Δημιουργία συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Καλαμάτα

Δημιουργία συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Καλαμάτα

Προσπάθεια για ευέλικτες και οικονομικές μετακινήσεις στην Καλαμάτα

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Καλαμάτας συζητήθηκε η έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας του Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων (ΣΚΠ) που εγκαθίσταται με τη σύμβαση για την «Ενίσχυση της μικροκινητικότητας στο Δήμο Καλαμάτας».

Με την ανωτέρω σύμβαση πρόκειται να εγκατασταθεί Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων (ΣΚΠ), για το οποίο απαιτείται να υπάρχει κανονισμός λειτουργίας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη και στον κανονισμό λειτουργίας, το σύστημα περιλαμβάνει 38 ηλεκτρικά ποδήλατα και 40 θέσεις ποδηλατών, ενώ οι σταθμοί ποδηλάτων χωροθετούνται στις παρακάτω θέσεις εντός του αστικού ιστού και πλησίον της όδευσης του ποδηλατόδρομου:

•Πλατεία Όθωνος

•Κεφάλα και Αρτέμιδος (έναντι Μεγάρου Χορού)

•Σόλωνος και Αριστομένους (δυτικό πεζοδρόμιο – νότια πλευρά)

•Οδός Κρήτης (δίπλα από τη στάση του αστικού – μεταξύ Φιλελλήνων και πάρκου)

•Πάρκο Πανελληνίου

•Πλατεία Ιερού Ναού Ανάστασης.

Κανονισμός λειτουργίας
Ο Δήμος Καλαμάτας με τον κανονισμό προσδιορίζει τους όρους χρήσης και λειτουργίας του Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων, με σκοπό, αφενός, τη διαχείριση και την προστασία της δημοτικής περιουσίας από τις Δημοτικές Υπηρεσίες και τους δημότες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και, αφετέρου, τη διατύπωση με σαφήνεια των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων των χρηστών.

Στον κανονισμό καθορίζονται η διάρκεια λειτουργίας του συστήματος σε ημερήσια βάση, οι ώρες χρήσης του από τους δημότες, οι προϋποθέσεις και ο τρόπος απόκτησης δικαιώματος χρήσης, η διαδικασία και ο τρόπος χρήσης του συστήματος. Ακόμη, αναφέρονται ρητά οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των χρηστών. Τέλος, καθορίζεται η έννοια του τέλους χρήσης και τα αναλογούντα πρόστιμα για κάθε παράβαση, καθώς και η επιτροπή για την επιβολή τους.

Μέθοδος πρόσβασης
Κάθε πολίτης που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το ΣΚΠ, θα πρέπει να κατεβάσει την ειδική εφαρμογή της e-Bike Kalamata και να προχωρήσει σε εγγραφή, δίνοντας στο σύστημα τα βασικά στοιχεία του. Δε θα υπάρχει κράτηση χρημάτων για οτιδήποτε, αφού οι λειτουργίες του συστήματος παρέχονται στους πολίτες δωρεάν.

Στη συνέχεια πρέπει να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιεί το σύστημα. Υπάρχουν δύο τρόποι:

A. Με τη χρήση της εφαρμογής (app) e-Bike Kalamata στο κινητό του χρήστη, η οποία προσφέρεται δωρεάν από το PlayStore ή από το AppleStore. Όταν ο χρήστης θέλει να χρησιμοποιήσει ένα ποδήλατο, απλά σαρώνει (scan) τον κωδικό QR που βρίσκεται στο ποδήλατο. Η θέση κλειδώματος ξεκλειδώνει το ποδήλατο και αρχίζει η χρήση. Η χρήση της εφαρμογής είναι αυστηρά προσωπική. Σημειώνεται δε, ότι η αυθεντικοποίηση του χρήστη πραγματοποιείται με δύο τρόπους:

1. Με ταυτοποίηση μέσω κωδικών taxisnet. 2. Με ταυτοποίηση μέσω τραπεζικής κάρτας. Με τη χρήση της κάρτας γίνεται δέσμευση ποσού ύψους 50 ευρώ ανά ενοικίαση. Το ως άνω ποσό αποδεσμεύεται αυτόματα με την επιστροφή του ποδηλάτου.

B. Με τη χρήση κάρτας RFID στο τερματικό μίσθωσης, την οποία προμηθεύονται από εξουσιοδοτημένα σημεία του Δήμου, αφού έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο σύστημα. Η κάρτα είναι αυστηρά προσωπική.

Οι χρήστες μετά το πέρας των τριών (3) ωρών που έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο, θα πρέπει να το επιστρέψουν σε οποιαδήποτε βάση ποδηλάτου και να το ασφαλίσουν σε μια κενή θέση. Έτσι σταματάει η χρέωση του ποδηλάτου σε αυτούς. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να ασφαλίσουν το ποδήλατο σε μια θέση, θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με το γραφείο υποστήριξης και να παραδώσουν το ποδήλατο με τον τρόπο που θα τους υποδειχθεί.