Θοδωρής Παυλόπουλος: «Αν έχεις διάθεση και προσόντα δεν μπορεί να σε σταματήσει κανένας!»

Θοδωρής Παυλόπουλος: «Αν έχεις διάθεση και προσόντα δεν μπορεί να σε σταματήσει κανένας!»

Ο νεαρός καλαματιανός πρωταθλητής και διεθνής γκαρντ μιλά στο «Θάρρος»

Ο Θοδωρής Παυλόπουλος είναι ένα από τα νέα αστέρια του καλαματιανού και εν γένει του ελληνικού μπάσκετ, με την κλήση του στην εθνική Κ17 για το Βαλκανικό πρωτάθλημα (18-20 Ιουνίου στη Ρουμανία) να αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση των ικανοτήτων του και επιτυχία για τον ίδιο. Μια επιτυχία που μόνο τυχαία δεν ήρθε, αλλά αποτελεί επιβράβευση μιας συνεπούς και επίπονης διαδρομής.

Ο Θοδωρής αποτελεί παράδειγμα για μικρούς και μεγάλους. Είναι ένα «προσγειωμένο» καλό παιδί, βάζει στόχους και τους πετυχαίνει με προσήλωση και συνετές επιλογές.
Μετά από μια πορεία σε Καλαμάτα BC, Πρωτέα και Καλαμάτα ’80 βρέθηκε πέρυσι στο Μίλωνα, με τον οποίο πανηγύρισε πρόσφατα την άνοδο στη Basket League.

Αν και μαθητής της Β’ Λυκείου είχε την ευκαιρία να πάρει κάποια λεπτά συμμετοχής σε αγώνες του πρωτάθλημα της Α2, καταφέρνοντας με μεγάλο πείσμα και όρεξη για μπάσκετ και διάκριση να συνδυάσει τις σχολικές του υποχρεώσεις με τη συμμετοχή στις δραστηριότητες τόσο της ανδρικής όσο και της εφηβικής ομάδας.

Η αγωνιστική σαιζόν που έκλεισε σε εθνικό επίπεδο, επεφύλασσε για τον νεαρό Καλαματιανό πρωταθλητή την 4η θέση στο θεσμό του Rising Stars, στο πλαίσιο του οποίου είχε την ευκαιρία να παίξει πολλά ανταγωνιστικά παιχνίδια, με νίκες μάλιστα κόντρα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό (μεταξύ άλλων ο ίδιος σημείωσε 20 πόντους με 2 τρίποντα απέναντι στο «Τριφύλλι» και 16 πόντους με 2 τρίποντα στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό).

Με τον Μίλωνα πανηγύρισε την 3η θέση στο πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΝΑ και, βέβαια, στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδος στο πρωτάθλημα Κ21, με την ενιαία ομάδα του Μίλωνα/Ίκαρος Καλλιθέας, με συμπαίκτη μάλιστα τον αδελφό του, Χαράλαμπο Παυλόπουλο! Ήταν μια ωραία, αλλά όχι πρωτόγνωρη εμπειρία για τα δύο αδέλφια, που αγωνίζονται αμφότερα σε υψηλό επίπεδο. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος, Χαράλαμπος, είναι ήδη φοιτητής στο Χημικό Αθηνών, και λόγω του διαβάσματος είχε θέσει σε πρώτη προτεραιότητα τις μαθητικές και εν συνεχεία φοιτητικές υποχρεώσεις. 

Έναν διαφορετικό δρόμο διάλεξε ο …μικρός, το πρόγραμμα του οποίου ήταν ιδιαίτερα εντατικό όλη τη χρονιά, με σχολείο, 3 φορές την εβδομάδα γυμναστήριο τα μεσημέρια, το απόγευμα προπονήσεις με την ανδρική ομάδα και εναλλάξ με την εφηβική κάποια βράδια. Συνολικά 12 ώρες την εβδομάδα, χωρίς το γυμναστήριο, συν φυσικά τους αγώνες, αλλά …

«Είναι επιλογή μου, αυτό που μου αρέσει να κάνω» εξηγεί ο νεαρός γκαρντ. Μοιραία οι έξοδοι για διασκέδαση πολύ λίγες κι αυτές συνετές, χωρίς ξενύχτια, με καλή διαχείριση της ξεκούρασης προκειμένου να αντεπεξέρχεται και στις υποχρεώσεις του σχολείου, το οποίο μπήκε σε δεύτερη μοίρα από τη στιγμή που ξεκαθάρισε «τι θα κάνει στη ζωή του» ο Θοδωρής.

Κρατώντας όμως τη μοναδική «συμβουλή» που του έδωσαν οι γονείς του (ο πατέρας του, Κώστας Παυλόπουλος, έχει μια μακρά πορεία στο μπάσκετ και εν γένει στον αθλητισμό, παίζοντας σε πολλές ομάδες) όταν ετοίμαζε τις βαλίτσες του για την Αθήνα και είναι ότι δεν θα εγκαταλείψει το σχολείο:

«Οι γονείς μου πάντα με στήριζαν σε ό,τι απόφαση κι να έπαιρνα. Θεωρούν ότι εγώ ξέρω καλύτερα για τον εαυτό μου, ότι μπορώ να αποφασίσω μόνος μου για το μέλλον μου, δεν με πίεσαν καθόλου και με στήριζαν σε ό,τι κι αν είχα σκοπό να κάνω. Το μόνο που μου είπαν ήταν να μην παρατήσω το σχολείο και όσο μπορώ να τα συνδυάζω και τα δύο. Η αλήθεια είναι κάποιες φορές μπορεί να μην πήγαινα διαβασμένος και σε αυτό οι καθηγητές μου έδειχναν κατανόηση βλέποντας την προσπάθεια που κάνω, ενώ κάποια στιγμή επέλεξα να ρίξω το βάρος μου στα μαθήματα που θα δώσω του χρόνου πανελλήνιες. Δεν έχω όμως κάποιο πρόβλημα, έχω καταφέρει και διατηρούμαι καλά και στους βαθμούς.

Όσο για τις εξόδους, ποτέ δεν ήμουν λάτρης. Κουράζεσαι άσκοπα χωρίς να κερδίζεις κάτι. Προτιμούσα με φίλους στο σπίτι ή βγαίνουμε για καφέ. Η αλήθεια είναι ότι έχω αφήσει πολλά πράγματα πίσω μου, αλλά το μπάσκετ είναι κάτι που αγαπάω, οπότε κάνω συνειδητά κάποιες θυσίες», ανέφερε μιλώντας στο «Θ» ο νεαρός διεθνής Καλαματιανός μπασκετμπολίστας.

Για την επιλογή της ομάδας και το δρόμο της Αθήνας ο Θοδωρής εξηγεί ότι είχε αρκετές προτάσεις πέρυσι το καλοκαίρι, μεταξύ των οποίων και από κάποιες από τις μεγάλες ομάδες, όμως επέλεξε το Μίλωνα.

«Πέρυσι είχα κάνει μια καλή χρονιά, είχα κάποιες κλήσεις στην εθνική, είδα και το επίπεδο της ηλικίας μου, ότι μπορώ να τους φτάσω και να γίνω καλύτερος. Πάντα ήθελα να το κυνηγήσω, αλλά πριν δεν ήμουν τόσο εστιασμένος, είχα και το σχολείο, τώρα είμαι περισσότερο το μπάσκετ, είναι πρώτος στόχος μου να παίξω μπάσκετ. Στο Μίλωνα σκέφτηκα ότι θα μου δινόταν αυτό που ήθελα, και πολύς χρόνος συμμετοχής και θα είχα εγώ τη μπάλα αρκετή ώρα στα χέρια μου, να παίρνω και εγώ τις αποφάσεις και όχι να κάθομαι στη γωνία να περιμένω πότε θα μου δώσουν τη μπάλα.

Μεγάλη βαρύτητα είχε και ο κόουτς Νίκος Καραγιάννης, καθώς είχα ακούσει πολύ καλά λόγια για αυτόν και ήταν ένα από τους λόγους που αποφάσισα να πάω εκεί. Στο Μίλωνα είναι όλα πολύ οργανωμένα και δουλεύουμε με τις καλύτερες συνθήκες. Είμαι πολύ ευχαριστημένος εδώ. Οι προπονητές μου πρώτα απ’ όλα, και όλοι στον Μίλωνα με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ, είναι μαζί μου σε όλα. Γενικά στη ζωή μου έχω πολλά άτομα που με στηρίζουν, αρχίζοντας από την οικογένειά μου. Και οι παλιοί μου προπονητές στην Καλαμάτα, δεν μπορώ να τους ονοματίσω όλους είναι πάρα πολλοί. Ο Αλέξης Κορογώνας και ο Νικολετάκης, είναι δύο προπονητές, οι οποίοι πίστεψαν σε μένα, ξέρανε ότι θα φτάσω ψηλά από νωρίς. Ακόμη και τώρα όταν κατεβαίνω Καλαμάτα με βοηθάνε και μου δίνουν συμβουλές.

Εν τέλει νοιώθω, πράγματι, δικαιωμένος. Φέτος για πρώτη χρονιά στην πρωτεύουσα θεωρώ ότι τα έχω πάει πολύ καλά. Κατάφερα να προσαρμοστώ γρήγορα και να αντεπεξέλθων στον εντονότερο συναγωνισμό. Το επίπεδο στην Αττική δεν έχει καμία σχέση με της επαρχίας, περισσότεροι αγώνες, πιο δύσκολα παιχνίδια και περισσότερες απαιτήσεις σωματικά και αγωνιστικά. κερδίζεις πολλές εμπειρίες. Είναι όμως τα πολλά παιχνίδια σε κάνουν καλύτερο και όχι μόνο οι προπονήσεις, χωρίς τα παιχνίδια δεν κάνεις τίποτα. Δε συγκρίνεται, οι αγώνες στην επαρχία είναι μόλις το 1/4».

Αν το καλοκαίρι είναι για τους μαθητές περίοδος χαλάρωσης, αυτό δεν ισχύει για τον Θοδωρή Παυλόπουλο, ο οποίος δεν έχει στο μυαλό του τις διακοπές, αλλά συνέχιση της εντατικής δουλειάς στο γήπεδο και στο γυμναστήριο: «Να δουλέψω με Μίλωνα όσο καλύτερα γίνεται το καλοκαίρι και του χρόνου, τελευταία μου χρονιά στο εφηβικό, να δείξω τον καλύτερο μου εαυτό. Δουλειά και μόνο δουλειά. Και ομαδική και ατομική, στο γήπεδο και στο γυμναστήριο. Θέλω να βελτιώσω κι άλλο το σώμα μου και να παίρνω κάθε φορά τις σωστές αποφάσεις στο γήπεδο, αλλά αυτό θα έρθει και μέσα από τις εμπειρίες. Θέλω να έχω εξέλιξη και να κερδίζω κάθε μέρα κάτι, έστω κι ένα πολύ μικρό ποσοστό βελτίωσης». Αυτό είναι και το «μυστικό» που μοιράζεται ο Θοδωρής με τα νέα παιδιά που ονειρεύονται να διακριθούν. «Το να φτάσεις ψηλά είναι θέμα και δικιά σου νοοτροπίας, πόσο εσύ θέλεις να το κυνηγήσεις. Δεν αρκεί όσα παίρνεις σε μια ομάδα. Χρειάζεται, για παράδειγμα, και το Σάββατο να πας για σουτ, να έχεις τη διάθεση για έξτρα ώρες και δουλειά, να δουλεύεις το σώμα σου.

Αν έχεις διάθεση και κάποια προσόντα δεν μπορεί να σε σταματήσει κανένας» καταλήγει ο Θοδωρής Παυλόπουλος, με τον δικό του στόχο να φτάνει στην Ευρωλίγκα!
Χ.Ε.