Δημοτικό Σχολείο Βέργας: Ολοκληρώνεται η ριζική ενεργειακή του αναβάθμιση

Δημοτικό Σχολείο Βέργας: Ολοκληρώνεται η ριζική ενεργειακή του αναβάθμιση

Ολοκληρώνονται οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στο Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Βέργας. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 365.700 ευρώ, που εκτελέστηκε από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Στο σχολικό κτήριο έγιναν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του κελύφους του με αντικατάσταση κουφωμάτων, εξωτερική θερμομόνωση τοιχοποιίας, θερμοϋγρομόνωση της οροφής, αντικατάσταση λέβητα και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, ενώ απομένει η αντικατάσταση του φωτισμού με led φώτα, και η εγκατάσταση  νέων κλιματιστικών.

Στο σχολικό κτήριο πραγματοποίησαν χθες αυτοψία ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νέων Έργων Βασίλη Κουτραφούρη, την πρόεδρο της Κοινότητας Βέργας Άρτεμις Κότση, την αντιπρόεδρο Σπυριδούλα Μέντζα και τις δημοτικές συμβούλους, Ουρανία Κότση και Γεωργία Καμπουγέρη.

Ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των εργασιών στον προβλεπόμενο χρόνο και το αποτέλεσμα της ενεργειακής αναβάθμισης του σχολείου: «Στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα έχουμε χρέος να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές μας, τα σχολικά μας κτήρια, εξασφαλίζοντας σύγχρονες συνθήκες εκπαίδευσης και σχολικού περιβάλλοντος και πετυχαίνοντας το στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας. Το Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Βέργας ήταν ένα ταλαιπωρημένο σχολείο. Πλέον, εκσυγχρονίστηκε ενεργειακά, παρέχοντας στο εξής τα μέγιστα στους μαθητές και τις μαθήτριές του.

Συνεχίζουμε τις προσπάθειες αναβάθμισης των υποδομών της πόλης μας. Και σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να υπογραμμίσω, για ακόμα μια φορά, πως σημαντική είναι η συνδρομή από τις Κτιριακές Υποδομές του προέδρου Τίμου Κατσίπου και του Μεσσήνιου διευθύνοντος συμβούλου, Θανάση Γιάνναρη».

Οι παρεμβάσεις που έγιναν

Πρόκειται για κτήριο 709 τ.μ., ισόγειο που κατασκευάστηκε το 1981, οπότε ήταν επιβεβλημένη η ενεργειακή του αναβάθμιση λόγω παλαιότητας και φθορών. Έτσι εφαρμόστηκε Πιστοποιημένο Σύστημα Εξωτερικής Θερμομόνωσης με σκοπό τη μείωση των θερμικών απωλειών και των ψυκτικών φορτίων, τη βελτίωση των συνθηκών άνεσης και τη βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης του κτηρίου. Έγινε εξωτερική θερμομόνωση τοιχοποιίας με τοποθέτηση μονωτικών πλακών, αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοπινάκων, θερμοϋγρομόνωση της οροφής 710 τ.μ.

Επιπλέον, αντικαταστάθηκε ο λέβητας κεντρικής θέρμανσης με νέο χυτοσιδηρό λέβητα, με καυστήρα διπλού καυσίμου (πετρελαίου-φυσικού αερίου), υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Επιπρόσθετα, έχει εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό σύστημα (με συμψηφισμό ενέργειας – Net metering) και θα ακολουθήσει η σύνδεση με τον ΔΕΔΔΗΕ και η θέση του σε λειτουργία.

Βάσει υπολογισμών του Προγράμματος Climate-SAF PVGIS του Joint Research Center της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περιοχή της Καλαμάτας, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα είναι περίπου 14.850 kWh/έτος (∼1.500 kWh/kWp, έτος).

Εκκρεμούν, η αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού με σύγχρονα φώτα LED, όπου προβλέπεται να αντικατασταθούν τα φώτα φθορισμού με νέα φωτιστικά σώματα υψηλής απόδοσης τεχνολογίας LED, τα οποία επιλέγονται βάσει φωτοτεχνικής μελέτης για κάθε χώρο.

Η ένταση του φωτός στην επιφάνεια εργασίας θα είναι τουλάχιστον 300Lux. Θα εγκατασταθούν συνολικά 65 φωτιστικά σώματα, παρέχοντας υψηλής ποιότητας φωτισμό στο χώρο του σχολείου, και ταυτόχρονα εξοικονόμηση ενέργειας. Τέλος, εκκρεμεί η αντικατάσταση 4 παλαιών κλιματιστικών με νέα, σύγχρονα. Οι νέες κλιματιστικές συσκευές θα είναι τεχνολογίας Inverter, ενεργειακής κλάσης τουλάχιστον Α+++.

Στόχος των επεμβάσεων ήταν να εξασφαλιστούν συνθήκες θερμικής άνεσης στον εσωτερικό χώρο, με σωστή συμπεριφορά του κτηρίου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά προφανώς κυρίως κατά τη σχολική περίοδο, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα εξοικονόμηση ενέργειας. Το σχολικό κτήριο έχει πλέον ριζικά αναβαθμιστεί, εξασφαλίζοντας ιδανικές συνθήκες περιβάλλοντος για τους μικρούς μαθητές.