Επικίνδυνο κοκτέιλ καύσωνα και εκδήλωσης πυρκαγιών

Επικίνδυνο κοκτέιλ καύσωνα  και εκδήλωσης πυρκαγιών

Υψηλός παραμένει για σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 3) στη Μεσσηνία

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για σήμερα προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 3) στη Μεσσηνία.

Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Από την άλλη πλευρά, θερμοκρασίες πάνω από τους 41 βαθμούς Κελσίου κατέγραψε το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Μεσσηνία χθες. Συγκεκριμένα, σε Σκάλα και Κυπαρισσία το θερμόμετρο έφτασε μέχρι τους 41,8 βαθμούς, ενώ στο Κοπανάκι τους 41,2.

Ανάρτηση Μαρουσάκη

Με μια ανάρτηση ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης εξηγεί τι ακριβώς εννοούν οι μετεωρολόγοι όταν αναφέρουν ότι έρχεται καύσωνας: «Με την απλή λογική, η χρήση του όρου αυτού είναι συνάρτηση των επιπέδων θερμοκρασιακής άνεσης σε ό,τι αφορά τον ανθρώπινο οργανισμό».

«Έτσι, λοιπόν, ο αρχικός προσδιορισμός αφορούσε θερμοκρασίες άνω των 37° σε ό,τι αφορά τη χώρα μας. Από εκεί και πάνω αρχίζει ο ανθρώπινος οργανισμός και δυσκολεύεται. Η έντονη αστικοποίηση που εμφανίζουν πολλές περιοχές τα τελευταία αρκετά χρόνια ανέβασε το όριο αυτό στους 39°» συνεχίζει.

«Τα τελευταία χρόνια προσδιορίσαμε ακόμη καλύτερα τον όρο “καύσωνας”, χρησιμοποιώντας τους γνωστούς δείκτες δυσφορίας, όπου λαμβάνεται υπόψη και η σχετική υγρασία, και μέσω πινάκων καταλήγουμε στα συμπεράσματά μας, που αφορούν βέβαια το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού» προσθέτει.

Στη συνέχεια μιλά για τον καιρό των επόμενων ημερών, αναφέροντας: «Παρατηρούμε λοιπόν ότι από τις 14 του μήνα ημέρα Παρασκευή, ο υδράργυρος παίρνει την κατηφόρα και μάλιστα με γρήγορο ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι κάτι έντονο θα συμβεί.

Πράγματι, λοιπόν, μια πιο ψυχρή αέρια μάζα θα συγκρουστεί με την πολύ πιο θερμή και θα δημιουργήσει έντονους ανέμους, που θα απομακρύνουν την πολύ θερμή αέρια μάζα.

Μετά μάλιστα και το Σάββατο, θα πάμε σε ήπια ζέστη κι έτσι δείχνει να κρατά μέχρι και τα μέσα της νέας εβδομάδας».

Καταλήγει δε σε δύο βασικούς κινδύνους:  «1. Η απότoμη υποχώρηση του υδραργύρου θα οδηγήσει σε έντονους ανέμους και, άρα, σε συνδυασμό με την πολύ ξηρή ατμόσφαιρα και επιφάνεια, ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. 2. Η σύγκρουση της πολύ θερμής αέριας μάζας με την ψυχρότερη που ακολουθεί θα δημιουργήσει έντονη αστάθεια και άρα επικίνδυνες καταιγίδες με έμφαση στα βόρεια τμήματα».