Λιγότερη αλαζονεία και επιστροφή στις ρίζες…

Λιγότερη αλαζονεία  και επιστροφή στις ρίζες…

Ζήτησαν οι βουλευτές Πελοποννήσου από την Κ.Ο. της ΝΔ

Αντιμέτωπος με τα παράπονα, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις την έντονη κριτική από βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης, βρέθηκε, όπως γράφαμε χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. μετά τις ευρωεκλογές και το «χαστούκι» που έφαγε, βάζοντας τον πήχη στα επίπεδα του 2019.

Μεταξύ του μεγάλου αριθμού βουλευτών που πήραν το λόγο ήταν και ο βουλευτής Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, που στην τοποθέτησή του έβαλε τα πράγματα… επί τον τύπον των ήλων.

Πέραν των όσων αναφέραμε χθες, ο κ. Χρυσομάλλης ανέδειξε ξεκάθαρα τέσσερις εστίες έντασης στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Η πρώτη αφορά στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο του προβληματισμού. Κόστισε εκλογικά, όπως εκτιμάται, όχι μόνο από τον ίδιο, αλλά και από πολλούς βουλευτές, τόσο η ίδια η πρωτοβουλία όσο και ο επικοινωνιακός της χειρισμός.

Η δεύτερη εστία αναταράξεων αφορά στις σχέσεις υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων με τους βουλευτές. Δεν είναι τυχαία τα απανωτά «καρφιά», τόσο τα δικά του όσο και των υπόλοιπων ομιλητών, για αλαζονικές και αυτάρεσκες συμπεριφορές των κυβερνητικών στελεχών. Σταθερή αποδεικνύεται και η κριτική για τις «κλειστές πόρτες» υπουργών ή για στελέχη που κρύβονται στα δύσκολα.

Το τρίτο «μέτωπο» αφορά στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Υπάρχει ένας σοβαρός αριθμός βουλευτών- μεταξύ αυτών και ο κ. Χρυσομάλλης- που δε θέλουν ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αλλά ζητούν μια πρόταση από τα «σπλάχνα» της κεντροδεξιάς παράταξης.

Το τέταρτο πεδίο έχει να κάνει με την καθημερινότητα και κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικές οι αναφορές του σε διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για αλλαγές που δεν πραγματοποιήθηκαν, όπως στο νόμο για τα εκτός σχεδίου δόμησης οικόπεδα, στους αγρότες (συνολικά στον πρωτογενή τομέα), στους ελεύθερους επαγγελματίες (που είναι μια κρίσιμη εκλογικά ομάδα για τη Ν.Δ.) και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Βουλευτές Πελοποννήσου

Κριτική δεν άσκησε μόνο ο κ. Χρυσομάλλης, αλλά στο σύνολό τους σχεδόν οι παρόντες βουλευτές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο Κώστας Βλάσης (βουλευτής Αρκαδίας), πέραν των όσων αναφέραμε χθες, επισήμανε επίσης ότι «πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα και να έχουμε αποτελέσματα. Αν δεν μπορούν κάποιοι, να φύγουν».

Παράλληλα, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, είπε ότι η κυβέρνηση δε θα πρέπει να υποτιμά τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Επιπλέον, ο βουλευτής Αργολίδας, Γιάννης Ανδριανός, υποστήριξε πως υπάρχει «χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και βάσης» για το γάμο των ομοφυλόφιλων και σχολίασε πως υπάρχουν υπουργοί που επιδεικνύουν «αλαζονεία».

Επίσης, «φαινόμενα Λουδοβικισμού» παρατήρησε στην κυβέρνηση η βουλευτής Κορινθίας Μαριλένα Σούκουλη-Βιλιάλη, παίρνοντας το λόγο κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Και συνέχισε: «Ή θα λύσουμε τα προβλήματα των πολιτών ή θα πάμε σπίτι μας».

Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση της Κ.Ο. ήταν μία από τις εντονότερες της περιόδου ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, δίχως ωστόσο να φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση θα υπάρξει συνέχεια.

Έγινε, όμως, σαφές ότι υπάρχουν κάποια νέα δεδομένα, που πιθανώς θα παίξουν το ρόλο τους, και ενώ αναμένονται οι παρεμβάσεις των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά την προσεχή Δευτέρα στο Πολεμικό Μουσείο.

Απουσίες Π. Μαντά και Γ. Λαμπρόπουλου

Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές της Μεσσηνίας, συζητήθηκε ποικιλοτρόπως η απουσία από τη συνεδρίαση τόσο του Περικλή Μαντά όσο και του Γιάννη Λαμπρόπουλου. Ο πρώτος, όπως μάθαμε, ήταν δικαιολογημένα απών λόγω υποχρεώσεων που είχε. Όσο για το δεύτερο, είτε θα πρέπει να θεωρεί ότι όλα βαίνουν καλώς στο κυβερνητικό έργο είτε ότι η απουσία του δε σηματοδοτεί κάτι το συγκεκριμένο…

Α.Π.