«Δίψασαν» το τριήμερο οι Δήμοι Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης

«Δίψασαν» το τριήμερο  οι Δήμοι Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης

Στο… κόκκινο η Μεσσηνία λόγω προβλημάτων σε έργα υποδομών

Το πρώτο τεστ… αντοχής για την υδροδότηση του Δήμου Καλαμάτας δεν ήταν ικανοποιητικό. Κι αυτό, γιατί τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν πολλά προβλήματα τόσο σε περιοχές της πόλης όσο και σε Κοινότητες.

Όπως δήλωσε στο “Θ” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης, Χρήστος Μωραγιάννης, ο συνδυασμός της μεγάλης επισκεψιμότητας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και των υψηλών θερμοκρασιών δημιούργησε συνθήκες υψηλής πίεσης στο δίκτυο ύδρευσης. Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτήρισε την κατάσταση και ως ηχηρό… καμπανάκι εν όψει Ιουλίου και Αυγούστου, οπότε αναμένεται να κορυφωθεί και η κίνηση των επισκεπτών.

Πάντως, όπως πρόσθεσε, οι γεωτρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη θα αποδώσουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, ενώ αναφέρθηκε και στους προηγούμενους μήνες που ήταν άνυδροι, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν προβλήματα στην ύδρευση.

Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε ότι ο Δήμος Καλαμάτας βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης νερού, ενώ μόλις την προηγούμενη Παρασκευή εξέδωσε ανακοίνωση με έκκληση για λελογισμένη χρήση του.

Επίσης, την προηγούμενη Τετάρτη (σ.σ. στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου) ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος αναφέρθηκε ξανά στο ζήτημα, μιλώντας για μείωση των αποθεμάτων νερού κατά 40%.

Βέβαια, με δεδομένες τις καιρικές συνθήκες, ο Δήμος θα πρέπει να εξετάσει κι άλλες εναλλακτικές προτάσεις, μέχρι να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα υποδομών, όπως είναι η μεταφορά νερού με το νέο αγωγό Φ800, η αποκατάσταση των προβλημάτων στο Πήδημα, αλλά και η κατασκευή της δεξαμενής στον Αϊ Γιάννη Καρβούνη.

Προβλήματα στην υδροδότηση αντιμετωπίζει σχεδόν το σύνολο των Δήμων στη Μεσσηνία, ενώ στον… αέρα είναι ακόμη τα σημαντικά έργα ύδρευσης. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο πρωτογενής τομέας εισέρχεται σε «αχαρτογράφητα νερά», δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει είναι πρωτόγνωρες και υπογραμμίζουν ότι εκείνο που θα χρειαστεί είναι η διασφάλιση αποθεμάτων νερού.

Παρότι η πιο πάνω πεποίθηση δεν είναι καινούρια, τα έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση νερού έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Τα δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος ακόμα δεν έχουν λειτουργήσει, το Μιναγιώτικο φράγμα ακόμα είναι στα χαρτιά, ενώ σημαντικές παρεμβάσεις που απαιτούνται σε ολόκληρη τη Μεσσηνία (μικρότερα φράγματα, λιμνοδεξαμενές, εξυγίανση εγγειοβελτιωτικών υποδομών) βρίσκονται στο άγνωστο.

Προβλήματα και στη Μάνη

Σοβαρά προβλήματα υδροδότησης, αντιμετώπισαν το τριήμερο και περιοχές της Δυτικής Μάνης, ενώ είχαμε αναφορές για περιοχές των οποίων οι δεξαμενές τροφοδοτούνται από δεξαμενές της Καλαμάτας.

Ειδικότερα, σε οικισμούς της Αβίας, όπως τα Καλλιανέικα και τα Κουτιβέικα, οι βρύσες σταμάτησαν να βγάζουν νερό από την Πέμπτη το βράδυ στις 8.00. Σπίτια και καταστήματα της περιοχής έμειναν χωρίς νερό και την Παρασκευή, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων και επισκεπτών.

Μάλιστα, όπως μας μετέφερε ιδιοκτήτρια ταβέρνας της περιοχής, η απάντηση που λάμβαναν ήταν πως υπάρχει βλάβη στην Καλαμάτα και γι’ αυτό κόπηκε το νερό. Ακολούθως, ενημερώθηκαν ότι καθώς το νερό δεν επαρκούσε για τις ανάγκες της  Καλαμάτας, δεν προλάβαινε να γεμίσει η αντίστοιχη δεξαμενή στους οικισμούς της Μάνης.

Τελικά, την Κυριακή το μεσημέρι εστάλησαν στην περιοχή από το Δήμο Καλαμάτας δύο υδροφόρες για να καλυφθούν κάποιες βασικές ανάγκες, ενώ τη Δευτέρα εστάλησαν άλλες δύο για να γεμίσουν τη δεξαμενή της περιοχής.

«Χάσαμε ένα τριήμερο που περιμέναμε να δουλέψουμε και διώχναμε τους πελάτες. Έφυγαν από τα σπίτια παραθεριστές, γιατί δεν υπήρχε στάλα νερό. Υπάρχουν άρρωστοι άνθρωποι στα χωριά, κατάκοιτοι, που δεν ήξεραν τι να κάνουν», τόνισε η ιδιοκτήτρια της ταβέρνας.

Α.Π., Β.Β.