πυρκαγιά στα Πιέρια, όπου ήταν πολύ καθυστερημένη η επέμβαση για την κατάσβεσή της.

Επίσης, δεν έχουμε δει σωστά ως χώρα το θέμα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών. Οι δασικές πυρκαγιές που είχαμε φέτος, χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου. Αν δε βρεθεί λύση στο θέμα της άμεσης πρόσβασης, θα έχουμε και φέτος τα ίδια προβλήματα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Ζάγκας.