Πανελλαδικές 2024: Η ανακοίνωση των βαθμολογιών έφερε χαμόγελα αλλά και προβληματισμό

Πανελλαδικές 2024: Η ανακοίνωση των βαθμολογιών έφερε χαμόγελα αλλά και προβληματισμό

Μαθητές από Λύκεια της Καλαμάτας μιλούν στο “Θάρρος”

Ημέρα που περίμεναν με αγωνία ήταν η χθεσινή για χιλιάδες υποψηφίους που συμμετείχαν φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες. Έτσι, από τις προβλέψεις που είχαν κάνει, πέρασαν στους βαθμούς, οι οποίοι αιφνίδιασαν ευχάριστα αρκετούς μαθητές, αφού έγραψαν παραπάνω από όσο περίμεναν. Φυσικά, δεν έλειψαν και οι αντίθετες περιπτώσεις, με μαθητές που είχαν υπολογίσει πως είχαν γράψει καλύτερα.

Σειρά τώρα παίρνει το μηχανογραφικό και η ανακοίνωση των βάσεων, που ουσιαστικά θα ολοκληρώσει και το κεφάλαιο «Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024».

Το «Θάρρος» βρέθηκε σε Λύκεια της πόλης και μίλησε με υποψηφίους που μόλις είχαν ενημερωθεί για τις βαθμολογίες τους και πλέον ετοιμάζονται για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.


Ευχάριστα προβληματισμένος ήταν ο Ηλίας Μπεμπόνης, ο οποίος, όπως μας είπε, πήγε καλύτερα από όσο είχε υπολογίσει. Η χρονιά, δήλωσε, ήταν δύσκολη και με πολύ διάβασμα, αλλά τελικά δικαιώθηκε και πλέον θα πρέπει να σκεφτεί ξανά τι θέλει να σπουδάσει, αφού η βαθμολογία που συγκέντρωσε του επιτρέπει να επιλέξει και υψηλότερες σχολές.

Η Μαριλίνα Κουτσουμπού συγκέντρωσε 18.540 μόρια και δήλωσε ευχαριστημένη για τη δύσκολη χρονιά που πέρασε. Όπως είπε ακόμα, βλέποντας τις βαθμολογίες «είχε κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις» και πλέον στοχεύει στους μηχανολόγους ή τους ηλεκτρολόγους του Πολυτεχνείου Αθηνών. Κλείνοντας θέλησε να ευχαριστήσει τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά και τους εκεί καθηγητές, καθώς τη βοήθησαν να πετύχει το στόχο της.

Υποψήφιος της Θετικής Κατεύθυνσης ο Ιάσονας Κρίκας, «έβγαλε» μέσο όρο 18,6 και στόχο έχει το Πολυτεχνείο της Αθήνας, είτε ως ηλεκτρολόγος είτε ως μηχανολόγος. Η χρονιά ήταν κουραστική και κυριαρχούσε το διάβασμα, παρατήρησε, «αλλά πλέον όλα είναι καλά» συμπλήρωσε.

Ευχάριστες εκπλήξεις είχε χθες και η Νάγια Βορβίλα, αφού οι βαθμολογίες της ήταν υψηλότερες από τις εκτιμήσεις της. Είναι ανάμεσα σε Παιδαγωγικά και Ψυχολογία, με την ίδια να χαρακτηρίζει τη χρονιά που πέρασε δύσκολη, αλλά στο τέλος ανταμείφθηκαν οι κόποι της.

17.700 μόρια συγκέντρωσε ο Αλέξανδρος Σπυρόπουλος, ο οποίος θέλει να σπουδάσει είτε μηχανολόγος μηχανικός είτε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Αθήνας. Σκαμπανεβάσματα, όπως είπε, είχε η χρονιά των Πανελλαδικών, αλλά το αποτέλεσμα τον δικαίωσε, ενώ πρόσθεσε ότι βλέποντας τις βαθμολογίες εξεπλάγη ευχάριστα.

Η Μαριάννα Παπακωνσταντίνου θέλει να εισαχθεί στη Νομική Αθηνών, κάτι που μοιάζει λογικό με τα μόρια που συγκέντρωσε. Συμπλήρωσε, δε, ότι η χρονιά ήταν απαιτητική και αγχωτική, αλλά όλα πήγαν καλά.

Κοντά στις εκτιμήσεις του βρέθηκε ο Παναγιώτης – Ιούλιος Τυπάλδος, ο οποίος συγκέντρωσε περίπου 16.800 μόρια, λέγοντας ότι «για να πετύχει κάποιος στις συγκεκριμένες εξετάσεις χρειάζεται πειθαρχία, όρεξη για δουλειά, οργάνωση, αλλά και πρόγραμμα». Στόχος του οι ηλεκτρολόγοι του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, εκτιμώντας ότι θα καταφέρει.

Ακριβώς αυτά που περίμενε είδε ο Ζήσης Τζοβάρας. Έτσι, με μέσο όρο 17,45 στοχεύει στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου. Μιλώντας «για τη χρονιά που φεύγει», μας είπε ότι αισθάνθηκε ότι έζησε πέντε ζωές, καθώς «υπήρχαν στιγμές γεμάτες σκαμπανεβάσματα». Κατάφερε, δε, να αποκτήσει σταθερότητα λίγο πριν από το τέλος. Έτσι, μετά τον Ιανουάριο «φούλαρε τις μηχανές» και τα κατάφερε.

Ο Γρηγόρης Πετρούλιας συγκέντρωσε 18.350 μόρια και έχει βάλει πλώρη για Ιατρική, σχολή που πάντα ήθελε και πλέον είναι ένα βήμα πριν.

Για τη χρονιά που πέρασε, μας είπε ότι την είδε ως υποχρέωση που έπρεπε να φέρει εις πέρας, τόσο για τον εαυτό του όσο και για την οικογένειά του που τόσα χρόνια τον στήριξε.

Χριστόδουλος Στυλιανίδης
Τελευταία μέρα στο σχολείο ήταν η χθεσινή για το διευθυντή του 1ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας, Χριστόδουλο Στυλιανίδη, ο οποίος πλέον συνταξιοδοτείται. Ο κ. Στυλιανίδης βρέθηκε στο τιμόνι του 1ου ΓΕΛ για 7 χρόνια από τα 35 συνολικά που υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός.

Μιλώντας για τις επιδόσεις των τελευταίων του υποψήφιων μαθητών, είπε ότι πήγαν πάρα πολύ καλά και αρκετοί θα καταφέρουν να εισαχθούν σε κορυφαία τμήματα.

Ζητώντας του να στείλει ένα μήνυμα στους υποψηφίους, τόσο σε αυτούς που πέτυχαν όσο και σε αυτούς που τελικά δεν τα κατάφεραν, ο κ. Στυλιανίδης είπε στους επιτυχόντες να χαρούν τη φοιτητική ζωή «αφού είναι η καλύτερη περίοδος του ανθρώπου», ενώ σε αυτούς που δεν τα κατάφεραν, ότι η ζωή δεν τελειώνει με τις Πανελλαδικές. «Χρειάζεται προσπάθεια, οι ατυχίες είναι μέσα στη ζωή και, όπως αναφέρει και το τραγούδι, ό,τι δε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό» σχολίασε.

Όσο για την επιλογή των τμημάτων στο μηχανογραφικό, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι θα πρέπει οι μαθητές να το συμπληρώσουν με βάση τι τους αρέσει. «Έχει πολύ μεγάλη σημασία», τόνισε, «όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και ξεκινήσουν να εργάζονται, να ξυπνούν χαρούμενοι και να πηγαίνουν για δουλειά, αφού αυτό που θα κάνουν θα τους αρέσει».

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ
Τα υψηλότερα ποσοστά κάτω από τη βάση
Όπως αναμενόταν, οι βαθμολογίες αποτύπωσαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι υποψήφιοι στα μαθήματα της Ιστορίας, της Φυσικής και των Μαθηματικών, καθώς στα τρία αυτά μαθήματα καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση για τις φετινές Πανελλαδικές, τα οποία κινούνται κοντά στο 60%. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, το 59,87% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση στην Ιστορία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Φυσική είναι 58,95% και για τα Μαθηματικά 58,37%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έγραψαν κατά τη συντριπτική τους πλειονότητα κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά, σε ποσοστό που έφτασε το 72,94%.

Του… «ύψους και του βάθους»
Ιδιαίτερη εικόνα εμφανίζουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών στα μαθήματα της Πληροφορικής, της Οικονομίας, της Βιολογίας και των Λατινικών. Οι υποψήφιοι φαίνεται ότι «μοιράστηκαν», καθώς τα ποσοστά «δείχνουν» συγκέντρωση σε βαθμολογίες κάτω της βάσης και ταυτόχρονα σε υψηλές βαθμολογίες. Όσον αφορά στο μάθημα της Πληροφορικής, το 23,32% των υποψηφίων έγραψε βαθμό 0-5 και το 21,71% άριστα (18-20).

Στην Οικονομία, επίσης, βαθμολογία 0-5 πήρε το 32,08% των υποψηφίων, ενώ άριστα το 18,19%.

Στο μάθημα της Βιολογίας, το 19,44% των υποψηφίων έγραψε βαθμό 5-10 και το 22,34% άριστα. Στο μάθημα των Λατινικών, το 34,32% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση και ταυτόχρονα κατέγραψε ποσοστό αριστούχων της τάξεως του 14,20%.

Λίγοι οι αριστούχοι
Στα υπόλοιπα μαθήματα, τα ποσοστά που καταγράφονται για τις άριστες βαθμολογίες (18-20) κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Ειδικότερα, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας μόλις το 1,62% έγραψε πάνω από 18 και στα Αρχαία μόλις το 2,18%. Αξιοπρόσεκτο είναι και το γεγονός ότι στα Αρχαία η υψηλότερη συγκέντρωση ποσοστών βαθμολογίας καταγράφεται στους βαθμούς 5-10 (31,66%). Στο μάθημα των Μαθηματικών, άριστα έγραψε το 4,59%. Στη Φυσική, το ποσοστό αριστούχων φτάνει το 7,23% και στην Ιστορία το 10,85%. Εξαίρεση αποτελούν τα Λατινικά, όπου, όπως προαναφέρθηκε, το 14,20% των υποψηφίων αρίστευσε, καθώς και η Χημεία, με ποσοστό αριστούχων στο 18,25%.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση