Χαμηλό ποσοστό πνιγμών στη Μεσσηνία, δεδομένων των συνθηκών

Χαμηλό ποσοστό πνιγμών στη Μεσσηνία, δεδομένων των συνθηκών

Το 2023 καταγράφηκαν επίσημα 3 πνιγμοί στη μεσσηνιακή ακτογραμμή –Παραλίες σε περιοχές της Μεσσηνίας εξακολουθούν να βρίσκονται χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη

Στο ξεκίνημά της βρίσκεται η φετινή καλοκαιρινή σεζόν, μετά την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς, με τους λουόμενους να συρρέουν σταδιακά στις παραλίες, «απαντώντας» έτσι στις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν. Πόσο, όμως, οι Έλληνες τηρούν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας πριν από το κολύμπι; Τα στοιχεία που δημοσίευσε το Παρατηρητήριο Θαλάσσιων Ατυχημάτων καταγράφει υψηλό ρεκόρ για τη χώρα, καθώς από το 2019 ως το 2023, κατά μέσο όρο, έχαναν τη ζωή τους στις ελληνικές θάλασσες 360 άνθρωποι ετήσια, καθιστώντας τον πνιγμό πανελλαδικά τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα τροχαία.

Σε τοπικό επίπεδο, παρότι στη μεσσηνιακή ακτογραμμή δεν καταγράφηκε ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός πνιγμών την περσινή χρονιά (3), εντούτοις οφείλει να τονιστεί ότι ναυαγοσωστική κάλυψη δεν υπάρχει σε όλους τους παραθαλάσσιους δήμους του νομού! Αυτό, με βάση τις αναφορές των τοπικών λιμεναρχείων, σημαίνει ότι ο δήμος Τριφυλίας διαθέτει μόνον 3 ναυαγοσωστικούς πύργους (από 1 που διέθετε πέρσι), ο δήμος Πύλου-Νέστορος δεν διαθέτει ναυαγοσωστικούς πύργους -άρα ούτε και ναυαγοσώστες- ενώ οι δήμοι Μεσσήνης-Καλαμάτας-Δυτικής Μάνης διαθέτουν συνολικά 19 ναυαγοσωστικούς πύργους.

Το «Θάρρος» βρέθηκε στην παραλία της Καλαμάτας, εκεί όπου οι υπεύθυνοι για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των περιοχών από τη Μεσσήνη μέχρι και τη Δυτική Μάνη έκαναν λόγο για τις συνθήκες που επικρατούν στις παραλίες της Μεσσηνίας και οδηγούν πολλές φορές σε απώλειες, ενώ περιέγραψαν το τι θα πρέπει να προσέχει κανείς ιδιαίτερα πριν από το κολύμπι. Παράλληλα, δύο από τους ναυαγοσώστες στην ανατολική παραλία της Καλαμάτας μας περιέγραψαν την εμπειρία τους από την… πρώτη γραμμή της μάχης, εκεί όπου σημειώνονται κάθε χρόνο κάθε λογής θαλάσσια ατυχήματα, με πρωταγωνιστές, κυρίως, ηλικιωμένους και νεαρά παιδιά.

Τήρηση κανόνων και ύπαρξη ναυαγοσωστών

Αρχικά να σημειωθεί ότι, πέρα από την ορθή παιδεία των λουόμενων για την τήρηση όλων των κανόνων ώστε να αποφεύγονται τα θαλάσσια ατυχήματα, μεγάλη βαρύτητα έχει και η ύπαρξη ναυαγοσωστών στις παραλίες, έτσι ώστε ακόμα και αν υπάρξει κάποιο ατύχημα, τότε το κατάλληλο πρόσωπο να βρίσκεται κοντά ώστε να επέμβει και έτσι αποφευχθούν τα χειρότερα, κάτι το οποίο όπως φαίνεται δεν είναι δεδομένο για σειρά παραλιών της Μεσσηνίας.

Εκ μέρους, λοιπόν, της ναυαγοσωστικής σχολής “Aqua Rescue”, η οποία διατηρεί 19 ναυαγοσωστικούς πύργους στις ακτές της Μεσσηνίας από τη Μπούκα της Μεσσήνης μέχρι και τη Δυτική Μάνη, η κα Ευαγγελία Καρπέτα, μέλος των εκπαιδευτών της σχολής η οποία παρέχει υπηρεσίες από το 2014, εξηγεί πως παρά το γεγονός ότι πανελλαδικά οι πνιγμοί στη θάλασσα εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά ποσοστά, στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας οι πνιγμοί βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο. «Το ποσοστό θαλάσσιων πνιγμών είναι αρκετά μικρό στην Καλαμάτα, και ήμαστε  αρκετά χαρούμενοι γι’ αυτό, αφού δείχνει να μην αυξάνεται κάθε χρόνο». Αναφερόμενη δε, στις περιπτώσεις διασώσεων και πνιγμών  κατά την περσινή καλοκαιρινή σεζόν, η κα Καρπέτα εξηγεί ότι: «Γενικά δεν είχαμε πολλά περιστατικά. Την περσινή χρονιά έγιναν οκτώ διασώσεις, και καταφέραμε να στείλουμε τους ανθρώπους έχοντας τις αισθήσεις τους στο νοσοκομείο. Βέβαια, οι τρεις εξ αυτών στη συνέχεια κατέληξαν κατά τη νοσηλεία τους για κάποιο χρονικό διάστημα σε ΜΕΘ».

Οι κανόνες που (θα έπρεπε να) τηρούνται

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευαγγελία Καρπέτα σημειώνει ότι ανάμεσα σε όσα πρέπει να προσέχει κανείς ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες πρόκλησης ατυχημάτων στο νερό, αναφέρει ότι η εκμάθηση κολύμβησης σε νεαρή ηλικία, η μη πρόσληψη τροφής τρεις ώρες πριν το θαλάσσιο μπάνιο, η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και η μη έκθεση σε ακραίες συνθήκες ηλιοφάνειας και ανέμου, είναι εκ των βασικών παραγόντων. Σύμφωνα με την ίδια δε, οι ηλικιακές ομάδες που παρατηρούνται οι περισσότεροι πνιγμοί είναι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και οι προσχολικές ηλικίες. «Σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος που κρίνει τον εαυτό του πιο ευάλωτο, οφείλει να κολυμπά κοντά στους ναυαγοσωστικούς πύργους για μεγαλύτερη ασφάλεια».


Είμαστε εδώ για να κάνουμε την εμπειρία του κόσμου στην παραλία περισσότερο ευχάριστη

Για την κα Κωνσταντίνα Αλεξίου, η φετινή είναι η δεύτερη χρονιά της ως ναυαγοσώστρια σε παραλία της Μεσσηνίας. Η ίδια, μιλώντας για το αντικείμενό της αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Φέτος έχει αρκετή κίνηση, ειδικά τώρα που έκλεισαν τα σχολεία ξεκινάει ο κόσμος να κατεβαίνει πιο εντατικά στις παραλίες. Είναι σίγουρα μια δουλειά με πολύ μεγάλη ευθύνη, μιας και επιτηρούμε μια αρκετά μεγάλη έκταση, αλλά παρόλα αυτά θεωρώ ότι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον λειτούργημα, αφού ερχόμαστε σε επικοινωνία με τον κόσμο, τους καθοδηγούμε και τους συμβουλεύουμε, εάν παρατηρήσουμε κάτι το οποίο θέλει προσοχή, ώστε να κάνουμε την εμπειρία τους εδώ περισσότερο ευχάριστη».

Από την άλλη πλευρά, εστιάζοντας στα περιστατικά της περσινής χρονιάς αναφέρει: «Φέτος, ευτυχώς, δεν έχει καταγραφεί ακόμη κανένα περιστατικό στην παραλία της Καλαμάτας. Πέρσι, προσωπικά, είχα δύο περιστατικά τα οποία με τη βοήθεια και των υπόλοιπων λουόμενων, αλλά και του ναυαγοσώστη που κάλεσα για βοήθεια, καταφέραμε να τα αντιμετωπίσουμε, και ευτυχώς, δεν είχαν κάποια τραγική κατάληξη».

Κλείνοντας, εκτιμά ότι: «Τόσο οι ηλικιωμένοι όσο και οι πιο νεαρές ηλικίες, οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί όταν βρίσκονται σε θαλάσσιο περιβάλλον, διότι έχουν σε κάποιο βαθμό άγνοια κινδύνου».


Οι νεαροί δεν καταλαβαίνουν τους κινδύνους, ενώ οι μεγάλοι τους αγνοούν

Για τον κ. Γιάννη Καραχάλιο, φέτος, είναι η τέταρτη χρονιά που αναλαμβάνει το πόστο του ναυαγοσώστη. Έτσι, κάνοντας λόγο για το ξεκίνημα της χρονιάς, μιας και ήδη βρίσκεται «επί ποδός» από τον Μάιο, αναφέρει ότι: «Η σεζόν φέτος είναι πιο δύσκολη από κάθε άλλη φορά, είναι πιο ζεστός ο καιρός και αρκετά υψηλές οι θερμοκρασίες για την περίοδο που διανύουμε. Συνιστούμε ιδιαίτερη προσοχή στους λουόμενους και στα υπόλοιπα παιδιά που εργάζονται,  αφού πρέπει να ενυδατωνόμαστε συχνά, να μην κολυμπάμε πολύ μακριά από την ακτή, καθότι, ιδιαίτερα στους μεγάλους ανθρώπους, μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε».

Ταυτόχρονα, εξηγώντας τι είναι αυτό που παρατηρεί αυτά τα τέσσερα χρόνια, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Σ’ αυτά τα τέσσερα χρόνια έχω συναντήσει όλα τα περιστατικά, και ο σπουδαιότερος παράγοντας συνήθως είναι ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι δεν προσέχουν όσο θα έπρεπε. Βλέπουμε, αρκετά συχνά ανθρώπους με καρδιολογικά προβλήματα ή ανθρώπους που έχουν φάει να κολυμπούν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί το σώμα να ακολουθήσει την εκγύμναση μέσα στο νερό και να βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να επέμβουμε».

Τέλος, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στους λουόμενους, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες είναι παράγοντες που μας κουράζουν πολύ και δεν το καταλαβαίνουμε. Τόσο οι μεγαλύτεροι ηλικιακά όσο και οι μικρότεροι θέλουν περισσότερη προσοχή, καθώς οι νεαροί δεν καταλαβαίνουν τους κινδύνους, ενώ οι μεγάλοι τους αγνοούν. Κι αυτό είναι κάτι που καθιστά και τις δύο αυτές ηλικιακές ομάδες ιδιαίτερα ευαίσθητες. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε αντιμετωπίσει κάποιο περιστατικό, κι αυτό είναι κάτι το οποίο απευχόμαστε να συμβεί μέχρι το τέλος της σεζόν. Είμαστε σε εγρήγορση για οτιδήποτε χρειαστεί και προχωράμε!».

Της Χριστίνας Μανδρώνη