12ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας: Λίγο πριν από τη μεγάλη συναυλία ο Γιώργος Νούσης μιλά στο «Θ»

12ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας: Λίγο πριν από τη μεγάλη συναυλία  ο Γιώργος Νούσης μιλά στο «Θ»

Πέφτει απόψε η αυλαία για το 12ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου, όπου και θα πραγματοποιηθεί ο Διαγωνισμός Κιθάρας, ενώ θα ακολουθήσει μια ξεχωριστή συναυλία. Σε αυτή, υπό τον τίτλο “Highlights”, θα συμμετέχει ο πολυβραβευμένος κιθαρίστας και συνθέτης Γιώργος Νούσης, ενώ μαζί του θα είναι η Neza Lopatic (κιθάρα) από τη Σλοβενία και η Μαριάνθη Καραγιάννη (βιολί) από την Ελλάδα.

Δοθείσης της ευκαιρίας, το «Θάρρος» μίλησε με τον Γιώργο Νούση, με τη μουσική και την κιθάρα… να είναι στο επίκεντρο:

-Βλέποντας το βιογραφικό σας παρατηρούμε ότι είναι γεμάτο μουσική και, κυρίως, κιθάρα… Τι είναι για εσάς η μουσική και τι η κιθάρα;
Η μουσική είναι για μένα ο πιο άμεσος τρόπος έκφρασης συναισθημάτων. Με την κιθάρα  “ταιριάξαμε” από νωρίς και είναι το μουσικό όργανο εκείνο που μου δίνει μία γλυκιά αίσθηση ελευθερίας.

-Ο Γιώργος Νούσης συνεχώς δημιουργεί… συνθέτοντας μουσική για ταινίες, συγκροτήματα κ.λπ. Υπάρχει κάτι που προτιμά και τι είναι αυτό που τον χαρακτηρίζει στις συνθέσεις του;
Αν μπορούσα να βάλω σε μία σειρά τις προτιμήσεις μου, θα έλεγα πως η δημιουργία μουσικής για εικόνα, αλλά και η δημιουργία μουσικής για σύνολα, είναι αυτό που με ευχαριστεί περισσότερο. Η μουσική μου έχει έναν χαρακτήρα μελωδικό και εσωτερικό, που πάντα προσαρμόζεται στις ανάγκες των διάφορων πρότζεκτ.

-Συναυλίες σε όλο τον κόσμο… και έδρα σας η Βιέννη. Πώς αποφασίσατε να μετακομίσετε εκεί και πώς είναι να είστε συνεχώς με μια βαλίτσα στο χέρι;
Βρέθηκα στη Βιέννη αρχικά για να ηχογραφήσω τον πρώτο δίσκο με δικές μου συνθέσεις “An introduction to a theme”, χωρίς σκοπό να εγκατασταθώ τότε εκεί. Η πόλη μού άρεσε όμως, υπήρχαν δυνατότητες και έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω. Σχετικά με τα ταξίδια, όταν αυτά είναι μουσικά, τα απολαμβάνω πάντα.

-Τι θα λέγατε σε ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική και ειδικότερα με την κιθάρα;
Η μουσική με έναν καλό τρόπο εκμάθησης, που θα στηρίζεται στο να ενισχύσει τη συγκέντρωση και τη δημιουργικότητα των παιδιών, δεν μπορεί παρά μόνο για καλό να είναι.

Για την κιθάρα τώρα, μία πολυδιάστατη μέθοδος εκμάθησης που θα φέρει το μαθητή σε επαφή με όλα τα στυλ που μπορεί να αναπαράγει το όργανο, θα ήταν ιδανική.

-Μιλήστε μας για το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας. Πόσο σημαντικό είναι να διεξάγονται τέτοια φεστιβάλ;
Η επαφή του κόσμου με τον πολιτισμό αποτελεί έναν τρόπο για να μας φέρει πιο κοντά στα “καλά” μας ανθρώπινα στοιχεία. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ, το οποίο δημιουργήθηκε από την αγάπη για την κιθάρα και όσους ασχολούνται με αυτήν, αποτελεί ένα διαμάντι για την πόλη της Καλαμάτας.

-Για πείτε μας για την παρουσία σας στο φεστιβάλ και την αποψινή συναυλία…
Η παρουσία μου στο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας είναι πια πολύχρονη. Τα τελευταία χρόνια είχα την ευκαιρία να διδάξω, να δώσω συναυλίες, αλλά και να γράψω κομμάτια για το διαγωνισμό κιθάρας. Όλα αυτά, λόγω της εμπιστοσύνης που μου έδειξε ο διευθυντής του φεστιβάλ, Αντώνης Κουφουδάκης. Μαζί με την Μαριάνθη Καραγιάννη στο βιολί και την Neza Lopatic στην κιθάρα, θα ακούσετε διασκευές κομματιών από τους Beatles, τους Queen, τους Scorpions, τον Sting, αλλά και μουσικές του Verdi, του Henri Mancinι και του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και μερικές δικές μου συνθέσεις, προσαρμοσμένες για το σύνολό μας.  Το πρόγραμμά μας δημιουργήθηκε από τις δικές μας επιρροές και ακούσματα και καλύπτει ένα μεγάλο μουσικό φάσμα, που είναι ενδιαφέρον για όλους.

–Να σημειωθεί ότι η συναυλία θα ξεκινήσει στις 8.30 μ.μ. και το κόστος εισιτηρίου είναι 10 ευρώ το κανονικό και 5 ευρώ το μαθητικό.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση