Στην Καλαμάτα βρέθηκε η αντιπρόεδρος της ΟΣΥΑΠΕ (Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας) Έφη Παπαλεξίου, συνοδευόμενη από την πρόεδρο της ΠΟΜΗΤΕΔΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Μηχανικών Τεχνικής Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων) Ειρήνη Μπεκιάρη.
Οι δύο γυναίκες συνομίλησαν με υπάλληλους της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ έδωσαν συνέντευξη Τύπου μαζί με την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων της Π.Ε. Μεσσηνίας, Δήμητρα Δημητρούλια και τον πρόεδρο του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, Δημήτρη Φαββατά.
Όπως ανέφερε η κα Παπαλεξίου, τα προβλήματα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και τις Περιφέρεις της χώρας είναι κοινά, με το τεράστιο θέμα της υποστελέχωσης να τις ταλανίζει. Πρόσθεσε δε, ότι οι ελάχιστες προσλήψεις που γίνονται έχουν το πρόβλημα της μη αποδοχής από τους ενδιαφερόμενους, καθώς, όπως υποστήριξε, το Δημόσιο πλέον δεν είναι ελκυστικό, με τις αμοιβές να είναι πολύ κατώτερες εκείνων που μπορούν να λάβουν στον ιδιωτικό τομέα.
Από την πλευρά της, ζήτησε αυτό το ζήτημα κάπως να λυθεί, ενώ διαφωνεί, όπως είπε, με τη λύση εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες ή αναπτυξιακούς οργανισμούς, διότι δεν είναι προς το καλό των Περιφερειών και του αιρετού βαθμού, ούτε και προς όφελος των πολιτών, καθώς είναι πολύ ακριβότερη και χειρότερη σε ποιότητα.
Πέραν της υποστελέχωσης, βασικό πρόβλημα, συμπλήρωσε, είναι η δύσκολη θεσμική θωράκιση των λειτουργιών που περιέρχονται από όλο το δημόσιο τομέα στις Περιφέρειες, χωρίς την αντίστοιχη οικονομική υποστήριξη και το προσωπικό που τις ασκούσε. «Δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα με νομικές διώξεις συναδέλφων της, χωρίς να έχουν την αντίστοιχη νομική κάλυψη και έτσι το Δημόσιο γίνεται ακόμα αποκρουστικότερο» συμπλήρωσε η κα Παπαλεξίου.
Κλείνοντας υποστήριξε ότι οι υπάλληλοι στις Περιφέρειες είναι οι πιο κακοπληρωμένοι στο δημόσιο τομέα, χωρίς ελεγκτικά επιδόματα, ενώ στα υπουργεία τα λαμβάνουν, χωρίς να τους παρέχονται αυτά που χρειάζονται για να κάνουν καλά τη δουλειά τους. «Υπάρχουν εγκλωβισμένοι υπάλληλοι που δεν μπορούν να μετακινηθούν ούτε με την κινητικότητα και έτσι είναι αναγκασμένοι να αντεπεξέλθουν σε όλες τις ευθύνες τους όντας υποστελεχωμένοι και κακοπληρωμένοι» συμπλήρωσε.
Απευθυνόμενη στο κοινό, θέλησε να κάνει γνωστό ότι στις Περιφέρειες εργάζονται άτομα με πολύ υψηλά τυπικά προσόντα, που προσπαθούν να τα φέρουν εις πέρας με ένα πολυδαίδαλο σύστημα νομοθεσίας και με πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας.
Με τη σειρά της, η κυρία Ειρήνη Μπεκιάρη μίλησε επίσης για υποστελέχωση, ανύπαρκτη νομική κάλυψη και απαξίωση των δημοσίων υπηρεσιών.
Μιλώντας για τους μηχανικούς Τ.Ε., είπε ότι βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή και έχουν βγει μπροστά σε αρκετές περιπτώσεις διαχείρισης κρίσεων. Επίσης, συμβάλλουν πολύ στα έργα υποδομής, χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες και δίχως να υπάρχει αύξηση στο μισθό τους.
Και η κα Μπεκιάρη αναφέρθηκε σε συναδέλφους της που διορίζονται στο Δημόσιο, αλλά κατά 40% δεν αποδέχονται το διορισμό τους, μιας και δεν υπάρχουν οικονομικά κίνητρα, ούτε κίνητρα εξέλιξης.
Από την πλευρά της, ζήτησε η Πολιτεία να διορθώσει κάποιες στρεβλώσεις που υπάρχουν, αφού «τελικά αυτοί που καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και πολύ εξειδικευμένα οι μηχανικοί».
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση