Βραβείο για τη Γιούλα Παπαδοπούλου στο AI & Metaverse Film Festival, στη Ν.Κορέα

Βραβείο για τη Γιούλα Παπαδοπούλου στο AI & Metaverse Film Festival, στη Ν.Κορέα

Στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Gyeongsangbuk-do International AI & Metaverse Film Festival (GAMFF) στη Νότια Κορέα, στην κατηγορία video, για το έργο της “A.I. made me do it: Ophelia”, βραβεύτηκε η εικαστικός Γιούλα Παπαδοπούλου.

Tα βραβευμένα έργα προβλήθηκαν στις 15 & 16 Ιουνίου στην πόλη Gumi-si της περιφέρειας Gyeongsangbuk-do, ενώ στις 15 του μήνα έλαβε χώρα η τελετή απονομής των βραβείων.

Το έργο “A.I. made me do it: Ophelia” έχει δημιουργηθεί με τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και πριν από ένα χρόνο είχε αποσπάσει το βραβείο Καλύτερου Έργου Τεχνητής Νοημοσύνης στο Διεθνές Φεστιβάλ Derapage 23, στο Μόντρεαλ του Καναδά. Παρουσιάστηκε, επίσης, σε διάφορες διοργανώσεις διεθνώς, όπως στο FILE International Electronic Language Festival στο Σάο Πάολο, στο Torrance Art Museum- TAM στο Λος Άντζελες (“Vacations in the subconscious”), στην Τιμισοάρα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023 (“Video Art Garden”), στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Fantasia του Μόντρεαλ, στο School of Art & Design (NYSCC), Alfred-Νέα Υόρκη, στο Παρίσι (“Alchimies Numeriques”, IMMIX Galerie) και στα Θεωρήματα 3 της AICA Hellas («Σώμα: ένα πεδίο ανταγωνισμού», Εκθεσιακός χώρος Ν. Κεσσανλής-ΑΣΚΤ, Αθήνα).

Πρόκειται για ένα σουρεαλιστικό, μη-αφηγηματικό animation όπου ένας κλασικός χαρακτήρας (η Οφηλία) συναντά περίεργες ονειρικές μεταλλάξεις και απροσδόκητες φουτουριστικές σκηνές μέσα από διάφορες παραλλαγές (variations) μιας αρχικής εικόνας που παρήχθη ως «Οφηλία» από ΑΙ generator. Αντίστοιχα προέκυψε και το ηχητικό μέρος του έργου, με τη βοήθεια μιας πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης που «μετέφρασε» την εικόνα σε ήχο.

Να σημειωθεί πως η Γιούλα Παπαδοπούλου είναι εικαστικός και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Βιντεοτέχνης Video Art Μηδέν, με έδρα την Καλαμάτα. Το εικαστικό της έργο εστιάζει στη βιντεοτέχνη. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλές εκθέσεις, site-specific projects και φεστιβάλ video art και ψηφιακών τεχνών στην Ελλάδα και διεθνώς. Ως καλλιτεχνική διευθύντρια και επιμελήτρια του Video Art Μηδέν, έχει οργανώσει και επιμεληθεί προβολές και εκθέσεις βιντεοτέχνης στην Ελλάδα και έχει συνεργαστεί με σημαντικά φεστιβάλ, μουσεία και καλλιτεχνικούς φορείς παγκοσμίως. Από το 2020 είναι διδάσκουσα στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.