Συλλογή «Βικτωρία Γ. Καρέλια»: Περί τους 9.400 μαθητές έχουν παρακολουθήσει τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα

Συλλογή «Βικτωρία Γ. Καρέλια»: Περί τους 9.400 μαθητές έχουν παρακολουθήσει τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο τιμήθηκε η φετινή Διεθνής Ημέρα Μουσείων, το Σάββατο 18 Μαΐου, στη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια», καθώς πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-απολογισμός με τίτλο «Ποιος εκπαιδεύεται από τα μουσειακά εκπαιδευτικά προγράμματα;».

Η παραπάνω δράση υλοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων εφαρμογής των μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων του μουσείου, ενώ είχε ως στόχο να αναδείξει μια διαφορετική προσέγγιση για να αποφεύγεται το κλασικό μοντέλο ξενάγησης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από τις Παναγιώτα Παπανικολάου, εκπαιδευτικό και Χριστίνα Παπαδοπούλου, μουσειολόγο, οι οποίες έχουν δημιουργήσει τα εν λόγω εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, πρόκειται για μια εμπειρία ξενάγησης «που πλαισιώνεται από δημιουργικά προγράμματα σχεδιασμένα εξ ολοκλήρου για διαφορετικά ηλικιακά κοινά, ώστε να αποφευχθεί η κλασική ξενάγηση στο μουσείο». Όπως σημειώθηκε δε, γνώμονας ήταν η λειτουργία του μουσείου ως ενός σύγχρονου χώρου, ανοικτού και προσιτού, που θα θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, κάτι το οποίο έχει επιτευχθεί, δεδομένου ότι τα εν λόγω προγράμματα έχουν παρακολουθήσει περί τα 9.400 παιδιά στη διάρκεια της πενταετούς εφαρμογής τους.

Χρ.Μ.