Θ. Βασιλόπουλος: «Προτεραιότητα η θωράκιση των υποδομών και η βελτίωση της καθημερινότητας»

Θ. Βασιλόπουλος:  «Προτεραιότητα η θωράκιση των υποδομών και η βελτίωση της καθημερινότητας»

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος μιλώντας σε δημοσιογράφους, χθες, ενημέρωσε για την εξέλιξη έργων και διεκδικήσεων του Δήμου, σε συνέχεια επαφών και συναντήσεων που είχε με κυβερνητικούς παράγοντες και υπηρεσιακά στελέχη Υπουργείων στην Αθήνα. Ο κ. Βασιλόπουλος ειδικότερα ανέφερε:

«Την εβδομάδα αυτή είχα σειρά επαφών τόσο με κυβερνητικούς παράγοντες, όσο και με υπηρεσιακά στελέχη Υπουργείων και Οργανισμών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με την πορεία έργων καθώς και διεκδικήσεων που ως Δήμος έχουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, είχα συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών κ. Νάσο Μπαλέρμπα, τον Περιφερειάρχη κ. Δημήτρη Πτωχό, τον γενικό διευθυντή Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών κ. Δημήτρη Αναγνώπουλο, τον διευθύνοντα σύμβουλο των Κτιριακών Υποδομών κ. Θανάση Γιάνναρη, τον προϊστάμενο του ΥΜΕΠΕΡΑΑ  του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Νικόλαο Μαμαλούγκα καθώς και προϊσταμένους διαχειριστικών αρχών και προγραμμάτων.

Κολυμβητήριο

Με τον κ. Αναγνώπουλο, τον γενικό διευθυντή Συγκοινωνιακών Υποδομών, είχα μια πολύ καλή συνεργασία, για όλα τα θέματα που αφορούν τον Δήμο μας. Να πω ότι, σχετικά με το σημαντικό έργο της ενεργειακής αναβάθμισης στο Κολυμβητήριο, εξασφαλίσαμε ότι σύντομα, θα δοθεί 5μηνη χρονική επέκταση, προκειμένου να είμαστε εντός τους προγράμματος, δεδομένου της ιδιαιτερότητας της εν λόγω αθλητικής εγκατάστασης καθώς όπως εξηγήσαμε, επιλέξαμε να εξυπηρετήσουμε τα παιδιά  και τους αθλητές, και, να μην τους αφήσουμε εν μέσω περιόδου χωρίς κολυμβητήριο.

Οδός Μαρίας Κάλλας

Απ’ εκεί και πέρα, το ζήτημα της οδού “Μαρίας Κάλλας” στον Περιμετρικό και της υπόθεσης με την απαλλοτρίωση το έθεσα εκ νέου. Είναι θέμα που έρχεται από το παρελθόν, δεν το έχει χειριστεί ο σημερινός γενικός διευθυντής, ωστόσο έδειξε ενδιαφέρον, και, εδώ εκτιμώ, ότι σύντομα θα έχουμε νέα.

Τα ζητήματα των υποδομών είναι πάρα πολλά. Ζήτησα και δια ζώσης να υπάρχει μέριμνα ώστε τα εν εξελίξει δυτικά της Καλαμάτας έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης να αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα και να μην έχουμε καθυστερήσεις στις ροές χρηματοδότησης, όπως επίσης να τρέξουν και τα θέματα με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.

Με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών  κ. Μπαλέρμπα εκτός από τα χρηματοδοτικά εργαλεία συζητήσαμε και θέματα διοικητικά. Σχετικά με τη Δημοτική Αστυνομία, καθώς είναι ένα θέμα που άπτεται της λειτουργίας της Υπηρεσίας αναμένεται να δοθεί λύση, προκειμένου μέχρι την έλευση των νέων δημοτικών αστυνόμων που θα προσληφθούν να μην υπάρξουν κενά και να μπορεί η Υπηρεσία να εκτελεί τα καθήκοντά της.

Να αναφέρω επίσης, ότι συζητήσαμε στο υπουργείο Εσωτερικών, για τη νέα συνθήκη που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε σε σχέση με τα σχολεία. Τη λειτουργία και τη συντήρησή τους, μετά την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών. Ένα θέμα που φέρνει νέα δεδομένα και που στόχος είναι τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό να επιφέρει τη δυνατόν λιγότερη αναστάτωση.

Όσο αφορά τα θέματα χρηματοδοτήσεων να πω ότι έθεσα εκ νέου την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η χρηματοδότηση για μελέτες δύο παρεμβάσεων που ως Δημοτική Αρχή τις θεωρούμε κρίσιμες και εμβληματικές.

Και αναφέρομαι στη μεταφορά των δημοτικών συνεργείων και την ανάδειξη και αξιοποίηση του περιβαλλοντικού πάρκου στο Νέδοντα. Είναι ένα θέμα που διεκδικούμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να πιέζουμε για να υλοποιηθεί.

Απ’ εκεί και πέρα, τέθηκαν στο τραπέζι πολλά θέματα που αφορούν αναθεωρήσεις, αλλά και συνέχιση σε έργα όσον αφορά στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, αφού, μην ξεχνάμε ότι εκεί έχουμε εντάξει έργα που υλοποιούνται, δεκάδων εκατομμυρίων. Αναμένουμε βέβαια και την τελική έγκριση για τα 1,9 εκατ. ευρώ, που είναι η συμπληρωματική σύμβαση και η αναθεώρηση για το εμβληματικό έργο του αγωγού ύδρευσης Φ800.

Επίσης, με τον κ. Μαμαλούγκα συζήτησα για έργα που αφορούν το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, τις καθυστερήσεις στη ροή των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ (λόγο της μετάβασης από το ένα πρόγραμμα στο άλλο). Και εδώ έχουμε διεκδικήσει επιπλέον χρηματοδοτήσεις για αναθεωρήσεις στην ηλεκτρική εταιρεία, το ανοιχτό θέατρο και το κολυμβητήριο έργα που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2024.

Όσον αφορά στις Κτιριακές Υποδομές, που και εδώ έχουμε άριστη συνεργασία, εξετάσαμε με τον κ. Γιάνναρη και υπηρεσιακά στελέχη του Οργανισμού, έργα που η ΚΤΥΠ «τρέχει» στην Καλαμάτα, όπως το δημοτικό σχολείο Βέργας, η παρέμβαση για τις ενανθρακώσεις στο Πολυκλαδικό που είναι προς δημοπράτηση, τις επισκευές στο νηπιαγωγείο Λαιίκων, τη μελέτη για το Κλειστό του Πολυκλαδικού που ολοκληρώνεται και φυσικά τους τρείς μεγάλους στόχους που έχουμε θέσει από κοινού Δήμος Καλαμάτας και ΚΤΥΠ και αφορούν την κατασκευή ενός νέου Δημοτικού Σχολείου ή δίδυμων σχολείων πλησίον του ΚΤΕΛ, το νέο Νηπιαγωγείο, αλλά και το Κλειστό Προπονητήριο στο 22ο Δημοτικό Σχολείο.

Για όλες τις περιπτώσεις συνεργάζονται οι υπηρεσίες των ΚΤΥΠ με τις υπηρεσίες του Δήμου, ανταλλάσσουν τα σχετικά έγγραφα και δρομολογούνται τα έργα, εκτιμώ -καθώς η πολιτική βούληση υπάρχει- ότι σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις και πολλά περισσότερα να ανακοινώσουμε.

Σημαντική βέβαια ήταν και η συνάντηση με τα υπηρεσιακά στελέχη της διαχειριστικής αρχής του Υπουργείου Εσωτερικών, διότι επαναλαμβάνω τα έργα που εκτελούνται είναι δεκάδων εκατομμυρίων. 

Κλείνω λέγοντας ότι οι ανάγκες είναι πολλές, όπως και τα έργα που έχουμε σχεδιάσει και για τα οποία αναζητούμε χρηματοδοτήσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση προφανώς πέραν των Υπουργείων, έχουμε μια στενή συνεργασία και με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τον Περιφερειάρχη, τον οποίο μάλιστα συνάντησα στην Τρίπολη, όπου και συζητήσαμε θέματα που έχουμε στην ατζέντα μας και αφορούν το δήμο Καλαμάτας.

Ο σχεδιασμός υπάρχει και πλέον καθημερινά εργαζόμαστε οικοδομώντας στέρεες βάσεις, προκειμένου εντός της θητείας μας να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας. Με συνέργειες. Με συνεργασίες. Έχοντας σε προτεραιότητα τη θωράκιση των υποδομών μας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας».