Μελέτες αποκατάστασης δύο βυζαντινών ναών στον Άγριλο

Μελέτες αποκατάστασης δύο  βυζαντινών ναών στον Άγριλο

Τη σύνταξη μελετών για την αποκατάσταση δύο Ιερών Ναών στο χωριό Άγριλος Αρφαρών ενέκρινε με ισάριθμες αποφάσεις της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Πρόκειται για τον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους και τον Ιερό Ναό του  Αγίου Σπυρίδωνος.

Αμφότεροι είναι βυζαντινοί ναοί και σώζονται σε καλή κατάσταση. Ανήκουν, δε, στην κατηγορία των σταυρεπίστεγων, ενώ είναι χτισμένοι με κοινή αργολιθοδομή. Η δυτική θύρα και τα τύμπανα της κάμαράς τους ακολουθούν το πλινθοπερίκλειστο σύστημα κατά τμήματα.

Στον Άγιο Χαράλαμπο είναι πλούσιος ο κεραμοπλαστικός διάκοσμος, κυρίως στη νότια και δυτική όψη του ναού, και το μνημείο χρονολογείται στο τέλος του 14ου αιώνα, ενώ στο 14ο αιώνα ανάγεται και ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνος.

Μελέτες
Με την απόφαση της υπουργού εγκρίθηκε η σύνταξη δύο μελετών για την αποκατάσταση των δύο ναών απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Οι μελέτες που θα εκπονηθούν θα περιλαμβάνουν: Καταγραφή προβλημάτων, φωτογραφική τεκμηρίωση και πρόταση μέτρων προστασίας. Τεκμηρίωση του έργου (αρχαιολογική έκθεση, αρχιτεκτονική μελέτη με καταγραφή παθολογίας, σχεδιαστική αποτύπωση). Μελέτη δομικής επάρκειας (τεχνική έκθεση, στατικοί υπολογισμοί, σχέδια των προτάσεων στερέωσης). Πρόταση αποκατάστασης (έκθεση προτάσεων και με πλήρη σειρά σχετικών σχεδίων).

Για κάθε μία από τις μελέτες έχουν εγκριθεί 15.000 ευρώ, ποσό που προέρχεται από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι δε μελέτες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Της Βίκυς Βετουλάκη

Φώτο: Γιάννης Λύρας