Προαναγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Στο νέο μηχανισμό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, την παράταση του προγράμματος «ΓΑΙΑ» αλλά και τις προσπάθειες για μείωση του κόστους των λιπασμάτων, των ζωοτροφών και των φυτοφαρμάκων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο σύσκεψης με τη νέα ηγεσία του υπουργείου για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης και Χρήστος Κέλλας, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και οι υφυπουργοί παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και Γιώργος Μυλωνάκης.
Πιο δίκαιος μηχανισμός στο αγροτικό πετρέλαιο
Αναφερόμενος στον νέο μηχανισμό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για έναν πιο δίκαιο μηχανισμό, ακούγοντας τις προτάσεις και των ίδιων των αγροτών, ενώ ανακοίνωσε παράταση του προγράμματος “ΓΑΙΑ”, το οποίο εκτιμά ότι δεν έχει γίνει όσο γνωστό όσο θα έπρεπε στους αγρότες, ώστε να εξασφαλίσουν χαμηλές και προβλέψιμες τιμές για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.
Ειδική αναφορά έκανε ο Κ. Μητσοτάκης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με τις πολυεθνικές στον τομέα των φυτοφαρμάκων, όπου τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες.
«Θα επαναλάβω, λοιπόν, ότι και στον τομέα αυτόν τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές. Τα ίδια προϊόντα πρέπει να πωλούνται λίγο-πολύ στις ίδιες τιμές σε μία ενιαία αγορά», είπε χαρακτηριστικά.
Πράσινη μετάβαση
Σε σχέση με την πράσινη μετάβαση, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «είναι μία πραγματικότητα και μία, θα έλεγα, υποχρέωση την οποία έχουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς μας τομέα» για να προσθέσει εμφατικά ότι «πρέπει να γίνει, με μία τέτοια ταχύτητα, χωρίς περιττή γραφειοκρατία, που να μην “στραγγαλίζει” τελικά τους παραγωγούς, ειδικά τους μικρούς παραγωγούς».
Εκσυγχρονισμός ΕΛΓΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ
Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη του περαιτέρω εκσυγχρονισμού δύο εμβληματικών οργανισμών οι οποίοι είναι τόσο ταυτισμένοι με τον πρωτογενή τομέα, τον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Ο νέος κανονισμός και η νέα νομοθεσία που θα τον καθορίζει θα έρθει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν την ολοκλήρωση του καλοκαιριού. Είναι επιβεβλημένο να εξορθολογιστεί ο μηχανισμός των αγροτικών ασφαλίσεων και να γίνει πιο δίκαιος. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ», κατέληξε ο πρωθυπουργός.