«Κόκκινο» στο έργο υδροηλεκτρικού σταθμού στο Καρβέλι

«Κόκκινο» στο έργο  υδροηλεκτρικού σταθμού στο Καρβέλι

Από τη Δημοτική Επιτροπή Καλαμάτας

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της Δημοτικής Επιτροπής Καλαμάτας επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τον υδροηλεκτρικό σταθμό στο Καρβέλι, θέμα που συζητήθηκε χθες κατά τη συνεδρίασή της.

Το βασικό επιχείρημα για την αρνητική απόφαση ήταν το γεγονός ότι η εγκατάσταση που προβλεπόταν είναι εντός του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας (ζώνηΠ0), περιοχή στην οποία απαγορεύονται τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Αλλά και γενικότερα η άποψη που κυριάρχησε ήταν ότι δεν ήταν περιβαλλοντικά φιλική η προσέγγιση της επένδυσης.

Ο τίτλος του θέματος ήταν “Επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Εγκατάσταση και λειτουργία μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΜΥΗΣ) και των συνοδών του έργων εγκατεστημένης ισχύος 0,912 MW» στη θέση «Ρέμα Λαδιώτικο» της Δημοτικής Κοινότητας Καρβελίου”.

Στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων επισημαίνονταν σχετικά με τον υδροηλεκτρικό σταθμό, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Το έργο αφορά στην κατασκευή εγκατάστασης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση της ανεξάντλητης φιλικής προς το περιβάλλον κινητικής ενέργειας του νερού, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, με τρόπο τεχνικοοικονομικά βιώσιμο προς την επενδύτρια εταιρεία, έχοντας ως αρχή την ελαχιστοποίηση κάθε ενδεχόμενου περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Συνοπτικά το έργο συνίσταται σε μια εγκατάσταση εκμετάλλευσης της διαθέσιμης παροχής (run‐of‐river), χωρίς εγκαταστάσεις αποταμίευσης του νερού, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την εκμετάλλευση της πτώσης των 131,43 μέτρων που δημιουργείται τοπικά. Ο ΜΥΗΣ θα εκμεταλλεύεται μήκος κοίτης του ρέματος 1.930,34 m περίπου.

Θα αποτελείται από διάταξη υδροληψίας τοποθετημένη σε απόλυτο υψόμετρο 710,23 m και τοιχίου 2,50 m, (ύψος στέψης τοιχίου 710,23+2,50=712,73). Η συνολική, λοιπόν, ωφέλιμη υψομετρική διαφορά που δημιουργείται ανέρχεται σε 133,93 μέτρα.

Ο αγωγός προσαγωγής του νερού θα είναι διαμέτρου Φ800, συνολικού μήκους 1930 m, ο οποίος θα οδεύσει προς το μηχανοστάσιο του σταθμού παραγωγής στο υψόμετρο 578,80 m και κτήριο στο οποίο θα στεγάζεται ο Η/Μ εξοπλισμός του έργου.

Τόσο η θέση της υδροληψίας όσο και η θέση εγκατάστασης του σταθμού παραγωγής εντοπίζονται παραπλεύρως υφιστάμενων οδικών προσβάσεων, συνεπώς δεν απαιτείται διάνοιξη νέου δρόμου. Η μεν υδροληψία γειτνιάζει με υφιστάμενο χωματόδρομο, ο δε σταθμός παραγωγής με ασφαλτοστρωμένο επαρχιακό δρόμο.

Τέλος και ο αγωγός προσαγωγής στο σύνολό του θα είναι εγκιβωτισμένος, επί υφιστάμενου χωματόδρομου, συνεπώς οι επεμβάσεις στο πεδίο καθίστανται ελάχιστες”.

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της Βασίλης Τζαμουράνης τόνισε ότι επί του θέματος θα τοποθετηθεί αναλυτικά στη συζήτηση που θα γίνει στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, μια και δεν είχε προλάβει να μελετήσει ενδελεχώς τα στοιχεία. Ο δε επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Δημήτρης Οικονομάκος, τάχθηκε κι αυτός με τη σειρά του κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι να απορριφθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού στο Καρβέλι είχαν ζητήσει κάτοικοι και εκπρόσωποι της περιοχής, με ψήφισμα που εγκρίθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο χωριό.

Όπως ανέφερε το ψήφισμα, μεταξύ άλλων, η επιβάρυνση στο περιβάλλον θα είναι σοβαρή, τα ανταποδοτικά οφέλη θα είναι ελάχιστα, θα δημιουργηθούν επί της ουσίας μόλις μία ή δύο θέσεις εργασίας, αλλά και οι κάτοικοι δε θα έχουν εγγυημένο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το νερό για τις καλλιέργειές τους.

Α.Π.