Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας: Συστήνει τις νέες καλοκαιρινές της δράσεις με επίκεντρο το βιβλίο

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας: Συστήνει τις νέες καλοκαιρινές  της δράσεις με επίκεντρο το βιβλίο

Σειρά δράσεων προώθησης της φιλαναγνωσίας, τόσο στο παιδικό όσο και στο ενήλικο κοινό της περιοχής, διοργανώνει κι αυτό το καλοκαίρι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει η δράση «Συγγραφείς στο αίθριο», που θα πραγματοποιηθεί φέτος για τρίτη χρονιά στο αίθριο της βιβλιοθήκης, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις», όπως και η εκστρατεία ανάγνωσης «Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω…» για το νεαρό κοινό.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΔΗΚΕΒΙ Καλαμάτας, Πιπίνα Κουμάντου, ανέφερε ότι η δράση «Συγγραφείς στο αίθριο» πρόκειται να φιλοξενήσει φέτος τρεις καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς, τα βιβλία των οποίων έχουν αγαπηθεί ήδη από το αναγνωστικό κοινό. Σημείωσε δε, ότι οι παραπάνω εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με την αρωγή του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Στο μεταξύ, κάνοντας λόγο για τις δράσεις παιδικού κοινού, η κα Κουμάντου εξήγησε ότι οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις εντάσσονται στην «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας» που διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια της ΔΗΚΕΒΙ, Μάγδα Σουλιώτη, εξήγησε ότι οι δράσεις για τα παιδιά αφορούν σε δώδεκα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν από 1η Ιουλίου έως 2 Αυγούστου, στο χώρο της βιβλιοθήκης, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς της Μεσσηνίας, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά για την υλοποίηση του προγράμματος. Πρόσθεσε δε ότι το πλήρες πρόγραμμα των εργαστηρίων βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης (ibrarykalamata.gr).

Σε ό,τι αφορά τους «Συγγραφείς στο αίθριο», η κα Σουλιώτη επισήμανε ότι πρόκειται για ένα τριήμερο βιβλιοπαρουσιάσεων, των οποίων η αρχή θα γίνει την Πέμπτη 20 Ιουνίου και ώρα 8.00 μ.μ. με το βιβλίο της Καρολίνας Μερμήγκα «Ο Κήπος της Αμαλίας». Το νήμα πιάνει την Παρασκευή 21 Ιουνίου η Αλεξάνδρα Κ* με το βιβλίο «Πράγματα που σκέφτεται η Παρθένος Μαρία καπνίζοντας κρυφά στο μπάνιο» και το τριήμερο θα ολοκληρωθεί με το νεοεκδοθέν βιβλίο του Μισέλ Φάις «Αμήν. Προσευχές στο Κενό».

Παίρνοντας το λόγο, ως συνδιοργανώτρια του τριημέρου βιβλιοπαρουσιάσεων, η Δήμητρα Δημοπούλου απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στο κοινό της πόλης να γνωρίσει τους συγγραφείς, αλλά και να συνομιλήσουν μαζί τους. Έκλεισε δε, δίνοντας το δικό της ξεχωριστό μήνυμα στο αναγνωστικό και μη κοινό: «Αυτό το καλοκαίρι αφήστε το δικό σας βιβλίο να σας βρει. Δανειστείτε το από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, ανταλλάξτε το με φίλους σας. Επισκεφθείτε τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς σας, και αφήστε το να σας ανακαλύψει!».

Χρ.Μ. 


Εργαστήρια στο Παράρτημα Τριφυλίας της ΔΗΚΕΒΙΚ

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της ΕΒΕ είναι και πάλι εδώ και το Παράρτημα Τριφυλίας της ΔΗΚΕΒΙΚ στα Φιλιατρά συμμετέχει για δεύτερη χρονιά! Από σήμερα Τρίτη 18 Ιουνίου, λοιπόν, έως την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου και με σύνθημα «Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω…» μετατρέπεται -όπως και οι υπόλοιπες βιβλιοθήκες του δικτύου- σε κυψέλη εξερεύνησης και δημιουργικότητας και μας προσκαλεί σε μια περιπλάνηση, κάνοντας το δικό μας γύρο του κόσμου και ξετυλίγοντας το νήμα της ζωής στον πλανήτη.

Εμψυχώτριες των φετινών εργαστηρίων είναι οι εκπαιδευτικοί του Παραρτήματος Γαρυφαλιά Τεριζάκη και Μαρία Μιχαήλ, καθώς και εθελόντριες/ές τα ονόματα των οποίων θα ανακοινώνονται έγκαιρα.

Τα εργαστήρια της ΚΕ θα υλοποιούνται κάθε Τρίτη και Πέμπτη 10:30 – 12:00.

Το δε πρόγραμμα λειτουργίας της βιβλιοθήκης ακολουθεί κι αυτό τους ρυθμούς του καλοκαιριού και διαμορφώνεται ως εξής: Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 – 14.00.

Για τη συμμετοχή στα εργαστήρια οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την φόρμα συμμετοχής https://forms.gle/S5KNgbzUf5FHoBc5A, αφού διαβάσουν προσεκτικά τις οδηγίες.

Κάθε εβδομάδα θα γίνεται υπενθύμιση για τα εργαστήρια της επόμενης -ή των επόμενων δύο εβδομάδων- στη σελίδα του παραρτήματος https://www.facebook.com/librarytrifylia/, όπου θα ανακοινώνονται και τα ονόματα των εμψυχωτών, καθώς και ο τόπος υλοποίησης των εργαστηρίων.

Μικροί και μεγάλοι μπορούν, επίσης, να μοιράζονται τις αναγνωστικές τους εμπειρίες στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας τα  #ΚΕ2024gr, #forEBEr και -για τις δράσεις του παραρτήματος-  #trifylialibrary #vivliothikitrifylias #παραρτημαΔΗΚΕΒΙΚ.

Για περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 2761032309.