Νικόλας Θεοδώρου: «Ο σκακιστής που πέτυχε το ακατόρθωτο»…

Νικόλας Θεοδώρου: «Ο σκακιστής που πέτυχε το ακατόρθωτο»…

«Αυτός ο άνδρας πέτυχε το ακατόρθωτο» είναι ο …πιασάρικος τίτλος που επέλεξε ένα από τα δημοφιλέστερα διεθνώς διαδικτυακά κανάλια, το agadmator’s Chess Channel, για να αναφερθεί στο τελευταίο κατόρθωμα του κορυφαίου νεαρού Έλληνα πρωταθλητή, Νικόλα Θεοδώρου.

Ο Νικόλας συνδυάζει σκάκι και σπουδές στην Αμερική τα τελευταία χρόνια και στα μέσα του περασμένου μήνα έλαβε μέρος στο 7ο «Sharjah Masters», που διεξήχθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με έπαθλα 52 χιλιάδες δολάρια.

Η διοργάνωση προσέλκυσε τους σπουδαιότερους σκακιστές, εννέα από αυτούς με ΕΛΟ πάνω από 2700, με τους γκραντ μαιτρ Arjun Erigaisi και Parham Maghsoodloo να ξεχωρίζουν.

Συνολικά οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 80.

Ο 2ος γύρος έφερε αντιμέτωπο τον Νικόλα Θεοδώρου (2616) με τον Erigaisi Arjun (2761), με τη διαφορά τους στην παγκόσμια κατάταξη να δείχνει ξεκάθαρα το φαβορί. Μάλιστα η συνάντησή τους στην ίδια διοργάνωση τον περασμένο χρόνο είχε λήξει με κυριαρχία του Ινδού σκακιστή.

Φέτος όμως οι ρόλοι αντιστράφηκαν, με τον Νικόλα να κάνει τη μεγάλη έκπληξη, παίρνοντας τη ρεβάνς και μάλιστα με πολύ παρόμοιο τρόπο, καθώς έφτασε στη νίκη μετά από μόλις 28 κινήσεις, με όσες δηλαδή είχε χάσει πέρυσι! «Πιστεύω ότι οι κορυφαίοι παίκτες είναι εξίσου καλοί και επενδύουν τεράστια προσπάθεια και χρόνο στο παιχνίδι. Ανάμεσά τους υπάρχουν μερικοί που είναι πραγματικές ιδιοφυίες» αναφέρει κάποιος στα σχόλια κάτω από την ανάλυση της παρτίδας στο εν λόγω διαδικτυακό κανάλι.

Ο Καλαματιανός παλιός πρωταθλητής και πλέον προπονητής σκακιού στον Καναδά, Παναγιώτης Τσιάλας (ο οποίος είχε μάλιστα συναντήσει πέρυσι τον Νικόλα Θεοδώρου σε μια μεγάλη διοργάνωση), κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη αυτή επιτυχία στα ΗΑΕ και την εν γένει πορεία του Έλληνα σκακιστή, ανέφερε στο «Θ»:

«Τι να πρωτοπεί κανείς για τον Νικόλα Θεοδώρου; έναν σπουδαίο αθλητή με ευγενή χαρακτήρα, ο οποίος το 2021 ανέβηκε στην υψηλότερη σκακιστική βαθμίδα του Γκραντμαίτρ. Στα 24 του, ο αθλητής της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων – ΣΑΜΑΡΙΑ και μέλος της Εθνικής μας ομάδας, συνεχίζει εντυπωσιακά την σκακιστική του ανέλιξη, εκπροσωπώντας μας επάξια σε σπουδαίες διεθνείς διοργανώσεις. Ιδίως από το 2019, οπότε μετακόμισε στο Missouri ως υπότροφος του περίφημου Σκακιστικού Πανεπιστημίου του Saint Louis, η πορεία του έχει εκτοξευθεί, επικρατώντας ισχυρότατων αντιπάλων, όπως ο Αζέρος πρώην διεκδικητής Teimour Radjabov και πιο πρόσφατα ο Ινδός (και νούμερο 8 της παγκόσμιας κατάταξης) Arjun Erigaisi. Αξιοσημείωτη είναι και η άνεση με την οποία επιτεύχθηκαν αυτές οι νίκες, αφού και στα δύο παιχνίδια ο Νικόλας υποχρέωσε τους αντιπάλους του σε πρόωρη εγκατάλειψη ύστερα από πολύ μικρό αριθμό κινήσεων (παρτίδα μινιατούρα). Το στοιχείο αυτό φανερώνει την ικανότητά του να αξιοποιεί τα λάθη του αντιπάλου και επιβεβαιώνει ότι στο σκάκι δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος αλλά εκείνος που θα κινητοποιηθεί περισσότερο στη διάρκεια ενός παιχνιδιού. Με τις πρόσφατες επιδόσεις του σε μια σειρά κορυφαίων τουρνουά, ο Νικόλας έσπασε το φράγμα του 2600 στο Έλο και η τρέχουσα αξιολόγησή του στο 2616 είναι η δεύτερη στην ελληνική λίστα, πίσω μόνο από τον Γιάννη Παπαϊωάννου (2623). Του ευχόμαστε και εις ανώτερα!».

Φυσικά όλη αυτή η πορεία του Νικόλα μόνο τυχαία δεν είναι και το σχόλιο ότι «πέτυχε το ακατόρθωτο», μπορεί να εντυπωσιάζουν, όμως όσοι ξέρουν καλά και αγαπούν το άθλημα γνωρίζουν ότι από πίσω βρίσκεται πολλή σκληρή δουλειά, με άπειρες ώρες αφοσίωσης και μεγάλες «θυσίες». Όπως συμβαίνει παντού, έτσι και στο σκάκι, δεν κερδίζει ο θεωρητικά καλύτερος, αλλά αυτός που θα παίξει καλύτερα και ο νεαρός Θεοδώρου έχει δείξει μια εντυπωσιακή σταθερότητα, έχοντας προφανώς μια ολοκληρωμένη και καλογυμνασμένη σκακιστική προσωπικότητα, περιλαμβανομένων των επιπλέον αρετών που απαιτούνται, όπως «ψυχραιμία», συγκέντρωση, παρατεταμένη διαυγή σκέψη, αντοχή κτλ. Έχει κερδίσει και έχει κάνει ισοπαλίες με δεκάδες «καλύτερους» σκακιστές κι αυτό προκαλεί εντύπωση μόνο σε όσους δεν γνωρίζουν καθόλου ή αρκετά το παιχνίδι.

Ο Νικόλας Θεοδώρου είχε δημιουργήσει από νωρίς τις προϋποθέσεις ώστε να δεχθεί την υποτροφία και την υποστήριξη από το Πανεπιστήμιο Saint Louis, πηγαίνοντας στην Αμερική μια χώρα που καλλιεργεί το παιχνίδι και δίνει, σε όποιον θέλει να ασχοληθεί σοβαρά, όλα τα απαραίτητα για την σκακιστική εξέλιξη του.

Έχοντας λοιπόν τεχνική και οικονομική στήριξη (η οποία βέβαια δεν είναι ποτέ αρκετή πριν την καταξίωση) δεν θα πρέπει να προκαλεί καμία εντύπωση η άνοδος του τα τελευταία χρόνια. Ο συνδυασμός μελέτης και συμμετοχής σε κορυφαία τουρνουά τον έχουν κάνει πια ένα αναγνωρισμένο σκακιστή με βλέψεις για μεγαλύτερες επιτυχίες. Στην παρτίδα με τον Ινδό γκραντ μαιτρ ο Θεοδώρου ήταν διαβασμένος, έπαιξαν μια σειρά κινήσεων που έχουν παιχτεί σε δεκάδες παρτίδες και κάποια στιγμή ο αντίπαλός του έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος που ένας σκακιστής με το επίπεδο του Έλληνα πρωταθλητή θα εκμεταλλευόταν, προσφέροντας αυτή την όμορφη παρτίδα.

Με λίγα λόγια, ο Νικόλας προπονείται σκληρά και οι επιτυχίες έρχονται και θα συνεχίσουν να έρχονται, προσφέροντας , ταυτόχρονα, ένα ζωντανό παράδειγμα, στα νέα παιδιά που ασχολούνται με το σκάκι (αλλά και με οποιοδήποτε άλλο άθλημα) στην Ελλάδα. Βέβαια, το συγκεκριμένο και άλλα επιτεύγματα του Θεοδώρου δεν προβάλλονται επαρκώς στη χώρα μας, αλλά αυτό είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία, που δυστυχώς στερεί μαζί τη διάδοση των προτύπων που έχει ανάγκη η κοινωνία μας.
Χ.Ε.