Ακριβαίνουν 461 φάρμακα για να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στα ράφια των φαρμακείων

Ακριβαίνουν 461 φάρμακα για να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στα ράφια των φαρμακείων

Πρόκειται για φαρμακευτικά σκευάσματα κόστους κάτω των πέντε ευρώ

Σε λόγους γενικευμένης ακρίβειας στην παραγωγή των φαρμάκων αποδίδει επερχόμενες ανατιμήσεις σε 461 φαρμακευτικά σκευάσματα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Νίκος Ματθιόπουλος.

Μιλώντας για την πρόταση των φαρμακευτικών εταιρειών να αυξηθούν οι τιμές σε εκατοντάδες κωδικούς, ο κ. Ματθιόπουλος εξήγησε: «Οι ανατιμήσεις είναι ένα αίτημα των  φαρμακοβιομηχανιών προς τον ΕΟΦ, που έλαβε υπόψη του κάποιες παραμέτρους, μεταξύ των οποίων και την πιθανή απόσυρσή τους λόγω των χαμηλών τιμών που έχουν μέχρι σήμερα.

Η ενδεχόμενη ανατίμησή τους θα διευκολύνει την αγορά με επάρκεια φαρμάκων, αφού έτσι θα αποφευχθεί η απόσυρσή τους».

Ποια φάρμακα αφορούν οι ανατιμήσεις

Κατά τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, η λίστα με τους 461 φαρμακευτικούς κωδικούς στους οποίους προτείνονται ανατιμήσεις αποτελεί ένα μικρό μέρος των 12.000 κωδικών φαρμάκων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αγορά, και πρόκειται για φάρμακα κόστους κάτω των 5 ευρώ. «Αυτή τη στιγμή πωλούνται φάρμακα κάτω των 5 ευρώ τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τη φαρμακοβιομηχανία, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η απόσυρσή τους. Βέβαια, οι προτεινόμενες ανατιμήσεις αφορούν και σε άλλες κατηγορίες φαρμάκων, στις οποίες οι τιμές έχουν ανέβει υπέρμετρα, και πρόκειται να δεχθούν νέες ανατιμήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι αυξήσεις δε θα είναι τόσο μεγάλες όσο ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες» παρατήρησε.

Απόσυρση φαρμάκων χαμηλού κόστους

Αναφερθείς γενικά στην πολιτική απόσυρσης ορισμένων κωδικών φαρμάκων χαμηλού κόστους, ο κ. Ματθιόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για μια κίνηση η οποία έχει επαναληφθεί στο παρελθόν: «Έχουμε δει φάρμακα να αποσύρονται από την ελληνική αγορά, γιατί δεν ήταν ελκυστική η τιμή τους, με αποτέλεσμα αργότερα να εισάγονται από τον ΙΦΕΤ σε πολλαπλάσια τιμή. Αυτή τη στιγμή η πρόταση των ανατιμήσεων γίνεται προκειμένου να εναρμονιστούν με το αυξημένο κόστος παρασκευής των φαρμάκων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται αντιδιαβητικά, φάρμακα για το θυρεοειδή, ινσουλίνες, φάρμακα καρδιολογικά και άλλα που δε βρίσκονται εύκολα».

Για το εάν πρόκειται για σκευάσματα τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα γενόσημα, εκτίμησε: «Τα περισσότερα εξ αυτών είναι αναντικατάστατα, καθώς πρόκειται για πρωτότυπα φάρμακα. Έχουν τη δυνατότητα να αντικατασταθούν, όχι όμως με την ίδια δραστική ουσία».

Ελλείψεις στη Μεσσηνία

Μιλώντας για τις ελλείψεις σε επίπεδο Μεσσηνίας, ο πρόεδρος του ΦΣΜ σημείωσε ότι παρατηρούνται κυρίως σε αντιδιαβητικά, ινσουλίνες τύπου Ozempic, καθώς και σε κάποια οφθαλμολογικά και καρδιολογικά σκευάσματα. Πάντως, εκτός από κάποιες νέες ελλείψεις σε γενόσημα φάρμακα, κατά τα λοιπά είναι οι ίδιες που είχαμε και το προηγούμενο διάστημα, σχολίασε.

Απόσυρση γενόσημων από την Ινδία

Αναφορικά με την πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΟΦ για απόσυρση σειράς γενόσημων φαρμάκων από την Ινδία, ο κ. Ματθιόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για πανευρωπαϊκό ζήτημα, το οποίο αναμένεται κατά το επόμενο διάστημα να ενταθεί: «Έχουν βγει κάποιες μελέτες που αναφέρουν ότι για να κυκλοφορήσει ένα γενόσημο φάρμακο θα πρέπει να έχει μελέτη βιοϊσοδυναμίας άνω του 90% του πρωτότυπου φαρμάκου. Μερικές εταιρείες και μερικοί οργανισμοί φαρμάκων βρήκαν ότι δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις στα συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες που έχουν φακέλους ή πρώτη ύλη από την Ινδία να αποσύρουν τα σκευάσματά τους».

Για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει αυτή η κατάσταση, ανέφερε: «Αν προχωρήσει αυτό, πάμε σε ένα μεγάλο θέμα επάρκειας φαρμάκων,  το οποίο αφορά κυρίως στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα εν λόγω φάρμακα από την Ινδία αφορούν σε 400 κωδικούς, εκ των οποίων οι 35 χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα.

Της Χριστίνας Μανδρώνη