Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμάτας: Κλείνει αύριο και ξεκινά το έργο ενεργειακής αναβάθμισης

Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμάτας: Κλείνει αύριο και ξεκινά  το έργο ενεργειακής αναβάθμισης

Μέχρι και σήμερα θα παραμείνει ανοιχτό το Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμάτας, καθώς από αύριο Σάββατο, 15 του μήνα, ξεκινά το μεγάλο έργο ενεργειακής αναβάθμισής του, που θα εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις του και θα οδηγήσει σε νέα εποχή την αθλητική δομή, με φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο και στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Το κολυμβητήριο θα παραμείνει κλειστό για την πραγματοποίηση εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης από αύριο έως το πέρας των εργασιών, οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.

Είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση στις ομάδες που κάνουν χρήση του κολυμβητηρίου.

Ταυτόχρονα, όμως, αυτό σημαίνει ότι οι προπονήσεις των αθλητών θα γίνονται στο κολυμβητήριο της Κυπαρισσίας, όπου θα πρέπει να μετακινούνται –κάποιοι ακόμα και καθημερινά- με το όποιο κόστος σε χρήμα και χρόνο.

Οι οικογένειες των αθλητών που αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα του έργου, αγωνιούν για την έγκαιρη και χωρίς περιττές καθυστερήσεις ολοκλήρωσή του, ώστε απρόσκοπτα να μπορέσει να επαναλειτουργήσει το κολυμβητήριο με καλύτερες συνθήκες για όλους.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος που περιέγραψε πρόσφατα στο “Θ” ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Τουρισμού, Γιώργος Λαζαρίδης, τα έργα θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο και μέριμνα του Δήμου Καλαμάτας είναι να τελειώσουν εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών.

Τι θα γίνει

Το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του κολυμβητηρίου έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με τίτλο «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και είχε αρχικό προϋπολογισμό 813.00 ευρώ και συμπληρωματική σύμβαση 436.000 ευρώ.

Τα έργα ανά ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που θα υλοποιηθούν είναι τα εξής:

1) Χρήση Γεωθερμίας: Εκμετάλλευση συστήματος της υπεδαφικής ομαλής γεωθερμικής ενέργειας (χαμηλής ενθαλπίας), μέσω ανοικτών κάθετων γεωθερμικών εναλλακτών (χρήση γεωθερμίας), προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια από την κατανάλωση πετρελαίου του συμβατικού συστήματος που σήμερα απαιτείται για τη θέρμανση της μεγάλης πισίνας, τη θέρμανση της μικρής πισίνας, τη θέρμανση των κλειστών χώρων (αποδυτήρια κ.λπ.) και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (όταν απαιτείται, σε συνεργασία με το σύστημα ηλιοθερμίας, μέσω αυτοματισμού). Η χρήση συστήματος γεωθερμίας για τη μείωση της απαιτούμενης χρησιμοποιημένης συμβατικής ενέργειας προτείνεται λόγω του υψηλού και του σταθερού βαθμού απόδοσης, σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης.

2) Χρήση Ηλιοθερμίας: Χρήση συστήματος ηλιοθερμίας, προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια από την κατανάλωση πετρελαίου που σήμερα απαιτείται για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Για τη λειτουργία του συστήματος ηλιοθερμίας, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης, καθώς και την υποβοήθηση για τη θέρμανση της μικρής πισίνας (μέσω αυτοματισμού), προβλέπεται να απαιτηθούν τα παρακάτω:

-ηλιακοί συλλέκτες 175 τετρ. μέτρων (επιλεκτικού καθρέπτη) στο δώμα των αποδυτηρίων

-θερμοδοχείο (boiler) 1.200 lit

-αντλία κυκλοφορίας, τρίοδες ρυθμιστικές βάνες, αυτοματισμός, σωληνώσεις και λοιπός ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013 στο κολυμβητήριο τοποθετήθηκαν ηλιακοί συλλέκτες 25 τετρ. μέτρων για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, στο δώμα του μηχανοστασίου, οι οποίοι δεν καταφέρνουν να καλύψουν στο 100% τις ανάγκες, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η χρήση πετρελαίου ή ρεύματος. Με την ολοκλήρωση του έργου η συνολική επιφάνεια που θα καταλαμβάνουν οι ηλιακοί συλλέκτες θα είναι 200 τετρ. μέτρα.

3) Χρήση προβολέων τεχνολογίας LED: Εγκατάσταση προβολέων τεχνολογίας LED, προκειμένου να εξοικονομηθεί ηλεκτρική ενέργεια που σήμερα απαιτείται για τον ηλεκτροφωτισμό της μεγάλης πισίνας. Για την αντικατάσταση των συνολικά 27 προβολέων HQI των 400 watt, συνολικής ισχύος 10,80 Kwatt, προβλέπεται να απαιτηθεί η εγκατάσταση 8 προβολέων LED των 900 watt, συνολικής ισχύος 7,20 Kwatt.

Έτσι, εκτός της μείωσης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, προβλέπεται να επιτευχθεί και σημαντική βελτίωση του φωτισμού.