Ψάχνουν λύση για τις οφειλές στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας προς όφελος των πολιτών

Ψάχνουν λύση για τις οφειλές στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας προς όφελος των πολιτών

Γι’ αυτούς των πρώην Καλλικράτειων δήμων

Το θέμα των οφειλών παλαιότερων ετών και δη αυτών στις οποίες έχει παρέλθει η δεκαετία, τέθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας από το δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλη Κανάκη.

Σύμφωνα με όσα είπε, το 2023 υπήρξε νομοσχέδιο το οποίο… έσβηνε τις οφειλές πέραν της δεκαετίας των πολιτών προς τους Δήμους και αναρωτήθηκε γιατί αυτό δε συμβαίνει και στο Δήμο Καλαμάτας.

Απαντώντας στην παρατήρησή του η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Πιπίνα Κουμάντου, σχολίασε ότι όντως υπήρξε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά μετά τις αντιδράσεις των Δήμων για διαφυγή οφειλόμενων ποσών, υπήρξε τροποποίηση και ψηφίστηκε ο ν. 5043/2023, με τον οποίο επαναρρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στη διαδικασία αποσβεστικής προθεσμίας βεβαίωσης εσόδων και παραγραφής αξιώσεων των Δήμων, στον καθορισμό των προστίμων, καθώς και στη βεβαίωση αξιώσεων των ΟΤΑ που σχετίζονται με απόδοση φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών και προκύπτουν εξαιτίας μη υποβολής από τους υπόχρεους των αναγκαίων στοιχείων για τη βεβαίωσή τους, ή και υποβολής ανακριβών ή ελλιπών στοιχείων.

Η τροποποίηση που επιτρέπει στους Δήμους να ζητούν είσπραξη παλιότερων οφειλών ισχύει μέχρι τις αρχές του 2025. Από εκεί και μετά, η βεβαίωση της οφειλής δεν ανάγεται στο απώτερο παρελθόν, αλλά περιορίζεται χρονικά στην τελευταία δεκαετία, δηλαδή στα τελευταία δέκα οικονομικά έτη που προηγούνται του τρέχοντος έτους της βεβαίωσης.

Ως οικονομικά έτη στις περιπτώσεις αυτές νοούνται τα οικονομικά έτη στο σύνολό τους, δηλαδή στη δωδεκάμηνη διάρκειά τους.

Για το θέμα των οφειλών στη ΔΕΥΑΚ από πολίτες των πρώην καλλικράτειων Δήμων (Θουρίας, Άριος και Αρφαρών), οι οποίοι δεν τις γνώριζαν, αφού δεν ειδοποιήθηκαν ποτέ, η κα Κουμάντου υποστήριξε ότι ο Δήμος συνεργάζεται με τη ΔΕΥΑΚ για να βρεθεί μια… χρυσή τομή. 

Την άποψη αυτή ενίσχυσε με παρέμβασή του και ο δήμαρχος.

Α.Π.