Ξεκινούν τα έργα ανάπλασης σε οικισμούς της Μάνης

Ξεκινούν τα έργα  ανάπλασης σε οικισμούς της Μάνης

Η πορεία έργων στη Μεσσηνία

Έργα ανάπλασης σε ιστορικούς οικισμούς του Δήμου Δυτικής Μάνης, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθούν μέσα στους επόμενους 12 μήνες, μετά την εργολαβική σύμβαση που υπογράφηκε χθες στην Αντιπεριφέρεια Μεσσηνία.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, υπέγραψε τη σχετική σύμβαση με τον εργολάβο.

Σε δηλώσεις του κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε και στην πορεία άλλων μεγάλων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μεσσηνία.

Οικισμοί στη Μάνη
Για το έργο ανάπλασης σε οικισμούς της Μάνης, τόνισε πως κύριος σκοπός είναι η αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων με νέα σύγχρονα υλικά, διατηρώντας ταυτόχρονα το σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική της περιοχής παρέμβασης.

Ειδικότερα, το έργο αφορά στην εκ νέου δαπεδόστρωση και τον ηλεκτροφωτισμό κοινόχρηστων χώρων των οικισμών Ανατολικού, Κάμπου, Κέντρου, Οροβά και Σταυροπηγίου του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Το έργο έχει σκοπό να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη κίνηση των πολιτών των οικισμών, ενώ ταυτόχρονα ο βιώσιμος χαρακτήρας της παρέμβασης θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής, τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και των επισκεπτών, καθώς και τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων της περιοχής.

Οι μελέτες εκπονήθηκαν από το Δήμο Δυτικής Μάνης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας και στη συνέχεια υποβλήθηκε πρόταση σε ενεργή πρόσκληση του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης.

Στον οικισμό Ανατολικού η ανάπλαση θα υλοποιηθεί στο χώρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας. Στον οικισμό Κάμπου το έργο αφορά στην ανάπλαση κεντρικών τμημάτων οδών της Κοινότητας. Στον οικισμό Κέντρο την ανάπλαση της κεντρικής οδού. Στον οικισμό Οροβά την ανάπλαση του χώρου του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου και στο Σταυροπήγιο την ανάπλαση του χώρου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Πορεία έργων
Για το έργο «Μέτρα βελτίωσης της οδικής ασφάλειας υπεραστικών οδών Μεσσηνίας», προϋπολογισμού 3.115.000 ευρώ, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι ολοκληρώθηκε η ασφαλτόστρωση με αντιολισθηρό τάπητα στο τμήμα της 82ης εθνικής οδού Καλαμάτα – Πύλος και ειδικότερα στο τμήμα από Ριζόμυλο έως Σουληνάρι και για μήκος 3,1 χλμ. Τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται και η διαγράμμιση του οδοστρώματος.

Το έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης θα συνεχίσει στο αμέσως επόμενο διάστημα με αντίστοιχες εργασίες που θα πραγματοποιηθούν, κατά θέσεις, στην 7η εθνική οδό Καλαμάτας – Τσακώνας.

Οι εργασίες ασφαλτόστρωσης ολοκληρώθηκαν και στο έργο «Βελτίωση – συντήρηση 9ης Ε.Ο. (τμήμα Φλόκα – Γαργαλιάνοι)», προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, με στόχο την επίτευξη της οδικής ασφάλειας στις περιοχές παρέμβασης και για μήκος 1.800 μέτρων. Τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται και η διαγράμμιση του οδοστρώματος.

Παράλληλα το έργο, σε συνδυασμό και με την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης από το Δήμο Τριφυλίας, αντιμετωπίζει σε μεγάλα τμήματα και το θέμα διαπλάτυνσης της οδού με εργασίες τσιμεντοστρώσεων.

Στο έργο «Αποκατάσταση υποδομών και βελτίωση ασφάλειας στην οδό από Διαβολίτσι προς Αγία Θεοδώρα και από Καλύβια προς Τουρκολέκα Μεσσηνίας», προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, ολοκληρώθηκε το τμήμα από Καλύβια προς Τουρκολέκα, μήκους 600 μέτρων, με εργασίες οδοστρωσίας, κατασκευής επενδεδυμένης τάφρου, σωληνωτών οχετών, τσιμεντοστρώσεων, ασφαλτοστρώσεων και εργασίες σήμανσης – ασφάλειας.

Το έργο με χρηματοδότηση από δημόσιες επενδύσεις την περίοδο αυτή εξελίσσεται και στο τμήμα από Διαβολίτσι έως Αγία Θεοδώρα, σε μήκος περίπου 9 χλμ., όπου έχουν υλοποιηθεί τα τεχνικά έργα που προβλέπονταν, ενώ αναμένεται να γίνουν σύντομα και οι ασφαλτοστρώσεις.

Τέλος, στο έργο «Βελτίωση – συντήρηση 7ης εθν. οδού, τμήμα Ασπρόχωμα – Θουρία», προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, ξεκινά άμεσα το έργο ασφαλτόστρωσης από Ασπρόχωμα έως Θουρία, το οποίο θα αποκαταστήσει τη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας, με κατεύθυνση προς Τσακώνα, και αναμένεται να υλοποιηθεί έως την περιοχή του praktiker, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα ΚΑΠ.

Της Βίκυς Βετουλάκη