Για τη δραματική, όπως τη χαρακτήρισε, μείωση του ποσοστού κατανάλωσης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη χώρα μας μίλησε στο EΡΤΝews ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Μανώλης Γιαννούλης αποκαλύπτοντας ότι έχει μειωθεί κατά 40%. Ένα τεράστιο ποσοστό αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα είναι από τις μία από τις μεγαλύτερες ελαιοκομικές χώρες στον κόσμο.
«Έχουμε μια μείωση της κατανάλωσης στα επίπεδα του 40%, ίσως και περισσότερο, με αυτό που προβλέπουμε ότι θα δούμε μπροστά μας» δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» και στους παρουσιαστές Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου ο πρόεδρους του ΔΟΕΠΕΛ.
Ερωτηθείς για τις υψηλές τιμές στο ελαιόλαδο, τόνισε στον «πράσινο χρυσό», όπως και σε όλα τα προϊόντα, έχουμε αντικρουόμενα συμφέροντα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ με την ιδιότητα του καταναλωτή θέλω να αγοράσω ελαιόλαδο με πέντε ευρώ στο ράφι και με την ιδιότητα του παραγωγού θέλω να πουλήσω ελαιόλαδο με δεκαπέντε ευρώ. Άρα, εδώ ψάχνουμε να βρούμε τη χρυσή τομή και η αγορά τα ρυθμίζει αυτά τα πράγματα αυτόματα με την παραγωγή σε σχέση με την κατανάλωση».
Μεγάλο το εύρος των τιμών στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Μιλώντας για το μεγάλο εύρος τιμών στο τυποποιημένο ελαιόλαδο ο κ. Γιαννούλης τόνισε ότι «οι χαμηλότερες τιμές που βλέπουμε στο ράφι είναι περίπου στα 11 ευρώ για το εξαιρετικό παρθένο, και βλέπουμε και τιμές μέχρι και 16 ίσως και 17 ευρώ. Έχει να κάνει με την τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών, τα επώνυμα προϊόντα τα οποία έχουν υψηλό κόστος προώθησης και διαφήμισης. Αυτό το κόστος μετακυλίεται στον καταναλωτή».
Γνώστης της ελληνικής αγοράς ελαιολάδου όσο κανείς, ο κ. Γιαννούλης τόνισε ότι «υπάρχουν ίδιας ποιότητας προϊόντα σε πολλές περιπτώσεις με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας των αλυσίδων, τα οποία είναι σε πάρα πολύ προσιτές τιμές».
Σχολιάζοντας την άνοδο των τιμών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, είπε: «Το ελαιόλαδο βρέθηκε φέτος σε ιστορικά υψηλά επίπεδα από πλευράς τιμής, λόγω των μειωμένων παραγωγών σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου».
Μάλιστα, όπως επισήμανε, και τις δύο τελευταίες χρονικές περιόδους είχαμε την επίδραση των κλιματικών φαινομένων, με αποτέλεσμα η ελαιοκομία να είναι και αυτή θύμα αυτής της επίδρασης με κορύφωση την περσινή ελαιοκομική περίοδο, οπότε είχαμε μία ιστορικά χαμηλή παραγωγή σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου.
Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις τιμές
Με δεδομένο ότι φέτος έχουμε, μέχρι στιγμής, μια αισθητά καλύτερη πορεία από τις δύο προηγούμενες χρονιές σε επίπεδο λεκάνης Μεσογείου, επισήμανε ότι η διακύμανση της τιμής του θα εξαρτηθεί κυρίως από το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης. «Στα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης που έχουμε, η προσφορά είναι όχι απλώς επαρκής, αλλά θα είναι μεγάλη», σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ.
Ωστόσο, όπως είπε, επειδή υπολείπονται πέντε μήνες μέχρι τη συγκομιδή κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συμβεί λόγω της κλιματολογικών συνθηκών, μη θέλοντας να πάρει το ρίσκο μιας πρόβλεψης για το μέγεθός της εγχώριας παραγωγής.
Σχετικά με την αποκλιμάκωση των τιμών, πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να προβλέψει πόσο θα είναι αυτή η μείωση της τιμής και πότε θα αρχίσει να παρουσιάζεται. Είναι σίγουρο ότι την ώρα που θα δούμε μια χαμηλότερη τιμή σε επίπεδο παραγωγού, με μια μικρή χρονική υστέρηση ενός μηνός, θα δούμε τη χαμηλότερη τιμή και στο ράφι».
Η Εθνική Διεπαγγελματική, την οποία εκπροσωπεί ο κ. Γιαννούλης, είναι το ανώτερο κλαδικό Οργανώσεις Ελαιοκομίας και περιλαμβάνει φορείς όπως παραγωγούς, ελαιοτριβείς, πυρηνελαιουργεία και τυποποιητές.