Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Δεύτερο… απαγορευτικό για υδροηλεκτρικό σταθμό στον Ταΰγετο

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Δεύτερο… απαγορευτικό για υδροηλεκτρικό σταθμό στον Ταΰγετο

Η εικόνα είχε… φτιαχτεί από τη Δευτέρα, όταν στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Καλαμάτας καταψηφίστηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το υδροηλεκτρικό σταθμό στο Καρβέλι του Ταϋγέτου.

Χθες, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος παρεμπιπτόντως, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας έβαλε ένα ακόμη… απαγορευτικό στην επένδυση, έστω και αν η απόφασή του έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής, αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου, η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν επιτρέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, εξ ορισμού και a priori, δεν μπορεί να γίνει εκεί υδροηλεκτρικός σταθμός, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος. Επίσης, σημείωσε ότι από το ΓΠΣ του 2011 οι επιτρεπόμενες χρήσεις στην περιοχή είναι ελάχιστες, ενώ χαρακτήρισε την πρόταση μη ανταποδοτική οικονομικά και περιβαλλοντικά.

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος επισήμανε ότι η Δημοτική Αρχή δεν είναι κατά της επιχειρηματικότητας, αρκεί η οποιαδήποτε πρόταση για την περιοχή να είναι περιβαλλοντικά “υγιής” και η όποια μελέτη να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Στη συνέχεια είπε πως επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και πλούτο είναι ευπρόσδεκτες. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, ανέφερε ότι, αφενός, δεν επιτρέπει το ΓΠΣ τέτοια δραστηριότητα στην περιοχή και, αφετέρου, δε φαίνεται ότι θα υπάρξουν ιδιαίτερα ανταποδοτικά οφέλη.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης, ανέφερε με τη σειρά του την άρνηση της παράταξης στην πρόταση της εταιρείας, αφού πρόκειται για ένα έργο μη ελκυστικό, από όποια πλευρά και να το δει κάποιος. Επ’ ευκαιρία, όμως, του θέματος, σχολίασε ότι σε συνδυασμό και με την ΟΧΕ Ταϋγέτου θα πρέπει ο Δήμος Καλαμάτας να προχωρήσει σε ολιστική μελέτη διαχείρισης των νερών της περιοχής, προτείνοντας την αξιοποίησή τους με τη δημιουργία φραγμάτων.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος, τόνισε πως οι φυσικοί πόροι, όπως το νερό, δεν μπορεί να παραχωρούνται σε ιδιώτες για να βγάζουν κέρδη από αυτούς. Είπε πως αυτό είναι το κύριο ζήτημα και ότι τόσο το κεντρικό κράτος όσο και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες εφαρμόζουν πολιτικές ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των φυσικών πόρων.

Τέλος, από την πλευρά των κατοίκων του Καρβελίου ο Ηλίας Μαραβάς τόνισε την αντίθεσή τους στην επένδυση και ενίσχυσε την άποψη της μείζονος μειοψηφίας για ένα ολιστικό σχέδιο διαχείρισης των νερών της περιοχής.
Α.Π.