8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας: Φετινή συρρίκνωση με μελλοντική προοπτική την κατάργησή του;

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας: Φετινή συρρίκνωση με μελλοντική  προοπτική την κατάργησή του;

Ανοιχτή επιστολή προς κάθε υπεύθυνο…

Τις τελευταίες μέρες πολλή συζήτηση έγινε στο διαδίκτυο για την ποιότητα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, για το τι είναι πολιτισμός και τι διασκέδαση, για τα ποσά με τα οποία επιχορηγούνται διάφορες εκδηλώσεις και αν το αξίζουν να λέγονται πολιτιστικές κ.λπ. κ.λπ.

Πήρα το θάρρος να μπω στο παιχνίδι της εν λόγω συζήτησης, αναφερόμενη στη μεγάλη, μαζική πολιτιστική δράση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, στο οποίο είμαι υπεύθυνη διοργάνωσης τα τελευταία 8 χρόνια.

Κατ’ αρχάς, να θυμίσω πως η ιδέα υλοποίησης ενός διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου ήταν του Δήμου Καλαμάτας στην πρότασή του για Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης το 2014. Δυστυχώς, η πόλη μας έχασε από την Ελευσίνα και δεν μπόρεσε ο Δήμος να εντάξει σε plan B το Φεστιβάλ. Αντιθέτως, ενστερνίστηκε την ιδέα υλοποίησής του η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, ένας πολιτιστικός φορέας που εργάζεται εθελοντικά εδώ και 34 χρόνια, προσφέρει πολιτιστική δημιουργία, ιδιαίτερα όταν αυτή ενδιαφέρει τα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους γενικότερα.

Ξεκίνησε, λοιπόν, το 2017 το πρώτο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και για τα 4 πρώτα χρόνια σε πανελλήνιο επίπεδο. Η αποδοχή, η εκτίμηση της προσφοράς, η ποιότητα και η αισθητική του φεστιβάλ το καταξίωσαν σε όλη την καλλιτεχνική κοινότητα, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. Από την 5η χρονιά γίνεται διεθνές, με αιτήσεις συμμετοχής από πολλές χώρες της Ευρώπης.

Οι καλλιτέχνες το ονομάζουν «Το Φεστιβάλ της καρδιάς» για τη διοργάνωση και τη φιλοξενία όλων των συμμετεχόντων. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα μετά το Κιλκίς, που αριθμεί πάνω από 20 χρόνια διοργάνωσης. Κερδίζει την εκτίμηση του καλλιτεχνικού διευθυντή, Χουάνχο Κορράλες, ο οποίος μας προσκαλεί φέτος να συνεργαστούμε, ανταλλάσσοντας παραστάσεις και δράσεις, κι αφού τα επιτυγχάνουμε όλα αυτά, έρχεται η επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού και μας στηρίζει με λιγότερο από το 1/3 της περσινής επιχορήγησης (15.000 πέρυσι, 4.500 φέτος), με αποτέλεσμα τη φετινή συρρίκνωσή του, με μελλοντική προοπτική την κατάργησή του, δυστυχώς, από την επόμενη χρονιά.

Ποια είναι, λοιπόν, τα κριτήρια της επιτροπής αξιολόγησης του υπουργείου, όταν ένα φεστιβάλ, πλουσιότερο σε ξένες συμμετοχές, σε ποιότητα και περιεχόμενο, παίρνει το 1/3 της περσινής επιχορήγησης; Ρωτάμε προφορικά και γραπτά και δε μας απαντάει κανείς! Τι μας έλειπε; Οι γνωριμίες; Η στήριξη πολιτικού φορέα; Οι δημόσιες σχέσεις; Αναρωτιόμαστε…

Ο Δήμος για τρίτη χρονιά στηρίζει το Φεστιβάλ με 8.000 ευρώ. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε πάρει ομόφωνη απόφαση του προηγούμενου Περιφερειακού Συμβουλίου να έχουμε φέτος και για 3 χρόνια 10.000 ευρώ οικονομική στήριξη (έτσι μας διαβεβαίωσε ο προηγούμενος περιφερειάρχης, κύριος Νίκας, στην τελετή λήξης του περσινού φεστιβάλ). Τι συνέβη και ο νυν περιφερειάρχης μείωσε το ποσό από 10.000 σε 8.000 ευρώ; Και ενώ ζητάμε να τον συναντήσουμε από τον Ιανουάριο για να του μιλήσουμε για το φεστιβάλ, που σίγουρα δε γνωρίζει την πορεία του, δεν μπορέσαμε έως σήμερα να τον συναντήσουμε από κοντά, ούτε για ένα 15λεπτο. Πόσο αφανείς πολίτες είναι κάποιοι που προσφέρουν πολιτισμό και εργάζονται αφιλοκερδώς για τα παιδιά της πόλης και της Περιφέρειας για να μπορούν να δουν από κοντά τον περιφερειάρχη; Αν ήμασταν πολιτικοί παράγοντες, θα μας δεχόταν;

Ευτυχώς που πήραμε θετική απάντηση από το Ίδρυμα του Γεωργίου και της Βικτωρίας Καρέλια, μια μικρή ενίσχυση από την Πρεσβεία της Ισπανίας και του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και συγκεντρώσαμε λιγότερο από το μισό κόστος του προϋπολογισμού. Έτσι, όμως, ακυρώσαμε πάνω από τις μισές παραστάσεις, ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε οικονομικά και να κατορθώσουμε να υλοποιήσουμε, έστω και το 1/3 του αρχικού σχεδιασμού.

Στόχος είναι να αποφύγουμε έναν ελλειμματικό απολογισμό, όπως το 2023, που αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε το έλλειμμα των 5.500 ευρώ από το ταμείο της Πειραματικής Σκηνής.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας θα μπορέσει να συνεχιστεί μόνο αν ο Δήμος και η Περιφέρεια επιτύχουν σταθερή χρηματοδότηση κάθε χρόνο, αλλιώς το μέλλον είναι ανύπαρκτο και οι αντοχές των εθελοντών που εργάζονται αφιλοκερδώς, τελείωσαν. Δεν αντέχουμε άλλες αγωνίες και άγχος να επαιτούμε τη στήριξη, όταν διαπιστώνουμε ότι δεν εκτιμάται η προσπάθειά μας.

Μπορεί, βέβαια, κάποιοι να πουν: Και λοιπόν; Ας σταματήσει!

Ας βγουν να το πουν, ότι δεν τους πειράζει ένα Φεστιβάλ, το μοναδικό στη Νότια Ελλάδα που αφορά στην τέχνη του κουκλοθέατρου, τη μόνη θεατρική τέχνη που αφορά στα παιδιά, να σταματήσει, και ας γίνεται για 8 συνεχή χρόνια.

Και μια και σήμερα κάνει έναρξη το σημαντικό Φεστιβάλ Χορού στην πόλη μας για 30ή χρονιά, που έκανε την Καλαμάτα γνωστή στα πέρατα του κόσμου ως την πόλη του χορού, και θα μας επισκεφθεί η υπουργός Πολιτισμού, κυρία Μενδώνη, ας ενημερωθεί και η ίδια, όπως και όλοι οι άλλοι παράγοντες της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, για τα στοιχεία που συνέλεξε στη μεταπτυχιακή της εργασία επιστήμονας με θέμα «το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας», που παρουσιάστηκε το Μάρτιο σε συνέδριο καθηγητών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και άλλων 3 ελληνικών πανεπιστημίων.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ 7 ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

110 συμμετέχοντες θίασοι

265 καλλιτέχνες

250 παραστάσεις

48 εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά

11 δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους

10 εκθέσεις κούκλας

13 χώρες από το εξωτερικό

7 πόλεις που φιλοξένησαν δράσεις

14 θεατρικοί χώροι που φιλοξένησαν παραστάσεις στην Καλαμάτα και αλλού

9.450 μαθητές παρακολούθησαν δωρεάν παραστάσεις

19.000 θεατές παρακολούθησαν παραστάσεις σε θέατρα

5.000 θεατές συμμετείχαν σε παραστάσεις ανοιχτών χώρων

3 συνδιοργανωτές

7 χορηγοί

7 συνεργαζόμενοι φορείς εκπαιδευτικοί και άλλοι

10 χορηγοί τοπικών προϊόντων

18 χορηγοί επικοινωνίας

213 εθελοντές (40-50) σε κάθε διοργάνωση

Αν νομίζουν οι υπεύθυνοι ότι δεν αξίζουν αυτά τα στοιχεία την ύπαρξη του φεστιβάλ, ας το αφήσουν να καταργηθεί!

Της Λέττας Πετρουλάκη-Σοφικίτου

Υπεύθυνης διοργάνωσης του Φεστιβάλ,προέδρου Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας