Σύλλογος Μικρασιατών Καλαμάτας: «Μικρασιατικός Πολιτισμός: Κληρονομικό δικαίωμα ή τρόπος ζωής;»

Σύλλογος Μικρασιατών Καλαμάτας: «Μικρασιατικός Πολιτισμός:  Κληρονομικό δικαίωμα ή τρόπος ζωής;»

Τη Δράση «Μικρασιατικός Πολιτισμός: Κληρονομικό δικαίωμα ή τρόπος ζωής;», που υλοποιήθηκε με την παροχή αιγίδας και οικονομικής επιχορήγησης του υπουργείου Πολιτισμού, θα παρουσιάσει ο Σύλλογος Μικρασιατών Καλαμάτας τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, στις 7.00 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας

Ομιλητές θα είναι οι: Δρ. Μάριος Π. Αθανασόπουλος, μέλος ΕΔΙΠ, Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.  Δρ. Γιάννης Πλεμμένος, εθνομουσικολόγος, ερευνητής στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Δρ. Γιάννης Σόλαρης, σύμβουλος εκπαίδευσης Φιλολόγων Μεσσηνίας. Αργυρούλα Μητράκου, πρόεδρος Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας.

Συντονιστής: Μάρκος Χαρίτος, διαχειριστής της ΑΜΚΕ Φιλόεργος ΙΙ.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με χορούς από τη Μικρά Ασία από τη Χορευτική Ομάδα του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας. Στην επιλογή χορών είναι ο Ανδρέας Μεταξάς, υπεύθυνος χοροδιδάσκαλος.

Σκοπός της δράσης ήταν η ανάδειξη της σημασίας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των Μικρασιατών προσφύγων, μιας κληρονομιάς πλούσιας σε όλους τους πολιτιστικούς τομείς, εστιάζοντας στην επίδραση που άσκησε στις τοπικές κοινωνίες της Μεσσηνίας. Με τη συνεργασία πανεπιστημιακών καθηγητών και ερευνητών και τη μελέτη τους σε σημαντικές δραστηριότητες των Μικρασιατών προσφύγων πρώτης γενιάς, δίνεται η ευκαιρία να προσεγγίσουμε το μικρασιατικό πολιτισμό, τις αλλαγές και τους μετασχηματισμούς του και παράλληλα τη διαφύλαξη και διάσωσή του.

Τα αποτελέσματα της Δράσης αποτελούν το περιεχόμενο ειδικής έκδοσης με τίτλο «Μικρασιατικός Πολιτισμός: Κληρονομικό δικαίωμα ή τρόπος ζωής», η οποία θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.