Μία ενδιαφέρουσα και συνάμα επίκαιρη ενημερωτική ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες στην Καλαμάτα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Στην εκδήλωση, που στόχο είχε την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Πελοποννήσου για την προσαρμογή της Περιφέρειας στην κλιματική αλλαγή, μέσα από την παρουσίαση σχετικών πολιτικών και στρατηγικών σχεδιασμών, έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, και τοποθετήθηκαν ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου Θανάσης Βασιλόπουλος και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε: «Σήμερα συζητούμε για την προσαρμογή της Περιφέρειάς μας στην Κλιματική Αλλαγή και η Καλαμάτα, της οποίας έχω την τιμή να είμαι δήμαρχος για δεύτερη θητεία, αποτελεί μια πόλη που διαθέτει όραμα και συγκεκριμένο σχέδιο, διαθέτει ένα Κλιματικό Συμβόλαιο το οποίο περιγράφει πολιτικές και κατευθύνσεις για το πώς θα οδηγηθούμε, πώς -αν θέλετε καλύτερα- θα προετοιμαστούμε ως περιοχή για τα επόμενα χρόνια, εν μέσω μιας κλιματικής κρίσης που η παρουσία της είναι πλέον έντονη. Πώς θα θωρακίσουμε την περιοχή μας, πώς θα υλοποιήσουμε έργα και δράσεις φιλικές στο περιβάλλον σε ένα δρόμο – μονόδρομο για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας. Ένα δρόμο γεμάτο προκλήσεις, που μας ανοίγει ωστόσο προοπτικές για ένα βιώσιμο μέλλον».
Επίσης, σημείωσε ότι «η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αποτελεί όχι μόνο αναγκαιότητα, αλλά και ευκαιρία για να αναδείξουμε την ανθεκτικότητα και την καινοτομία της περιοχής μας».
Από την άλλη πλευρά, τη σημασία της λήψης άμεσων και συντονισμένων δράσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης τόνισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός. «Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, με επιπτώσεις που επηρεάζουν το φυσικό περιβάλλον, τις υποδομές, την οικονομία, τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή», ανέφερε ο περιφερειάρχης και προχώρησε στην καταγραφή των επιπτώσεων, των προτάσεων και δράσεων της Περιφερειακής Αρχής, ενώ έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον.
Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη για ολιστική προσέγγιση και την εφαρμογή σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, εξειδικευμένης γνώσης και τεχνογνωσίας, καθώς και τη διασφάλιση χρηματοδότησης από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
Επίσης, μίλησε για τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Κλιματικής Αλλαγής που θα δημιουργηθεί στην Καλαμάτα, λέγοντας πως «στοχεύει στην αντιμετώπιση της αύξησης της συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων και των σοβαρών κινδύνων που δημιουργούν.
Στα επιδιωκόμενα αποτελέσματα είναι η ενίσχυση της περιφερειακής ικανότητας, η βελτίωση της ανθεκτικότητας των τοπικών κοινωνιών μέσω της έγκαιρης και αξιόπιστης πληροφόρησης και η συμβολή στη διαμόρφωση στρατηγικών μετριασμού των κινδύνων από φυσικές καταστροφές».
Να σημειωθεί πως η ημερίδα εστίασε σε θέματα ενέργειας, διαχείρισης των υδάτινων πόρων, σε ζητήματα του πρωτογενούς τομέα και της γεωργίας, δομημένου περιβάλλοντος, τουρισμού και βιοποικιλότητας.
Μεταξύ άλλων, οι περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Ιωάννης Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, εθνικός εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του έργου LIFE–IP AdaptInGR, Χρήστος Ζερεφός και ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πέτρος Βαρελίδης.