Ταξίδι αυτογνωσίας για τη δημιουργία ζωής… μέσα από τη ματιά μιας μαίας

Ταξίδι αυτογνωσίας για τη δημιουργία  ζωής… μέσα από τη ματιά μιας μαίας

Τις εμπειρίες της κατά τη διαδρομή σαράντα χρόνων ως μαία αποτυπώνει στο βιβλίο της «Δημιουργία Ζωής» (εκδόσεις Αρμός) η κυρία Μαρία Γκόσμα, το οποίο και πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα Δευτέρα, 17 Ιουνίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο Πολεμικό Μουσείο Καλαμάτας.

Ταυτόχρονα, η συγγραφέας είναι  πιστοποιημένη θεραπεύτρια της παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής, η οποία αφορά σε ένα σύστημα ολιστικής προσέγγισης με επιστημονική ορθότητα, όπως εξηγεί η ίδια. Το βιβλίο της δε, ξεκινά από τη γονιμότητα και την περίοδο της εγκυμοσύνης μιας γυναίκας για να καταλήξει στη διαδικασία του τοκετού, υπογραμμίζοντας τα οφέλη του φυσικού.

Το «Θ» μίλησε με την κα Μαρία Γκόσμα, με αφορμή τη μεθαυριανή παρουσίαση του βιβλίου της, και σας την παρουσιάζουμε:

-Κυρία Γκόσμα, συνοπτικά τι θα λέγατε ότι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε για τη συγγραφή του βιβλίου που κρατάμε σήμερα στα χέρια μας;

Η αφορμή ήταν ότι θέλησα να μεταφέρω, εκτός από τις επιστημονικές γνώσεις, τη σχεδόν σαράντα χρόνων εμπειρία μου δίπλα στη γυναίκα που γεννάει και στο παιδί…

-Αν συστήνατε την Κινέζικη Ιατρική μέσα από τη δική σας ματιά, πώς θα την περιγράφατε;

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική είναι ένα ολοκληρωμένο ιατρικό σύστημα ολιστικής προσέγγισης (σώμα, ψυχή, πνεύμα, φυσικό περιβάλλον), με «επιστημονική» ορθότητα διαγνώσεων και θεραπειών. Ξεκινά από τα βάθη της ιστορίας ή της προϊστορίας του ανθρώπου στην Ανατολή και εφαρμόζεται με απρόσκοπτη συνέχεια μέχρι σήμερα.

Μέσα από το πέρασμα πολλών χρόνων, άπειρες προσεγγίσεις και εφαρμογές και τη συσσωρευμένη κλινική εμπειρία χιλιάδων Κινέζων ιατρών, εδραιώνεται η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και μεταφέρεται με γραπτό ή προφορικό λόγο.

Η διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική προκύπτει από την αλληλεπίδραση και την πρακτική εφαρμογή των παραπάνω θεωριών,  και από το θεραπευτικό «οπλοστάσιό» της: βελονισμός, βότανα, διατροφή, μασάζ, φυσική άσκηση κ.λπ.

Ωστόσο, επειδή πρόκειται για μια τεράστια θεματική, με δύο λόγια θα σας πω ότι αυτή η ιατρική θεωρία και πρακτική κερδίζει έδαφος συνεχώς στις συνειδήσεις των επαγγελματιών Υγείας και των ασθενών του δυτικού κόσμου, διότι σέβεται το μεγάλο πλεονέκτημα της βασικής Θεωρίας του Ιπποκράτους, το «Ωφελέειν, ου μη βλάπτειν».

-Εκτιμάτε ότι έχει αλλάξει στη σημερινή εποχή η περίοδος της κύησης και του τοκετού συγκριτικά με παλαιότερα χρόνια;

Από την εμπειρική – παραδοσιακή Μαιευτική έχουμε περάσει σήμερα στην επιστημονική – τεχνολογική Μαιευτική. Είναι πολλά τα επιτεύγματά της, με σημαντικότερο τη μείωση της περιγεννητικής θνησιμότητας (το 2020 ήταν 6,75%), κάτι για το οποίο η επιστημονική μαιευτική κοινότητα είναι υπερήφανη. Όμως, ποιος ενδιαφέρεται για τη συμμετοχή της μητέρας στη διαδικασία της γέννησης του παιδιού της και την ευχαρίστηση και αρμονία και των δυο τους;

Οι αυξημένες τεχνολογικές παρεμβάσεις, όπως η γέννα με καισαρική, καταργούν την έκκριση των ορμονών αγάπης, ευχαρίστησης και πρώιμου δεσμού μητέρας και παιδιού.

-Ποιο είναι το μήνυμά σας σε μια γυναίκα που πρόκειται να γίνει μητέρα;

Αν εννοείτε ότι πρόκειται για μια έγκυο, η οποία αργότερα θα οδηγηθεί σε τοκετό, θα τη συμβούλευα να προετοιμαστεί με τη μαία της καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, έτσι ώστε να απελευθερώσει τυχόν φόβους και ανησυχίες που την κυριαρχούν και που στο τέλος συσπούν το σώμα της και τη μήτρα της, έτσι που να δυσχεραίνεται η γέννηση του παιδιού της, αλλά ταυτόχρονα δυσκολεύουν και την ίδια να αφεθεί, να του παραδοθεί.

Τότε, η γυναίκα δε γεννάει, την ξε-γεννάμε εμείς, με τις γνωστές παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, η καισαρική ως εναλλακτική δυνατότητα γέννας έχει φθάσει να ξεπερνά το 60% τα τελευταία χρόνια κ.λπ.

Όμως, δεν πρέπει να αμελείται και η περίοδος πριν από την εγκυμοσύνη, αφού η μέλλουσα μητέρα και ο μελλοντικός πατέρας χρειάζονται προγεννητική εκπαίδευση και προετοιμασία, την οποία άλλωστε μας σηματοδοτεί και η θαυμαστή προετοιμασία των γενετικών μας κυττάρων πριν να ενωθούν.

-Υπάρχει κάποια ξεχωριστή εμπειρία που έχετε βιώσει όλα αυτά τα χρόνια ως μαία που θα θέλατε να μοιραστείτε;

Το εξαιρετικά σημαντικό για μένα είναι ότι, στέκοντας επί τόσα χρόνια δίπλα στη γυναίκα που γεννάει τη Νέα Ζωή, γνώρισα τον Θεό! Το σχέδιο της Δημιουργίας της Ζωής και της έλευσής της εδώ στο φυσικό μας κόσμο, με συγκλονίζει… Αυτά που η ιατρική επιστήμη έρευνά ακόμα, το σχέδιο του Θεού τα έχει απαντήσει!

Της Χριστίνας Μανδρώνη