Μάκης Βορίδης: «Η ψήφος της Κυριακής δεν πρέπει να είναι χαλαρή, αφού θα καθορίσει την πενταετία»

Μάκης Βορίδης: «Η ψήφος της Κυριακής δεν πρέπει να είναι χαλαρή, αφού θα καθορίσει την πενταετία»

Ολοκληρώθηκε χθες η διήμερη επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, στη Μεσσηνία, με τελευταίο σταθμό την Καλαμάτα, όπου από το πρωί πραγματοποίησε διάφορες συναντήσεις.

Στις 12.00 το μεσημέρι ο κ. Βορίδης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία μίλησε για το διακύβευμα των εκλογών της Κυριακής, ενώ δέχθηκε και ερωτήσεις που αφορούσαν στην κατάσταση στη χώρα και τη Μεσσηνία.

Γιατί πρέπει να ψηφίσουν οι πολίτες
Όπως είπε ο κ. Βορίδης, συχνά ακούει από πολίτες ότι η Ευρώπη είναι μακριά ή ότι η Ευρώπη δεν τους ακούει, όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, η 9η Ιουνίου είναι η χρονική στιγμή που οι πολίτες μπορούν να καθορίσουν μια σειρά από πράγματα και πώς αυτά θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα στην Ευρώπη.

Με την ψήφο τους, πρόσθεσε, θα καθορίσουν τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα καθορίσουν το συσχετισμό των ομάδων, και το Κοινοβούλιο που θα συγκροτηθεί μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συναποφασίσουν για πολύ μεγάλα ζητήματα που αφορούν στους ευρωπαϊκούς λαούς και τους Έλληνες πολίτες.

Ως πρώτο κρίσιμο ζήτημα ανέφερε αυτό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με το σημαντικό, όπως είπε, να είναι ο ρυθμός της μετάβασης στην πράσινη γεωργία και πώς θα διαφυλαχθεί η βασική ενίσχυση για τους παραγωγούς. Είναι βασικό, παρατήρησε, να γίνει η πράσινη μετάβαση, κι αυτό θα γίνει, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να μη διακινδυνεύσει η διατροφική ασφάλεια. Έτσι θα πρέπει να διασφαλιστεί το εισόδημα των παραγωγών.

Κατά τον κ. Βορίδη, αριστερά, πράσινοι, σοσιαλιστές και κομμουνιστές ζητούν άμεση προσαρμογή και την άμεση μεταφορά ποσών από τις βασικές ενισχύσεις στον περιβαλλοντικό πυλώνα, ενώ υπάρχει και η θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Ν.Δ., που λέει ότι αυτό πρέπει να γίνει με ρυθμούς προσαρμογής που να διασφαλίζουν το εισόδημα των αγροτών και να προστατεύουν τη βασική ενίσχυση.

Ως δεύτερο μεγάλο θέμα ανέφερε εκείνο της Ευρωπαϊκής Άμυνας. Όπως υποστήριξε, η Ευρώπη είναι ένας πολύ ισχυρός πυλώνας θεσμικός στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και για να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να υπάρχει ενιαία πολιτική άμυνας και επίσης αμυντικές δυνάμεις.

Το ζήτημα αυτό, πρόσθεσε, ενδιαφέρει διπλά και τριπλά την Ελλάδα, αφού η χώρα είναι ακριτική περιοχή για την Ευρώπη, οπότε μια ενιαία αμυντική πολιτική θα προφυλάσσει τα ελληνικά σύνορα.

Σημαντικό ακόμα για τη χώρα είναι ότι υπάρχει αμυντική βιομηχανία, η οποία θα πάρει δουλειές και παραγγελίες για να ενισχύσει την ευρωπαϊκή άμυνα.

«Δεν είμαστε όλοι σύμφωνοι σε αυτό», είπε ο κ. Βορίδης, αφού, όπως υποστήριξε, οι ομάδες των κομμουνιστών, των σοσιαλιστών, των πρασίνων δε θέλουν αυτή την κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή άμυνα, δε θέλουν την κατεύθυνση της άμυνας.

Τρίτο θέμα που έθεσε είναι της μεταναστευτικής πολιτικής. Δήλωσε υπέρ του συμφώνου για τη μετανάστευση, με τα κράτη να αποφασίζουν για τη νόμιμη μετανάστευση και όχι να αποφασίζουν οι λαθροδιακινητές για το ποιοι θα έρχονται στην Ευρώπη. Και σε αυτό, τόνισε ο κ. Βορίδης, δεν είναι όλοι σύμφωνοι, αφού υπάρχουν διαφορετικές οπτικές, «γιατί πάλι συγκεκριμένες ομάδες λένε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι φρούριο και πρέπει να υπάρχουν πολιτικές ανοιχτές, οι οποίες θα επιτρέπουν να έρχονται οι μετανάστες χωρίς έναν αυστηρό και περιοριστικό έλεγχο όπως υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία».

Τα τρία παραπάνω είναι τα βασικά ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να αποφασίσουν οι πολίτες, με τον κ. Βορίδη να προσθέτει ένα ακόμα: ότι θα πρέπει η Ελλάδα να στέλνει βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο που θα υποστηρίζουν τα συμφέροντα της χώρας. Όχι βουλευτές που θα προωθούν ψηφίσματα με τα οποία θα ζητούν τη διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που έκαναν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Έκλεισε δε, σημειώνοντας ότι η ψήφος δεν πρέπει να είναι καθόλου χαλαρή, καθόλου ασήμαντη και θα πρέπει να στοχεύσει στη σωστή κατεύθυνση, αφού θα καθορίσει για την επόμενη πενταετία το πώς θα κινηθούν τα πράγματα στην Ευρώπη. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να καταλάβουν όλοι τη σημασία των εκλογών και τη σημασία να υπερψηφιστεί η πολιτική κατεύθυνση που δίνει η Νέα Δημοκρατία.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Η άνοδος των δεξιών κομμάτων
Σε ερώτηση για τις ενδείξεις και τις δημοσκοπήσεις που κάνουν λόγο για άνοδο των δεξιότερων της Ν.Δ. κομμάτων στην Ελλάδα, ο κ. Βορίδης εκτίμησε πως δε θα επαληθευτούν όσοι βλέπουν θεαματική άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων της δεξιάς και της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε, αυτό δε θα συμβεί στην Ελλάδα, επειδή η ατζέντα που προσπαθούν να προωθήσουν αυτά τα κόμματα έχει καλυφθεί από τις πολιτικές σε μια σειρά από τέτοια ζητήματα που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία.

Η ακρίβεια
Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε στην ακρίβεια και τι μπορεί να γίνει, ο κ. Βορίδης απάντησε ότι εν μέρει έχει κι αυτή ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. Όταν στην Ελλάδα, σχολίασε, υπάρχουν πολυεθνικές επιχειρήσεις δεν είναι εύκολο η ακρίβεια να αντιμετωπιστεί σε εθνικό επίπεδο, αφού αυτές οι επιχειρήσεις έχουν πολλούς μηχανισμούς με τους οποίους καθορίζουν τις τιμολογιακές τους πολιτικές, καθώς και τα κέρδη τους.

Συνέχισε δε, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός έστειλε την επιστολή και αμέσως υπήρξε θετική αντίδραση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η ακρίβεια είναι υπαρκτό θέμα και θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο για να βρεθεί λύση στο ζήτημα της τιμολόγησης και του ελέγχου της τυχόν υπερβολικής κερδοφορίας των πολυεθνικών, αλλά και της αδικαιολόγητης και ενδεχομένως αθέμιτης διαφοροποίησης της τιμολόγησης από χώρα σε χώρα της Ε.Ε., που δε δικαιολογείται από τις εσωτερικές συνθήκες της αγοράς.

Πρόσθεσε δε, ότι από την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, δε φάνηκε να μοιράζονται την ίδια οπτική.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μια σειρά από κινήσεις για το θέμα της ακρίβειας. Αυτές δεν έχουν εξαλείψει το πρόβλημα, αλλά το έχουν αντιμετωπίσει μερικώς. Έκλεισε δε, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή, με το καλάθι να συνεχίζεται, με το εκπτωτικό να συνεχίζεται», ενώ κατά τον ίδιο έχει φέρει αποτελέσματα ο περιορισμός των προωθητικών ενεργειών μέσα στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, αφού είχαν πολλά αδιαφανή στοιχεία και στοιχεία κόστους.

«Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι, είναι μια διαρκής μάχη», επισήμανε ο κ. Βορίδης, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν έχει ακούσει καμία άλλη συγκλονιστική πρόταση πλην αυτής της μείωσης του ΦΠΑ.

Για τη συγκεκριμένη, σχολίασε ότι η εμπειρία έδειξε ότι όταν υπήρξε μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και στα αναψυκτικά, δεν πέρασε κάποια μείωση στον καταναλωτή. Έτσι το κράτος έχασε πολλά έσοδα, ενώ ενισχύθηκαν οι επιχειρήσεις όχι όμως ο καταναλωτής.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Αυτά που άκουσε από τις επισκέψεις και ο δρόμος Τσακώνα – Καλό Νερό -Πύργος
Σε ερώτηση για τις επισημάνσεις, τα παράπονα και τις διεκδικήσεις των δημάρχων που συνάντησε, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι είδε πέντε δημάρχους, άκουσε αιτήματα, φιλοδοξίες και παράπονα περιορισμένης εκτάσεως, κάτι που κατά τον ίδιο σημαίνει ότι σε μεγάλο βαθμό η Αυτοδιοίκηση αναγνωρίζει την προσπάθεια που έχει γίνει και θεσμικά το προηγούμενο διάστημα, αλλά και χρηματοδοτικά, με το «Αντώνης Τρίτσης» να είναι το πιο μεγάλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που έχει γνωρίσει ποτέ η Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Βορίδης συμπλήρωσε ότι πάντα υπάρχουν φιλοδοξίες και πάντα υπάρχουν ανάγκες, με τον ίδιο να αντιμετωπίζει όλο αυτό ως κάτι θετικό, αφού είναι μια φιλοδοξία βελτιώσεως της ζωής των δημοτών. Η δε απάντηση που έδωσε στις φιλοδοξίες των δημάρχων από πλευράς έργων ήταν ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει στο βαθμό που μπορεί και δημοσιοοικονομικά της είναι επιτρεπτό, αυτά να τα εντάσσει και να τα προχωρά.

Αναφορικά με το δρόμο Τσακώνα – Καλό Νερό – Πύργος, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι σε μεγάλο βαθμό το έργο είναι δρομολογημένο και προχωρά. Άρα, είπε, είναι επιλογή της κυβέρνησης να γίνει και είναι εύλογο να γίνει. Υπάρχουν, συνέχισε, τα γνωστά, κυρίως περιβαλλοντικά, ζητήματα και έχει βρεθεί ένας τρόπος να αντιμετωπιστούν.

Διαχείριση των υδάτων
Συνεχίζοντας ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι ένα βασικό ζήτημα που αγγίζει και τη Μεσσηνία είναι εκείνο της διαχείρισης των υδάτων. Όπως είπε, το ζήτημα της διαχείρισης του υδροφόρου ορίζοντα αφορά όλη την Ελλάδα και θα πρέπει να δοθούν οι προτεραιότητες από πλευράς κυβέρνησης.

Ο ίδιος ενημερώθηκε για το Μιναγιώτικο φράγμα και τα δίκτυα που λείπουν, ζήτημα που θα πρέπει άμεσα να λυθεί.

Το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ζητήθηκε από τον υπουργό Επικρατείας να σχολιάσει το πόθεν έσχες που δημοσιοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης, με τον κ. Βορίδη να απαντά ότι του προκλήθηκε πολύ μεγάλη εντύπωση από αυτά που είδε.

Το πρώτο ήταν ότι ο κ. Κασσελάκης δηλώνει πραγματοποίηση εισοδήματος ύψους 1.995.000 ευρώ περίπου μέσα στο 2023, χρήματα που έβγαλε λέγοντας ότι έχει 3 εκατομμύρια σε αμοιβαία κεφάλαια και 700.000 συνολικά σε συμμετοχή από εταιρείες.

Ο κ. Βορίδης παρατήρησε ότι, όσο παρακολουθεί τα αμοιβαία κεφάλαια, είναι κάποιος τυχερός αν του δώσουν μια απόδοση 10%. Άρα, στα 3 εκατ. του κ. Κασσελλάκη, το ποσό θα έφτανε τα 300.000 ευρώ. Ως εκ τούτου, μένουν ακόμα 1.7 εκατ. εισόδημα. Αναρωτήθηκε, λοιπόν, αν με 700.000 ευρώ κεφάλαιο κάποιος βγάζει 1,7 εκατ. ευρώ, άρα 300% απόδοση στο κεφάλαιο από συμμετοχές.

Το χαρακτήρισε εντυπωσιακό, ενώ πρόσθεσε ότι αν ο κ. Κασσελάκης είναι τόσο καλός, θα τον πάρει σύμβουλο για να του λέει τι να κάνει τα χρήματά του και να έχει 300% απόδοση κεφαλαίου.

Από την παράθεση του πόθεν έσχες, σχολίασε ακόμη, προκύπτει ότι ο υπερπλούσιος και υπερεπιτυχημένος κ. Κασσελάκης είναι χρεωμένος 2 εκατομμύρια στις τράπεζες, έχει αγοράσει διάφορα σπίτια με δάνεια, ενώ αναρωτήθηκε γιατί παίρνει δάνεια αν έχει εισόδημα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Έκλεισε το θέμα λέγοντας ότι γεννήθηκαν περισσότερες απορίες παρά επιλύθηκαν με αυτό, καθώς σε καμία περίπτωση δεν ήταν πόθεν έσχες, αλλά ένα μονοσέλιδο που περιγράφει κάποια περιουσιακά του στοιχεία.

«Μένουν πολλά πολλά να απαντηθούν από όλη αυτή την περίλαμπρη εικόνα που παρουσίαζε ο κ. Κασσελάκης. Παρουσιαζόταν ως αυτός που ξέρει πώς βγάζει τα χρήματα, και εμείς λίγο δεύτεροι στις διαχειριστικές μας ικανότητες, αλλά δεν επαληθεύεται από τους αριθμούς που είδα», σημείωσε ολοκληρώνοντας ο κ. Βορίδης.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση