Κυπαρισσία: «Κοράκιασε» ο κόσμος, χωρίς νερό στη γιορτή της πόλης

Κυπαρισσία: «Κοράκιασε» ο κόσμος, χωρίς νερό στη γιορτή της πόλης

«Κοράκιασε» ο κόσμος χωρίς νερό τις μέρες και τις νύχτες του τριημέρου στη γιορτή της Κυπαρισσίας, της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος, εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών. Τα δε σχόλια σε συζητήσεις κατοίκων και επισκεπτών, καθώς και στα social media, είναι γεμάτα απογοήτευση, οργή και χλεύη για τη Δημοτική Αρχή και τη ΔΕΥΑ Τριφυλίας, στην οποία πρόεδρος είναι ο ίδιος ο δήμαρχος, Γεώργιος Λεβεντάκης.

Την Κυριακή, μάλιστα, μέχρι αργά το μεσημέρι υπέστησαν οικονομική ζημία επιχειρήσεις καφέ και εστίασης, καθώς δεν μπορούσαν να φτιάξουν καφέ μηχανής γιατί δεν υπήρχε νερό. Το Σάββατο ο κόσμος σε πολλά τμήματα της πόλης, όπως και σε οικισμούς αλλά και Κοινότητες, δεν είχε νερό να πλυθεί και να πλύνει πιάτα και ποτήρια.

Το κακό είχε ξεκινήσει από προηγούμενες μέρες, όταν στην Άνω Πόλη, την Αμαθούντα, το Ροντάκι και άλλους οικισμούς οι βρύσες είτε ίσα που έσταζαν είτε δεν έβγαζαν καθόλου νερό.

«Λόγω βλάβης, θα πραγματοποιηθεί διακοπή νερού στις περιοχές από το Ηρώο Άνω Πόλης προς το Κοιμητήριο Αγ. Δημητρίου, το Ροντάκι και τις  Εργατικές Κατοικίες της Δ.Κ. Κυπαρισσίας σήμερα 21/6/2024 από 10:00 έως 13:00» αναφερόταν σε ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Τριφυλίας που εξεδόθη και απεστάλη την Παρασκευή και ώρα 10:01 π.μ., ωστόσο επί πολλές ώρες δεν είχαν νερό.

Το Σάββατο από το πρωί, αλλά κυρίως από το μεσημέρι, τμήματα της πόλης της Κυπαρισσίας και οικισμοί δεν είχαν σταγόνα νερό, χωρίς να έχει εκδοθεί κάποια ενημέρωση από τη ΔΕΥΑ Τριφυλίας.

Στις 7.12 μ.μ. του Σαββάτου εκδόθηκε και απεστάλη «Σύσταση για εξοικονόμηση νερού στις Ράχες», στην οποία αναφερόταν: «Τις τελευταίες ώρες παρατηρείται μείωση της πίεσης στο δίκτυο ύδρευσης των Ραχών η οποία οφείλεται σε χαμηλή επάρκεια νερού. Παρακαλούμε τους καταναλωτές στον οικισμό Ραχών να αποφεύγουν την άσκοπη χρήση νερού τις επόμενες ημέρες».

Στις 8.39 μ.μ. του Σαββάτου εκδόθηκε και απεστάλη νέα ανακοίνωση της ΔΕΥΑΤ, με τίτλο «Έκτακτο: Εξοικονόμηση νερού στην Τριφυλία λόγω βλάβης ΔΕΔΔΗΕ», στην οποία αναφερόταν: «Σας ενημερώνουμε ότι λόγω τεχνικών προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση της Τριφυλίας από τον ΔΕΔΔΗΕ, κάποιες γεωτρήσεις ύδρευσης βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει άμεσα την υδροδότηση της περιοχής μας. Προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει επαρκές νερό για όλους, παρακαλούμε για εξοικονόμηση νερού τις επόμενες ώρες. Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των εργασιών αποκατάστασης από τη ΔΕΔΔΗΕ και θα σας ενημερώσουμε αμέσως μόλις έχουμε νεότερες πληροφορίες».

Πράγματι, μπορεί από βλάβη στο δίκτυο ρεύματος του ΔΕΔΔΗΕ να υπήρξαν προβλήματα. Ωστόσο, στον οικισμό των Μύλων, τα Μυραίικα και αλλού δεν παίρνουν νερό από γεώτρηση, αλλά από την υδρομάστευση στο Κεφαλάρι Βρυσών και, μάλιστα, με φυσική ροή. Γιατί δεν είχε νερό ο οικισμός των Μύλων; Επίσης, στις Ράχες δεν έχει καμία σχέση το ρεύμα. Εκεί, μάλιστα, υπάρχουν δύο δεξαμενές, η μια εκ των οποίων έχει τεθεί σε αχρηστία και δεν τη λειτουργούν, με τους κατοίκους να ζητούν να γίνουν επεμβάσεις για να λειτουργεί και αυτή.

Από το Σάββατο, όπως έγινε γνωστό από συζητήσεις στην πόλη της Κυπαρισσίας, συνδέθηκε με το δίκτυο και ιδιωτική γεώτρηση στην περιοχή του Μεμί. Πού πάει αυτό το νερό και οι γύρω περιοχές δεν έχουν; Άγνωστο είναι εάν έχουν συνδεθεί και πόσες ιδιωτικές γεωτρήσεις και, βεβαίως, εάν έχουν γίνει έλεγχοι καταλληλότητας του νερού ιδιωτικών γεωτρήσεων για ανθρώπινη κατανάλωση…

Του Ηλία Γιαννόπουλου