Συμμετέχουμε, ψηφίζουμε και αποφασίζουμε για τη ζωή μας στην Ευρώπη

Συμμετέχουμε, ψηφίζουμε και αποφασίζουμε  για τη ζωή μας στην Ευρώπη

Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι πραγματικά κρίσιμες και σημαντικές. Θα καθορίσουν την επόμενη πενταετία, θα θέσουν τις βάσεις για το 2030. Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη συγκυρία με πολλές προκλήσεις και γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα μας.

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες μάς επηρεάζουν άμεσα. Το70% και πλέον των νόμων που ψηφίζονται στα εθνικά κοινοβούλια εκπορεύονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι αναγκαία, λοιπόν, η δυναμική συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές και η επιλογή, με ξεκάθαρα ευρωπαϊκά κριτήρια, κομμάτων και υποψηφίων που θα μας εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη. Δεν επιτρέπονται πειραματισμοί ούτε και χαλαρή ψήφος.

Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Τα τελευταία πέντε χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπη με πολλαπλές και πρωτοφανείς κρίσεις που διαμόρφωσαν ένα ασταθές περιβάλλον. Το Brexit, η πανδημία του κορωνοϊού, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κρίση στη Μέση Ανατολή, η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, το μεταναστευτικό, δοκίμασαν τις αντοχές της και τη συνοχή της, ενώ ενίσχυσαν και τον ευρωσκεπτικισμό.

Ο απολογισμός, όμως, έχει θετικό πρόσημο, γιατί η διαχείριση όλων αυτών των γεγονότων απέδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρα από τις παθογένειες, τις καθυστερήσεις, τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και συγκρούσεις, έχει αντανακλαστικά, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και βρίσκει τους μηχανισμούς και τα εργαλεία για να σταθεί δίπλα στον κάθε Ευρωπαίο πολίτη.

Ο προγραμματισμός για την επόμενη πενταετία είναι εξίσου δύσκολος, καθώς η ευρωπαϊκή ατζέντα είναι πολύ σοβαρή.

Η κλιματική αλλαγή, η πράσινη ανάπτυξη, η Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα ψηφιστεί το 2027, η τεχνητή νοημοσύνη, η διεύρυνση, η αμυντική πολιτική είναι μερικά από τα πιο σημαντικά θέματα που θα απαιτήσουν άμεσες και στοχευμένες λύσεις, οι οποίες μπορούν να επιτευχθούν μόνο με ενιαίες πολιτικές. Πρέπει να εργαστούμε συντονισμένα για να εξασφαλίσουμε την αυτάρκεια και την αυτονομία της Ένωσης στην άμυνα, την ενέργεια και τα τρόφιμα.

Σε αυτό το πλαίσιο καθοριστικός και ενισχυμένος είναι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι το μόνο πολυκομματικό, πολυτασικό και πολυγλωσσικό όργανο, το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες, ενώ μετά τη συνθήκη της Λισαβόνας απέκτησε αυξημένες αρμοδιότητες και είναι πλέον συνομοθέτης.

Όλα αυτά πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και να προσέλθουν στις κάλπες αν θέλουν πραγματικά να αλλάξει η Ελλάδα, η Ευρώπη και η ζωή τους μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Η ψήφος σε αυτές τις ευρωεκλογές πρέπει να είναι δημιουργική και να σηματοδοτήσει τη συνέχιση της σταθερότητας που εγγυάται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.


Του Βαγγέλη Μεϊμαράκη

Αντιπροέδρου Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρ. προέδρου Νέας Δημοκρατίας, επικεφαλής ευρωβουλευτών της Ν.Δ., υποψήφιου ευρωβουλευτή