To project “Ανακύκλωση Απορριμμάτων-Μια στρατηγική για το παρόν και το μέλλον” παρουσίασαν χθες οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας στο δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο.
Πρόκειται για μια ερευνητική εργασία που εκπόνησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στο μάθημα της “Πολιτικής Παιδείας”, και αφορά στην ανακύκλωση που γίνεται στο Δήμο Καλαμάτας και στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Τα παιδιά, συνοδεία των εκπαιδευτικών τους, βρέθηκαν στο Δημαρχείο Καλαμάτας και παρουσίασαν την εργασία τους, την έρευνα που έκαναν σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο, τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η έρευνα, καθώς και ένα βίντεο-animation δικής τους έμπνευσης και παραγωγής με πρωταγωνιστές τον “Τσίπη και τη Ρούμπη”, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών στην ανακύκλωση αλλά και τη σωστή χρήση των κάδων απορριμμάτων.
Σύμφωνα με την έρευνα που έκαναν στο σχολείο τους, το 87% των μαθητών ανακυκλώνει. Μάλιστα, το σχολείο τους συμμετείχε και στο μεγάλο εκπαιδευτικό διαγωνισμό ανακύκλωσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΦοΔΣΑ, συγκεντρώνοντας και ανακυκλώνοντας 3.000 πλαστικά.
Ωστόσο, τα παιδιά εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους, καθώς διαπίστωσαν ότι στη διαχείριση των απορριμμάτων από τους δημότες υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης, με κάποιους να αγνοούν τον Κανονισμό Λειτουργίας για την αποκομιδή των απορριμμάτων, αλλά και κάποιους άλλους να αδιαφορούν, με αποτέλεσμα ανακυκλώσιμα είδη να καταλήγουν στους σύμμεικτους κάδους απορριμμάτων, αλλά και το αντίστροφο. Επίσης, διαπίστωσαν κακή χρήση των κάδων με σκουπίδια πεταμένα έξω από αυτούς, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπως επισήμαναν, μέσα από εκ νέου ενημέρωση των πολιτών για τη σωστή χρήση των κάδων ανακύκλωσης, τι ανακυκλώνεται και τι όχι.
«Ας είμαστε οι πρωταγωνιστές αυτής της αλλαγής» είπαν χαρακτηριστικά. Οι μαθητές και οι μαθήτριες ήταν ενημερωμένοι και για το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, για τη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Καλλιρρόη, για τα Πολυκέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που λειτουργούν και στο Δήμο Καλαμάτας από τον ΦοΔΣΑ, όπως και για τη συμμετοχή της Καλαμάτας στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030.
Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από επιχειρήσεις πράσινης ενέργειας
Στο μεταξύ, ο δήμαρχος ενημέρωσε μαθητές και εκπαιδευτικούς για το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από επενδυτές στον τομέα των φωτοβολταϊκών και της πράσινης ενέργειας, ώστε να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων του Δήμου Καλαμάτας, στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα της πόλης τα επόμενα χρόνια. «Η επιτυχία της Καλαμάτας και η συμμετοχή της στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έχουν ανοίξει πόρτες» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.