Θρασύτατοι «ποντικοί» σήκωναν χιλιάδες ευρώ από σπίτια της Καλαμάτας

Θρασύτατοι «ποντικοί» σήκωναν χιλιάδες ευρώ από σπίτια της Καλαμάτας

Συνελήφθησαν με οργανωμένη επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας

Γερές «μπάζες» έκαναν ένας 27χρονος κι ένας 20χρονος Ρομά, καθώς κι ένας 45χρονος Καλαματιανός, από κλοπές σε σπίτια στην Καλαμάτα, αφού μόνο από δύο διαμερίσματα άρπαξαν 90.000 ευρώ!

Συνολικά, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας εξιχνίασε επτά διαρρήξεις που είχαν κάνει σε σπίτια στην Καλαμάτα, ενώ ο 27χρονος και ο 45χρονος εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν το απόγευμα της Τετάρτης στα Τσουκαλέικα του Δήμου Οιχαλίας, ενώ ο 20χρονος αναζητείται.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και απόπειρα κλοπής.

Το θράσος του 27χρονου, ο οποίος έχει απασχολήσει επανειλημμένως τις αρχές με κλοπές, ήταν απερίγραπτο καθώς δεν δίσταζε να μπαίνει στα σπίτια ακόμα κι όταν έβλεπε ότι οι ένοικοι ήταν μέσα!

Με θράσος και… αδυναμίες

Μετά από εμπεριστατωμένη διερεύνηση, που διεξήχθη από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και επιστημονικών μεθόδων, προέκυψε ότι, κατά το χρονικό διάστημα από 15 Ιανουαρίου έως και την Τρίτη 18 Ιουνίου, οι τρεις δράστες είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση με σκοπό την τέλεση κλοπών σε σπίτια.

Ο 27χρονος Ρομά είναι παλιός γνώριμος της Ασφάλειας, έχει κατηγορηθεί για πολλές κλοπές και ακόμα κι αυτή την περίοδο έδινε παρών σε Αστυνομικό Τμήμα, καθώς του είχε επιβληθεί ως περιοριστικός όρος για παρόμοια αδικήματα.

Ο συγκεκριμένος είχε «αδυναμία» σε σπίτια της Καλαμάτας, στα οποία έμπαινε με κάθε τρόπο, είτε με διάρρηξη, είτε με αναρρίχηση και φορώντας κουκούλα, γάντια και μάσκα.

Ο δε 45χρονος συνεργός του ήταν αυτός που νοίκιαζε αυτοκίνητα στο όνομά του, με τα οποία κυκλοφορούσαν, αλλά και διέπρατταν τις κλοπές.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας κατάφεραν να τους ταυτοποιήσουν από πάρα πολλά στοιχεία και καθώς ήξεραν ότι την Τετάρτη θα επέστρεφαν στο νομό, πάντα ταξιδεύοντας από τον παλιό αυτοκινητόδρομο για να αποφεύγουν τα μπλόκα ης Αστυνομίας, έστησαν πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση και κατάφεραν να τους ακινητοποιήσουν και να τους συλλάβουν.

Έβρισκαν λεφτά

Μέχρι στιγμής, οι αστυνομικοί έχουν εξακριβώσει πως έχουν διαπράξει μία απόπειρα κλοπής και έξι κλοπές, όπου είχαν αφαιρέσει μεταξύ άλλων χρήματα, χρυσαφικά και αεροβόλα όπλα, αποκομίζοντας έτσι παράνομο περιουσιακό όφελος, που ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Στα σπίτια έμπαινε πάντα ο 27χρονος και επέλεγε μονοκατοικίες, μεζονέτες και μικρές πολυκατοικίες.

Αναλυτικά:

  • Στις 15 Ιανουαρίου από το απόγευμα έως το βράδυ, ο 27χρονος αναρριχήθηκε σε σπίτι από εξωτερική σκάλα, μπήκε  στο υπνοδωμάτιο και αφαίρεσε το ποσό των 50.000 ευρώ, χρυσαφικά και κοσμήματα αξίας 2.000 ευρώ και τέσσερα αεροβόλα όπλα (2 τυφέκια και 2 πιστόλια) αξίας 100 ευρώ.
  • Στις 8 Μαΐου, μεσημεριανές ώρες, παραβίασε παράθυρο μπάνιου και μπήκε σε σπίτι στην οδό Ακρίτα. Ερεύνησε τους χώρους και αφαίρεσε δύο βέρες, ένα χρυσό κολιέ, αξίας 1.000 ευρώ και έναν κουμπαρά με 200 ευρώ.
  • Στις 24 Μαΐου, από τις 10 έως τις 12 το βράδυ, αναρριχήθηκε από την πίσω πλευρά κατοικίας στην οδό Χίου, μπήκε σε διαμέρισμα από ανασφάλιστη μπαλκονόπορτα στο 2ο όροφο και αφαίρεσε τσάντα που περιείχε κλειδιά σπιτιού και ένα πορτοφόλι με αστυνομική ταυτότητα, τραπεζικές κάρτες και το ποσό των 140 ευρώ. Επίσης, από κομοδίνο πήρε μια χρυσή αλυσίδα λαιμού και τραπεζικές κάρτες, με τις οποίες μάλιστα στη συνέχεια έκαναν δυο συναλλαγές σε πρατήριο υγρών καυσίμων, αξίας 57 ευρώ.
  • Στις 28 Μαΐου, στις 9 το πρωί, αναρριχήθηκε από σκάλα σε μπαλκόνι διαμερίσματος 1ου ορόφου και μπήκε σε κοινόχρηστο διάδρομο του κτηρίου. Ακολούθως, ανέβηκε στο 2ο όροφο, παραβίασε πόρτα διαμερίσματος και πήρε 2.200 ευρώ, χρυσαφικά και κοσμήματα αξίας 4.000 ευρώ.
  • Στις 13 Ιουνίου στις 11.30 το βράδυ στα Λαίικα κι ενώ το σπίτι είχε φώτα και οι ένοικοι βρίσκονταν σε άλλο δωμάτιο, αναρριχήθηκε στον πρώτο όροφο και αφαίρεσε χρηματοκιβώτιο που περιείχε 40.000 ευρώ.
  • Την Τρίτη, 18 Ιουνίου στις 11.30 το βράδυ στην Σπερχογεία, ο 27χρονος αναρριχήθηκε σε μπαλκόνι 1ου ορόφου, παραβίασε παράθυρο μπάνιου και αφαίρεσε το ποσό των 5.000 ευρώ και χρυσαφικά – κοσμήματα, αξίας 15.000 ευρώ. Επίσης, παραβίασε το παράθυρο μπάνιου διπλανού διαμερίσματος, αλλά δεν αφαίρεσε κάτι.

Μάλιστα, σε αυτή την τελευταία περίπτωση, ο ένοικος του σπιτιού, βρισκόταν στην αυλή, ενημερώθηκε από αυτόπτη μάρτυρα για τη διάρρηξη και προσπάθησε να ακινητοποιήσει το δράστη, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Ωστόσο από το δράστη έπεσε το ποσό των 160 ευρώ και ένας σουγιάς.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα και μετά την απολογία του στον Ανακριτή, ο 27χρονος προφυλακίσθηκε.

Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι δράστες συμμετείχαν και σε άλλες πράξεις.

Της Βίκυς Βετουλάκη