Αντίθεση Δημοτικής Αρχής με το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Γαργαλιάνων

Αντίθεση Δημοτικής Αρχής με το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Γαργαλιάνων

Η παράταξη Λεβεντάκη καταψήφισε τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου για αθλητικό χώρο ενώ πέρυσι δήλωνε υπέρ

«Τώρα δε συμφωνούμε» απάντησε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας το βράδυ της Τετάρτης ο αντιδήμαρχος Αντώνιος Βλάχος, απόντος του δημάρχου Γεωργίου Λεβεντάκη, στην ερώτηση γιατί η Δημοτική Αρχή Λεβεντάκη διαφωνεί και τι άλλαξε, ενώ πέρυσι δήλωνε υπέρ της τροποποίησης ρυμοτομικού σχεδίου Γαργαλιάνων για αλλαγή χρήσης γης από χώρο Γυμνασίου – Λυκείου σε αθλητικό χώρο, σύμφωνα με τις αποφάσεις τόσο του νυν όσο και του προηγούμενου Κοινοτικού Συμβουλίου Γαργαλιάνων. Έτσι, έγινε πασιφανής η αντίθεση Δημοτικής Αρχής και Συμβουλίου Κοινότητας Γαργαλιάνων.

Το θέμα «Επί αιτήσεως (αρ. 5971/17-05-2024) δέκα δημοτικών συμβούλων με θέμα “Περί τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου Γαργαλιάνων (Οικ. Τετράγωνο 12) ως προς τη χρήση γης στο χώρο του αθλητικού σταδίου, τμήματος ΑΒΓΞΝΜΑ, εμβαδού 8.012,89 τ.μ. και συγκεκριμένα για αλλαγή χρήσης από χώρο Γυμνασίου-Λυκείου σε αθλητικό χώρο, σύμφωνα με τις αποφάσεις τόσο του παρόντος όσο και του προηγούμενου Κοινοτικού Συμβουλίου Γαργαλιάνων”» ήταν στην ημερήσια διάταξη της 14ης τακτικής συνεδρίασης του Σώματος το βράδυ της Παρασκευής 24 Μαΐου, αλλά, απόντος του δημάρχου, αποσύρθηκε από τη Δημοτική Αρχή. Ακολούθως εισήχθη ως 7ο θέμα ημερήσιας διάταξης στην 17η τακτική συνεδρίαση το βράδυ της Πέμπτης, από την οποία απουσίαζε ο δήμαρχος, κάτι που επισημάνθηκε από την αντιπολίτευση.

Η συγκεκριμένη τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου Γαργαλιάνων είχε συζητηθεί και την προηγούμενη δημοτική περίοδο, έπειτα από απόφαση του τότε Συμβουλίου Κοινότητας, στην 30ή συνεδρίαση του Σώματος στις 28 Ιουνίου 2023, και τότε η παράταξη Λεβεντάκη ήταν υπέρ της τροποποίησης, με τον πρόεδρο του Δ.Σ., Χαράλαμπο Αυρηλιώνη, να υπερθεματίζει, λέγοντας ότι στους Γαργαλιάνους δεν υπάρχει αθλητικός χώρος και πρέπει να γίνει στάδιο, και προσθέτοντας ότι η απόφαση του 2009 να πάνε εκεί (σ.σ. στο χώρο του σταδίου) τα σχολεία ήταν λάθος, και εκεί πρέπει να γίνει στάδιο. Ο δε αντιδήμαρχος Αντώνιος Βλάχος τότε είχε συμφωνήσει με την τροποποίηση για στάδιο και είχε πει ότι το Γυμνάσιο χρειάζεται ανακατασκευή για να γίνει σαν καινούργιο, λέγοντας πως την τροποποίηση την προτείνει και τη ζητά το Τοπικό Συμβούλιο Γαργαλιάνων.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση τώρα, ζητήθηκε το θέμα να προηγηθεί και να συζητηθεί ως πρώτο, διότι ήθελαν να αποχωρήσουν τρεις σύμβουλοι από τους Γαργαλιάνους λόγω προγραμματισμένης εκδήλωσης των παιδιών τους στην οποία ήθελαν να παραστούν, αίτημα που το Σώμα αποδέχτηκε.

Ο Ανδρέας Φωτόπουλος θύμισε ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση το θέμα αποσύρθηκε για να είναι παρών και ο δήμαρχος, ο οποίος απουσίαζε ωστόσο και προχθές. Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Αντώνιος Βλάχος είπε ότι υπάρχει μελέτη για σχολεία στο χώρο, ότι μπορεί να είναι και το γήπεδο εκεί και ότι η τροποποίηση θα πάρει χρόνια, με τον κ. Φωτόπουλο να του απαντά «έξι μήνες».

Ο ίδιος στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος και ρώτησε την ειδική συνεργάτιδα του δημάρχου, Μπέσσυ Πλέτσα, σχετικά με τη μελέτη που υπάρχει από παλιότερα, με εκείνη να του απαντά ότι είναι του 2011 με προϋπολογισμό 8.475.000 ευρώ και θέλει επικαιροποίηση. Ακολούθως είπε ότι «έχουμε την έγκριση της αρχιτεκτονικής προμελέτης», με τον κ. Φωτόπουλο να παρεμβαίνει λέγοντας: «Δεν πρέπει να ακολουθήσει και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη;». Η κα Πλέτσα απάντησε «βεβαίως» και εκείνος τόνισε: «Άρα, είναι ατελής, δεν έχει τελειώσει…», με την κα Πλέτσα να λέει: «Η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει αποφασίσει να ολοκληρώσει τη μελέτη και να διεκδικήσει χρήματα γι’ αυτό το έργο».

Ο Κυριαζής (Άκης) Κατρίτσης έκανε λόγο για σοβαρό θέμα και πως μετά την τοποθέτηση του κ. Βλάχου βλέπει πως θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Επίσης, αναφέρθηκε στις αποφάσεις του προηγούμενου και του νυν Συμβουλίου Κοινότητας Γαργαλιάνων που συμφωνούν, ενώ η Δημοτική Αρχή που λέει και τα δύο, και σχολεία και στάδιο, παραπέμπει το έργο στις καλένδες, συμπληρώνοντας: «Δεν έχουμε το δικαίωμα να αγνοούμε τις αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων».

Η Κατερίνα Τσιγκάνου τόνισε: «Είναι σαν να εκβιάζονται οι δημότες αν θέλουν σχολεία ή γήπεδο», ενώ πρότεινε μέχρι να έχουν απάντηση από την ΚΤΥΠ Α.Ε. ή την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, για το αν το κτήριο του Γυμνασίου είναι ασύμφορο να ανακατασκευαστεί ή όχι, να μην πάρουν καμία απόφαση.

Ο Παναγιώτης Τσαφαράς αναφέρθηκε στις αποφάσεις του προηγούμενου και του σημερινού Συμβουλίου Κοινότητας, λέγοντας πως στο προηγούμενο είχε υπερψηφίσει την πρόταση για αλλαγή χρήσης ο σημερινός εντεταλμένος σύμβουλος Δ.Ε. Γαργαλιάνων, Γιώργος Πρεβεζάνος, που ήταν τοπικός σύμβουλος Γαργαλιάνων. «Ήρθε ένα θέμα και το θάβετε…», τόνισε ο κ. Τσαφαράς.

Αίσθηση προκάλεσε με την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Δ.Κ. Γαργαλιάνων, Αριστομένης Καραχάλιος, εκφράζοντας το Συμβούλιο και την τοπική κοινωνία και τονίζοντας: «Πριν από αρκετά χρόνια, η τότε Δημοτική Αρχή Γαργαλιάνων πήρε μια απόφαση για αλλαγή χρήσης του γηπέδου, για να κάνει σχολικό συγκρότημα. Κατέστρεψε ένα στάδιο, το οποίο ήταν μοναδικό στην περιοχή, έφτιαξε ένα γήπεδο, που δεν είναι γήπεδο για εμένα, και αυτή τη στιγμή η νέα Δημοτική Αρχή πάει να κάνει ένα άλλο λάθος. Πάει να στήσει μέσα στον ίδιο χώρο ένα Γυμνάσιο – Λύκειο κι ένα γήπεδο…

Εγώ δεν είπα να μη γίνουν τα έργα. Όλα τα έργα είναι καλοδεχούμενα, όλα. Αρκεί να έχουν θετικό αποτέλεσμα. Αυτό που πάτε να κάνετε εσείς δε θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Εσείς κοιτάτε όχι το σήμερα, το χθες. Εδώ είναι να δούμε το αύριο. Το αύριο εσείς δεν το βλέπετε…».

Νωρίτερα ο ίδιος είχε αναφερθεί στη χρηματοδότηση με περίπου 1 εκ. ευρώ για επισκευή του Γυμνασίου – Λυκείου, λέγοντας ότι αφού δόθηκε αυτή, πώς θα ζητήσουν μετά 15 εκ. ευρώ για κατασκευή καινούργιων σχολείων, ενώ μπορούν να ζητήσουν λιγότερα για στάδιο;

Τελικά, με τις ψήφους των 15 δημοτικών συμβούλων της παράταξης Λεβεντάκη καταψηφίστηκε η πρόταση για τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου και αλλαγή χρήσης γης του συγκεκριμένου χώρου από χώρο Γυμνασίου – Λυκείου σε αθλητικό χώρο.

Του Ηλία Γιαννόπουλου