500 στρέμματα δάσους θα γίνουν άσφαλτος για την κατασκευή του Ριζόμυλος – Πύλος-Μεθώνη

500 στρέμματα δάσους θα γίνουν άσφαλτος για την κατασκευή του Ριζόμυλος – Πύλος-Μεθώνη

Οι επεμβάσεις που θα γίνουν επί δημόσιου δάσους και δημοσίων δασικών εκτάσεων, κηρυγμένων ως αναδασωτέων κατά περίπτωση, συνολικού εμβαδού 496.811,08 τ.μ., δηλαδή περίπου 500 στρεμμάτων, για την κατασκευή του δρόμου Ριζόμυλος – Πύλος-Μεθώνη, αναφέρονται σε πράξη πληροφοριακού χαρακτήρα του Δασαρχείου Καλαμάτας που απευθύνεται στην κατασκευάστρια Κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ- ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΑΕ».

Οι επεμβάσεις αυτές προβλέπεται να γίνουν εντός των διοικητικών ορίων των Δημοτικών Ενοτήτων Χανδρινού, Χιλιοχωρίων και Μεθώνης του Δήμου Πύλου-Νέστορος και Βουφράδων και Πεταλιδίου του Δήμου Μεσσήνης.

Οι περιοχές
Η κατασκευάστρια Κοινοπραξία του έργου θα μπορεί να επέμβει σε αυτές τις εκτάσεις, με τους όρους που περιγράφει η απόφαση του Δασαρχείου, αλλά κυρίως με τους περιβαλλοντικούς όρους που έχουν εγκριθεί για το έργο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Οι δασικού χαρακτήρα εκτάσεις επέμβασης αποτυπώνονται και περιγράφονται στα θεωρημένα τοπογραφικά διαγράμματα και πρόκειται για τις εξής περιοχές:

-Ανάληψη, Καρποφόρα (Χ.Θ. 16+400 έως Χ.Θ. 18+188.96)

-Καρποφόρα – Χαραυγή (Χ.Θ. 18+188.96 έως Χ.Θ. 26+535.91)

-Χαραυγή – Χανδρινού (Χ.Θ. 26+535.91έως Χ.Θ. 35+370.41)

-Χανδρινού – Πύλος (Χ.Θ. 35+370.41έως Χ.Θ. 40+824.07)

-Πύλος- Μεθώνη (Χ.Θ. 0+000 έως Χ.Θ. 7+900).

Οι όροι
Σύμφωνα με το Δασαρχείο Καλαμάτας, η επέμβαση στις δασικού χαρακτήρα εκτάσεις θα γίνει, μεταξύ άλλων, με τους εξής όρους:

-Η διαμόρφωση των επιφανειών εργασίας θα γίνει στην απαιτούμενη έκταση και οι επιτρεπτές εκσκαφές θα είναι μόνον οι τεχνικά απαραίτητες, περιοριζόμενες αυστηρά στα όρια του τοπογραφικού διαγράμματος.

-Ο δικαιούχος θα μεριμνά για την πλήρη απομάκρυνση των προϊόντων εκσκαφής, θα φέρει την ευθύνη για πιθανή ζημιά σε τρίτους και αναλαμβάνει την υποχρέωση λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων αντιπυρικής προστασίας της περιβάλλουσας δασικής βλάστησης. Τα τυχόν ακατάλληλα-πλεονάζοντα προϊόντα εκσκαφής αποτίθενται είτε σε ανενεργά λατομεία είτε σε άλλον κατάλληλο χώρο, που δε θα είναι δασικού χαρακτήρα, θα απέχει τουλάχιστον 250 μ. από όρια οικισμού- κτίσματα- νεκροταφεία και ο οποίος θα εγκριθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Στη συνέχεια πρέπει αυτοί οι χώροι να αποκατασταθούν με κατάλληλη φύτευση.

-Η φθορά της δασικής βλαστήσεως περιορίζεται στην ελάχιστη δυνατή. Η ανάγκη απομάκρυνσης της υπάρχουσας φυτικής ύλης στην περιοχή ανάπτυξης του έργου πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση και τις υποδείξεις του Δασαρχείου Καλαμάτας. Τα δασικά προϊόντα που θα παραχθούν θα διακινηθούν και διατεθούν σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.

-Οι θέσεις επέμβασης είναι συγκεκριμένες και αυστηρά προσδιορισμένες στο έδαφος διά του πρωτοκόλλου εγκατάστασης που θα συνταχθεί, δύναται δε να τροποποιηθούν έπειτα από εισήγηση του Δασαρχείου, αν προκύψουν σοβαρά ζητήματα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

-Γίνεται πρόβλεψη αποκατάστασης της βλάστησης των διαταραχθέντων χώρων, με φύτευση ή με σπορά των κατάλληλων προσηκόντων στη χλωρίδα της περιοχής ειδών. Η φροντίδα των φυτών θα συνεχιστεί για τουλάχιστον τρία έτη από τη φύτευσή τους, με ευθύνη του δικαιούχου. Η αφαίρεση του επιφανειακού εδαφικού ορίζοντα θα υλοποιηθεί με προσοχή και θα διαφυλαχθεί κατάλληλα για μελλοντική χρήση αποκατάστασης του χώρου.

-Απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση στη γύρω έκταση, πλην των καθορισμένων για την επέμβαση θέσεων.

-Απαγορεύεται η μεταβολή ή επέκταση της χρήσης της έκτασης, πέραν του εγκεκριμένου σκοπού.

-Τηρούνται αυστηρά οι περιβαλλοντικοί όροι που έχουν εγκριθεί.

-Η έγκριση χορηγείται αυστηρά υπέρ της εταιρείας «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΑΕ».

-Σε περίπτωση που δεν εκπληρωθεί ή εκλείψει ή οποτεδήποτε ήθελε μεταβληθεί ο σκοπός για τον οποίον δίδεται η έγκριση αυτή και δεν τηρηθούν οι όροι, η έκταση θα επανέλθει χωρίς άλλες διατυπώσεις στη διαχείριση της δασικής υπηρεσίας και η παρούσα απόφαση παύει να ισχύει.

-Στην περίπτωση παύσης λειτουργίας του έργου, ο δικαιούχος οφείλει όπως απομακρύνει τις εγκαταστάσεις που τοποθέτησε εντός της εκτάσεως και αποκαταστήσει το χώρο της επέμβασης, σύμφωνα με τη μελέτη αποκατάστασης, και η έκταση επανέρχεται στο καθεστώς που ίσχυε πριν από την αλλαγή της χρήσης της.

-Η παρούσα πράξη δεν απαλλάσσει την ενδιαφερόμενη εταιρεία από την εξασφάλιση τυχόν άλλων εγκρίσεων και αδειών.

-Πριν από τη σύνταξη πρωτοκόλλου εγκατάστασης, ουδεμία επέμβαση θεωρείται επιτρεπτή.

Της Βίκυς Βετουλάκη