Μεσσηνία: Ρομά κλέβουν πινακίδες και νοικιάζουν αυτοκίνητα για να κάνουν κλοπές

Μεσσηνία: Ρομά κλέβουν πινακίδες και  νοικιάζουν αυτοκίνητα για να κάνουν κλοπές

Νέες υποθέσεις κλοπών και αποπειρών που έχουν τελεσθεί στη Μεσσηνία από Ρομά με νοικιασμένα αυτοκίνητα στα οποία τοποθετούν κλεμμένες πινακίδες, εξιχνίασε χθες η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

Η συγκεκριμένη μεθοδολογία έχει γίνει κύριο χαρακτηριστικό των περιστατικών κλοπών που έρχονται τον τελευταίο καιρό στο φως της δημοσιότητας από Ρομά και τουλάχιστον δύο ομάδες έχουν εξαρθρωθεί και τα μέλη της έχουν συλληφθεί.

Ερευνητέο παραμένει αν πρόκειται για την ίδια ομάδα που έχει πολλά παρακλάδια ή πολλοί μιμούνται την εν λόγω μέθοδο.

Ομάδα Ρομά
Αυτή τη φορά εξιχνιάστηκαν έξι περιπτώσεις κλοπών και αποπειρών και κατηγορείται ένας Ρομά. Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική ομάδα και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, η οποία περιλαμβάνει ακόμα τουλάχιστον τρεις άγνωστους συνεργούς του.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας έχουν ταυτοποιήσει έναν 30χρονο Ρομά από την Ασπροπουλιά, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για την ταυτοποίηση των συνεργών του.

Στο πλαίσιο της έρευνας που έγινε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, εξακριβώθηκε ότι τουλάχιστον από τις 2 Ιανουαρίου έως και τις 25 Μαρτίου διέπραξαν στη Μεσσηνία δύο απόπειρες κλοπών σε σπίτια, τρεις κλοπές σε σπίτια και αυτοκίνητα, καθώς και μία περίπτωση κλοπής πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος, τις οποίες τοποθετούσαν σε οχήματα που μίσθωναν, για να μη γίνονται εύκολα αντιληπτοί.

Η δράση τους
Ο δράστες φαίνεται ότι από τις αρχές του 2024 είχαν συγκροτήσει ομάδα για τη διάπραξη κλοπών.

Στις 2 Ιανουαρίου, στο Πεταλίδι, από αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο έξω από σπίτι αφαίρεσαν και τις δύο πινακίδες κυκλοφορίας.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά τοποθετούσαν τις κλεμμένες αυτές πινακίδες σε οχήματα που νοίκιαζαν και τα χρησιμοποιούσαν για την τέλεση κλοπών.

Στις 22 Φεβρουαρίου μπήκαν σε σπίτι στους Κόμπους Κορώνης, ερεύνησαν τους χώρους και αφαίρεσαν 1.000 ευρώ και μια χρεωστική κάρτα τραπέζης.

Στις 26 Φεβρουαρίου, στη Μαραθούπολη Γαργαλιάνων, κάτοικος της περιοχής είδε τους δράστες να κατοπτεύουν σπίτια και να κινούνται ύποπτα με αυτοκίνητο στο οποίο είχαν τοποθετήσει τις κλεμμένες πινακίδες από το Πεταλίδι. Καθώς έγιναν αντιληπτοί, έφυγαν χωρίς να κάνουν κάτι.

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου το πρωί, στην περιοχή Γιαννίτσαινα Κυπαρισσίας, διέρρηξαν μπαλκονόπορτα σπιτιού πρώτου ορόφου, ερεύνησαν τα δωμάτια και αφαίρεσαν 1.000 ευρώ και ένα ρολόι.

Αμέσως μετά πλησίασαν άλλο σπίτι στη Γιαννίτσαινα με σκοπό τη διάρρηξή του, αλλά έγιναν αντιληπτοί από την ιδιοκτήτριά του και έφυγαν.

Ακολούθως, πήγαν στην περιοχή Καμάρι Τριφυλίας, όπου και πάλι με ύποπτο τρόπο πλησίασαν οικία, όμως έγιναν αντιληπτοί και έφυγαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτές τις δύο απόπειρες οι δράστες εθεάθησαν να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά στα πρόσωπά τους.

Τέλος, στις 25 Μαρτίου το μεσημέρι, στην περιοχή Μουρλού, μεταξύ των χωριών Αετού και Δωρίου, έσπασαν το τζάμι πόρτας αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο κοντά σε αγρόκτημα, όπου ο ιδιοκτήτης του εκτελούσε εργασίες και αφαίρεσαν από ένα τσαντάκι 600 ευρώ και ατομικά έγγραφα

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας για την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων και την ταυτοποίηση των αγνώστων συνεργών τους.

Της Βίκυς Βετουλάκη