Τι αποφασίστηκε από φορείς Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας
Η δημιουργία τεχνικής επιτροπής για την προστασία και θωράκιση της ελιάς Καλαμών/Kalamata olives, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από τους Νομούς Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας, αποφασίστηκε σε εκδήλωση με θέμα «Ελιά Καλαμών/Kalamata olives: και τώρα τι κάνουμε; Θωρακίζουμε το προϊόν».
Ειδικότερα, στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν τα Επιμελητήρια Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας, αποφασίστηκε η τεχνική επιτροπή να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη διασφάλιση του προϊόντος ως εθνικού και τη θωράκισή του προς τρίτες χώρες.
«Παγκοσμίως η ελιά Καλαμών είναι γνωστή και εμπορεύεται ως “Kalamata olives”. Στην Ελλάδα η καταχώρηση της ονομασίας “Καλαμάτα/Kalamata” στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς “Καλαμών/Kalamon” δίνει το δικαίωμα στους εξαγωγείς της Ελιάς Καλαμών να χρησιμοποιούν νόμιμα την ονομασία που εδώ και δεκαετίες έχει κάνει γνωστό το προϊόν παγκοσμίως, διασφαλίζοντας έτσι τις εξαγωγές 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, καθώς και την οικονομική επιβίωση χιλιάδων παραγωγών και εργαζόμενων», επισήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, Ιωάννης Παναρίτης, στην έναρξη της εκδήλωσης.
Κλείνοντας τόνισε ότι τα Επιμελητήρια θα παραμείνουν πιστά στη δέσμευσή τους για τη συνέχιση της συνεργασίας τους στο θέμα της ελιάς Καλαμών. Προτείνεται η συγκρότηση τεχνικής επιτροπής, η οποία «θα επεξεργαστεί τις δυνατές λύσεις για την ανάδειξη του προϊόντος ως εθνικού, τη θωράκισή του έναντι τρίτων χωρών, με σεβασμό στο ΠΟΠ και την αξία που προσδίδει στο προϊόν η ποιότητα και τα μοναδικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη γεωγραφική και την παραδοσιακή τεχνογνωσία, με σεβασμό γενικά στο εθνικό μας προϊόν που παράγεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας και με σεβασμό στην απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά και την επικύρωσή της από το ΣτΕ».
Κοινή γραμμή πλεύσης
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι έτεροι συνδιοργανωτές πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας, οι οποίοι με τη σειρά τους επίσης τόνισαν τη μεγάλη σημασία της ονομασίας του προϊόντος για την εξαγωγή του.
Η τοποθέτηση και των τεσσάρων προέδρων ήταν πως χρειάζεται κοινή γραμμή πλεύσης και από κοινού προσπάθεια για την προάσπιση των συμφερόντων όλων των εμπλεκομένων με το εν λόγω προϊόν πλευρών.