Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας: Δύο προβολές τον Ιούλιο σε συνεργασία με το 8ο Fecha

Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας: Δύο προβολές τον Ιούλιο  σε συνεργασία με το 8ο Fecha

Την επιτυχημένη συνεργασία του με το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας (FeCHA) συνεχίζει το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, λοιπόν, θα φιλοξενήσει δύο προβολές στον πεζόδρομο της Κουτσομητοπούλου, στο Στέκι του, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Συγκεκριμένα:

-Αφιέρωμα στον Περουβιανό σκηνοθέτη Roberto Bonilla

Τη Δευτέρα 1η Ιουλίου, στις 9.00 το βράδυ, θα παρουσιαστεί το αφιέρωμα στον καταξιωμένο Περουβιανό σκηνοθέτη Roberto Bonilla, έναν εξαιρετικό σκηνοθέτη και σεναριογράφο που έχει γυρίσει ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, ταινίες κινουμένων σχεδίων και ταινίες μυθοπλασίας. Το κινηματογραφικό του έργο απεικονίζει πώς ήταν να γυρίζεις ταινίες στο Περού στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 και αποτελεί σημαντική συμβολή στην οπτικοακουστική κληρονομιά και την ιστορία του περουβιανού κινηματογράφου. 

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Περού στην Ελλάδα.

Θα προβληθούν οι ταινίες του:

ΕΙΝΑΙ Ο ΑΜΑΔΟΡ (1979, 12’): Στο ρυθμό του βιολιού και του cajon, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει μέρος της ζωής του Αφρο-Περουβιανού μουσικού και χορευτή zapateado Αμαδόρ Μπαγιουμπρόσιο, γνωστός στους φίλους του ως «Champita».

ΑΓΡΙΟ & ΓΛΥΚΟ ΖΑΧΑΡΟΚΑΛΑΜΟ (1980, 13’): Βασισμένο στην ποιητική αφήγηση “Hay Si, Santiago Paisi”, του Cesar Calvo, ένας αρδευτής από τον περουβιανό βορρά σπέρνει τη άγρια καλαμιά και θερίζει την γλυκιά καλαμιά.

LAZEROS (1990, 10’): Στο Ούκουπε του Τσικλάγιο, υπήρχε η συνήθεια των ιππέων να βγαίνουν να πιάσουν άγρια γαϊδούρια που κατέβαιναν από τη χαράδρα των ορεινών περιοχών στις πεδιάδες, σε αναζήτηση φρέσκων βοσκοτόπων…

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΟΝΕΙΡΟ (1987, 10’): Σε μια ερημική παραλία, δύο ιππότες του 17ου αιώνα μονομαχούν για την τιμή μιας όμορφης γυναίκας του 20ού αιώνα.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (1987, 9’): Ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους που αφηγείται, σε κωμικό τόνο, τις περιπέτειες και τις κακοτοπιές ενός χαρακτήρα που πυροβολείται κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

PM Lοpez (1999, 16’): Ταινία μικρού μήκους που, με μαύρο χιούμορ, απεικονίζει τη ζωή ως ριάλιτι.

-Diversidad 2024

Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, επίσης στις 9.00 το βράδυ, θα προβληθεί το μεξικανικό ντοκιμαντέρ  «Η Εξέγερση, La Revuelta» (2022) της Lucero Gonzalez, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Μεξικού και του Instituto Mexicano de Cinematografia. Ένα κινηματογραφικό ταξίδι όπου θα γνωρίσουμε το μεγάλο στοίχημα των πενήντα χρόνων ζωής του φεμινιστικού ακτιβισμού μιας ομάδας γυναικών που ενώθηκαν για να κάνουν μιαν εξέγερση και να δουν τις αλλαγές στις νεότερες γενιές.