Π.Ε. Μεσσηνίας: Ενημερωτική συνάντηση για το πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2024

Π.Ε. Μεσσηνίας: Ενημερωτική συνάντηση για το πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2024

Στο πλαίσιο έναρξης του ετήσιου προγράμματος δακοκτονίας πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας ενημερωτική συνάντηση με τους αναδόχους παγιδοθεσίας και δολωματικών από εδάφους ψεκασμών.

Κατά τη διάρκειά της έγινε εκτενής ενημέρωση από τα αρμόδια στελέχη της υπηρεσίας, παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου, με σκοπό την άρτια οργάνωση του προγράμματος και την επιτυχή αποτελεσματικότητα των ψεκασμών.

Παράλληλα, έγινε επίδειξη τοποθέτησης και χρήσης νέων τεχνολογιών γεωπληροφορικής, για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ορθής εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών (gps) σε γεωργικό ελκυστήρα.

Στην παρέμβασή του ο κ. Αναστασόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο συνεργασίας των αναδόχων και των στελεχών της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, τονίζοντας ότι μετά την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος εγκατάστασης των καταγραφικών πορείας και ροής φαρμάκου (gps και ροόμετρα), την τρέχουσα περίοδο δακοκτονίας θα εφαρμοστούν στο σύνολο των ορίων των ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, αλλά και στην υπόλοιπη Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι νέες τεχνολογίες. Στόχος αποτελεί πάντα, όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης, η βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των ψεκασμών προς όφελος της παραγωγικής διαδικασίας. Ειδικότερα για την τρέχουσα περίοδο, υπάρχει ποικιλία και επάρκεια φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ενώ αναφέρθηκε στο σκεύασμα με τη δραστική ουσία Spinosad, το οποίο έχει μεγάλη θνησιμότητα στους δακοπληθυσμούς.

Τέλος, αναφέρθηκε στην έναρξη των δολωματικών ψεκασμών, η οποία, όπως τόνισε, εξαρτάται από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της παγιδοθεσίας από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι είναι και οι αρμόδιοι για τη διενέργεια των ψεκασμών.