Ρύθμιση κυκλοφορίας και στάθμευσης στην οδό Φαρών

Ρύθμιση κυκλοφορίας και  στάθμευσης στην οδό Φαρών

Προς επίλυση πρόβλημα που “βασανίζει” τους κατοίκους

Προς επίλυση φαίνεται να βαίνει το καθεστώς που επικρατεί με τη στάθμευση στην οδό Φαρών, το οποίο και ταλαιπωρεί τους κατοίκους, έπειτα από συζήτηση του θέματος χθες στη Δημοτική Επιτροπή Καλαμάτας.

Ειδικότερα, όπως αναλυτικά αναφέρεται στην Τεχνική Έκθεση, στην κεντρική περιοχή, δηλαδή στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Αριστοδήμου, Βασ. Γεωργίου, Φαρών και Σταδίου, υπάρχει έντονη ζήτηση στάθμευσης και το πλάτος των περισσότερων οδών δεν επαρκεί για ταυτόχρονη κυκλοφορία και στάθμευση.

Ειδικότερα, στην οδό Φαρών παρατηρείται μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων, σημαντική οικονομική δραστηριότητα (καταστήματα) και λόγω του πλάτους της υπάρχει δυνατότητα για στάθμευση. Ωστόσο, στο τμήμα που αυτή είναι μονόδρομος, υπάρχουν τοποθετημένες πινακίδες (Ρ-40) με τις οποίες απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση.

Με αιτήματα δημοτών ζητείται να αφαιρεθούν οι πινακίδες Ρ-40 και να επιτρέπεται η στάθμευση στο εν λόγω τμήμα της Φαρών.

Έπειτα από χρονοβόρα αναζήτηση στο φυσικό αρχείο της Υπηρεσίας, βρέθηκε σχετική απόφαση που έχει εκδοθεί από το Τμήμα Τροχαίας, με την οποία απαγορεύεται η στάθμευση στην οδό Φαρών στο τμήμα μεταξύ των οδών Μητρ. Μελετίου και Βασ. Σοφίας. Συνεπώς, η άρση της απαγόρευσης στάθμευσης απαιτεί εισήγηση στα αρμόδια συλλογικά όργανα του Δήμου, ώστε να εκδοθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στη συνέχεια, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, για τον απαιτούμενο έλεγχο νομιμότητας και τεχνικό έλεγχο, ώστε να εκδοθεί απόφαση και να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ.

Επισημαίνεται ότι οι προτεινόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δεν αποτελούν ανάπλαση και δεν τροποποιούν τα υφιστάμενα πεζοδρόμια, άρα δεν επηρεάζουν την εξυπηρέτηση των πεζών και των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ). Επίσης, δεν επηρεάζονται τα μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αφού δεν αλλάζουν οι κατευθύνσεις κυκλοφορίας στις οδούς που προτείνονται οι ρυθμίσεις στάθμευσης.

Οι ρυθμίσεις που αποτυπώνονται περιλαμβάνουν:

1. Στάθμευση και στις δύο πλευρές της οδού Φαρών, μεταξύ των οδών Μητρ. Μελετίου και Γεωργούλη

2. Στάθμευση στη δυτική πλευρά της οδού Φαρών μεταξύ των οδών Γεωργούλη και Βασ. Γεωργίου

3. Απαγόρευση στάθμευσης στο τμήμα μεταξύ των οδών Βασ. Γεωργίου και Βασ. Όλγας και στις δύο πλευρές

4. Στάθμευση στη δυτική πλευρά της οδού Φαρών μεταξύ των οδών Βασ. Όλγας έως Βασ. Σοφίας.