Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Εικόνες διάλυσης, με τη μειοψηφία να αποχωρεί ξανά

Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης: Εικόνες διάλυσης, με τη μειοψηφία να αποχωρεί ξανά

Μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης με τη νέα του σύνθεση να έχει συνεδριάσει συνολικά εννέα φορές, αλλά στις δυο η μειοψηφία αποχώρησε, κάτι που δείχνει ότι δεν έχει ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο η λειτουργία του Σώματος.

Αιτία της αποχώρησης ήταν και αυτή τη φορά η έλλειψη γραφείου και γραμματειακής υποστήριξης για τη μειοψηφία, αίτημα που όσοι παρακολουθούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης ακούμε εδώ και χρόνια, αφού και στην προηγούμενη σύνθεση του Σώματος σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση γινόταν λόγος για αυτό.

Η απάντηση του δημάρχου Μεσσήνης από τότε έως και σήμερα είναι σταθερή, ότι δηλαδή δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος και θα πρέπει η μειοψηφία να κάνει υπομονή, αφού αναζητείται.

Η παραπάνω απάντηση φαίνεται πως πλέον δεν αρκεί στους συμβούλους της μειοψηφίας, οι οποίοι για δεύτερη συνεδρίαση αποχώρησαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ έκαναν γνωστό ότι τις επόμενες μέρες θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Τοποθετήσεις
Ειδικότερα, η 9η συνεδρίαση ξεκίνησε με το λόγο να παίρνει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Κώστας Γεωργακόπουλος, ο οποίος έκανε γνωστό ότι η παράταξή του θα αποχωρήσει, αφού δεν άλλαξε κάτι με το ζήτημα του χώρου και της γραμματειακής υποστήριξης. Η Δημοτική Αρχή, επισήμανε, θα έχει το χρόνο να ξαναδεί το ζήτημα, το οποίο χαρακτήρισε δημοκρατική υποχρέωση απέναντι στο Σώμα και τη μειοψηφία, ενώ ζήτησε άδεια προκειμένου κάποια μέρα να μπορέσει η μειοψηφία να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης απάντησε ότι υπάρχει προσωρινός χώρος κι είναι αυτός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου, αίθουσα με ανέσεις, όπως είπε, αν και δεν είναι αυτός που η μειοψηφία επιθυμεί, με τον κ. Αθανασόπουλο να μη διαφωνεί με αυτή την άποψη.

Κατά τον ίδιο, ο τρόπος που χειρίζεται η μειοψηφία το θέμα είναι απαράδεκτος και αδιανόητος, ενώ επικαλέστηκε άρθρο του Νόμου 3852 που αναφέρει ότι είναι στην κρίση της Δημοτικής Αρχής αν θα παραχωρεί στις άλλες παρατάξεις χώρο, εξοπλισμό και γραμματειακή υποστήριξη, κι εφόσον το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες.

Ο κ. Αθανασόπουλος πρόσθεσε ότι ο λόγος που επικαλείται, και τον χαρακτήρισε αντικειμενικό, είναι η έλλειψη χώρου ακόμα και για τις υπηρεσίες του Δήμου, των οποίων η εύρυθμη και σωστή λειτουργία είναι το σημαντικότερο.

Επανέλαβε δε, ότι η Δημοτική Αρχή κάνει μια προσπάθεια να δοθεί άλλος χώρος, αλλά αυτό θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι υπηρεσιακές ανάγκες. Αυτή τη στιγμή αυτές δεν το επιτρέπουν, οπότε ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να δοθεί χώρος. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι με την πρώτη ευκαιρία και με το σχεδιασμό που έχει γίνει για αναδιοργάνωση της χωροταξίας των υπηρεσιών, αλλά και με χώρους που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση του Φιλοσοφικού Κέντρου, θα ικανοποιηθεί το αίτημα.

Ζήτησε, λοιπόν, για ακόμα μια φορά υπομονή, ενώ τόνισε ότι η μειοψηφία έχει υποχρέωση να συμμετέχει στα Δημοτικά Συμβούλια, με την αντίληψη της αποχώρησης να μην τιμά τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πριν αποχωρήσει με τα μέλη της παράταξής του, ο κ. Γεωργακόπουλος  απάντησε στο δήμαρχο Μεσσήνης ότι η μειοψηφία δε φιμώνεται και θα έπρεπε να έχει ήδη βρει λύση.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης κάλεσε τότε τον κ. Γεωργακόπουλο να κάνει μια έρευνα και σε κοντινούς Δήμους, για το εάν δίνεται χώρος στη μειοψηφία και αν οι αντιπολιτεύσεις εκεί συμπεριφέρονται όπως στο Δήμο Μεσσήνης.

Επίσης, ο Κώστας Μαλιώτης ανέφερε ότι ο δήμαρχος Μεσσήνης παίζει με τη νοημοσύνη τους, και τούτο είναι απαράδεκτο, ειδικά όταν είναι αυτός που ευθύνεται για την κατάντια.

Κι αφού αποχώρησαν όλοι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, ψηφίστηκαν ομόφωνα μέσα σε λίγα λεπτά τα 14 θέματα της ημερήσιας διάταξης, καθώς και ένα που προηγήθηκε.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση