Νομικός έλεγχος με Τεχνητή Νοημοσύνη
Νέα ψηφιακά εργαλεία που διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητα πολιτών και επαγγελματιών στον τομέα της κτηματογράφησης τέθηκαν σε εφαρμογή από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το φορέα του Κτηματολογίου.
Τις νέες ψηφιακές λειτουργίες του Κτηματολογίου, οι οποίες εισάγονται για να επιταχύνονται μεταβιβάσεις ακινήτων και να διευκολύνονται οι διοικητικές πράξεις κτηματογράφησης, παρουσίασε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σύμφωνα με το ecopress.
Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι θα δοθεί ένα voucher για την ενίσχυση των συμβολαιογράφων με ψηφιακό εξοπλισμό, tablet, laptop και σαρωτές, ύψους 2.200 ευρώ, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στις νέες ψηφιακές λειτουργίες που θεσπίζονται για τη διευκόλυνση των επαγγελματιών του χώρου και των πολιτών.
Ψηφιακός χάρτης
Σχετικά με τις νέες εφαρμογές, πρόκειται για τον Ψηφιακό Χάρτη Κτηματογράφησης που δείχνει όλα τα ακίνητα στο Κτηματολόγιο στην οθόνη του υπολογιστή πολιτών και επαγγελματιών νομικών και μηχανικών, εργαλεία με χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την εξυπηρέτηση υποθέσεων των πολιτών και το νομικό έλεγχο του ακινήτου, και εγχειρίδιο με ενιαίους κανόνες νομικού ελέγχου για να γίνονται γρήγορα οι πράξεις για μεταβιβάσεις.
Με τον Ψηφιακό Χάρτη Κτηματογράφησης (maps.gov.gr) οι πολίτες και οι επαγγελματίες μπορούν να βλέπουν πώς έχει αποτυπωθεί το ακίνητό τους και τι εκκρεμότητες έχει στο Κτηματολόγιο.
Ο κ. Κυρανάκης υπογράμμισε ότι με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου οι επαγγελματίες του χώρου, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, νομικοί, υπηρεσιακοί παράγοντες, και οι πολίτες θα μπορούν να εντοπίζουν το ακίνητο για το οποίο ενδιαφέρονται σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, να «βλέπουν όλοι την ίδια εικόνα», να αντλούν πληροφορίες για αυτό και να συνεννοούνται για αυτό «με ενιαία γλώσσα». Όλοι και κυρίως ο ενδιαφερόμενος πολίτης, «θα μπορεί να βλέπει πώς έχει αποτυπωθεί η περιουσία του, να βλέπει τα τετραγωνικά μέτρα, την περίμετρο, τη χρήση γης, και να μπορεί μέσω του ψηφιακού χάρτη να ενημερώνεται για τις ενέργειες που μπορεί να κάνει σε περιοχές που ακόμη γίνεται συλλογή δηλώσεων».
Τεχνητή νοημοσύνη
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε όλες τις ψηφιακές λειτουργίες που ενσωματώνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα διευκολύνουν τις διοικητικές πράξεις και τις μεταβιβάσεις των ακινήτων. «Το παρουσιάζουμε και σύντομα για πρώτη φορά θα έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα να έχουν τα ακίνητά τους στο wallet, στο Gov.gr Wallet. Άρα, όλη πληροφορία ενός ακινήτου, η οποία πρέπει να μοιραστεί με ένα συμβολαιογράφο, με ένα μηχανικό, με έναν επαγγελματία, ο οποίος θα εξυπηρετήσει τον ιδιοκτήτη στις ενέργειες πρέπει να κάνει για ένα ακίνητο, θα είναι με έναν απλό ψηφιακό τρόπο μέσα στο wallet».
«Παρουσιάζουμε, επίσης, τις νέες δυνατότητες που δίνει το maps.gov.gr, τόσο για τους μηχανικούς όσο και για τον πολίτη, ο οποίος για πρώτη φορά βλέπει την περιουσία του σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος, ανεξαρτήτως της φάσης κτηματογράφησης».
«Παρουσιάζουμε ακόμη για πρώτη φορά -το είχαμε προαναγγείλει, αλλά είναι η πρώτη φορά που το παρουσιάζουμε – το νομικό έλεγχο με τεχνητή νοημοσύνη, ένα εργαλείο το οποίο θα δώσει δυνατότητα στους προϊσταμένους και στους νομικούς εισηγητές να κάνουν πολύ πιο γρήγορες διεκπεραιώσεις εγγραπτέων πράξεων μέσα στο Κτηματολόγιο και αναμένεται να αυξήσει την παραγωγικότητα».
Ο Βοηθός Κτηματολογίου αφορά σε χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, όπως τα chatbots, για την αυτοματοποίηση και την επιτάχυνση της εξυπηρέτησης των πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες. Περιλαμβάνει την παροχή πληροφοριών, την καθοδήγηση σε διαδικασίες ή την επίλυση αποριών και προβλημάτων. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα της εξυπηρέτησης, ενώ μειώνει το χρόνο αναμονής και το κόστος.