Ολοκληρώθηκε το 80% των ηλεκτρονικών δημοπρασιών και στη Μεσσηνία

Ολοκληρώθηκε το 80% των ηλεκτρονικών δημοπρασιών και στη Μεσσηνία

ΥΠΟΙΚ: Παράταση των δημοπρασιών έως 28/6 για να καλυφθεί το ισχυρό ενδιαφέρον της αγοράς για αιγιαλό και παραλίες

Ισχυρό ενδιαφέρον, που ξεπερνά τις αρχικές εκτιμήσεις, καταγράφεται από τις  επιχειρήσεις για συμμετοχή τους στη νέα διαδικασία ηλεκτρονικών δημοπρασιών παραχώρησης χρήσης παραλιών και αιγιαλού, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που νομοθέτησε πρόσφατα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Αναλυτικά, ήδη έχει αναρτηθεί και ολοκληρωθεί το 80% των προγραμματισμένων ηλεκτρονικών δημοπρασιών, ενώ, λόγω του πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος και προκειμένου να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα το σύνολο της διαγωνιστικής διαδικασίας, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, επεκτάθηκε έως τις 28 Ιουνίου η διαδικασία προκειμένου να ολοκληρωθούν σταδιακά και οι υπόλοιπες εκκρεμείς δημοπρασίες.

Να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου, οι περισσότερες παραλίες προς δημοπράτηση στη Μεσσηνία έχουν ολοκληρωθεί. Αυτές που παραμένουν ακόμα ανοικτές είναι στους Δήμους Πύλου- Νέστορος και Κυπαρισσίας.

Το καλοκαίρι η πλατφόρμα για τις αιτήσεις εξαγοράς καταπατημένων

Οι δε απευθείας συμβάσεις όμορων επιχειρήσεων, ξενοδοχείων που λαμβάνουν απευθείας μίσθωση χωρίς δημοπρασία, αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός 10ημέρου. Παράλληλα, το υπουργείο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των κατά τόπους Κτηματικών Υπηρεσιών, ενώ για πρώτη φορά φέτος το ελεγκτικό έργο τους συνεπικουρείται από τη νέα εφαρμογή υποβολής καταγγελιών από τους πολίτες myCoast, τη λήψη και αξιοποίηση δορυφορικών εικόνων και τη χρήση drones, με έμφαση σε παραλίες υψηλής παραβατικότητας και χρήσης.

Οι δημοπρασίες γίνονται πλέον αποκλειστικά ηλεκτρονικά, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους επιχειρηματίες πληρούν τις προϋποθέσεις να συμμετάσχουν με όρους διαφάνειας και δίκαιου ανταγωνισμού.

Ειδικότερα, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες διενεργούνται μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας (https://eauctions.gsis.gr).  Έως σήμερα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα 959 δημοπρασίες, ενώ συνολικά αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1.200 για φέτος. Από τις 959, οι 735 έχουν ολοκληρωθεί με κατακύρωση της παραλίας σε εκείνες τις επιχειρήσεις που κατέβαλλαν το υψηλότερο τίμημα, ενώ οι υπόλοιπες κρίθηκαν άγονες και προγραμματίζεται η εκ νέου δημοπράτηση τους το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, υπάρχουν και 6.500 ενεργές συμβάσεις για τις οποίες δε χρειάζεται εκ νέου δημοπρασία έως ότου ολοκληρωθεί η μισθωτική τους περίοδος, διέπονται ωστόσο από τους ίδιους κανόνες ποινών και προστίμων με αυτές των νέων παραχωρήσεων.

Τέλος, με το νέο νόμο θεσμοθετήθηκαν και οι «απάτητες παραλίες», περιοχές δηλαδή υψηλής προστασίας που βρίσκονται σε περιοχές Natura, όπου απαγορεύεται η παραχώρηση και, κατ’ επέκταση, η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ.