Αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού: «Μπήκε» το πρώτο λουκέτο σε κατάστημα της Καλαμάτας

Αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού: «Μπήκε» το πρώτο λουκέτο σε κατάστημα της Καλαμάτας

Αναστάτωση έχει προκληθεί από χθες το πρωί σε επιχειρηματίες παραλιακών καταστημάτων, μετά το σφράγισμα από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου καταστήματος στην παραλία της Καλαμάτας για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού βάσει των νέων νόμων.

Από την ημέρα δημοσιοποίησης των δεδομένων και απαγορεύσεων που έφερνε ο νέος νόμος για παραλίες και αιγιαλό, οι Σύλλογοι Εστίασης Καλαμάτας και Μεσσηνίας είχαν δηλώσει πως συμφωνούν να μπουν όρια και τάξη, όμως είχαν ζητήσει να υπάρξει χρόνος προσαρμογής των επιχειρηματιών και η εφαρμογή τους να ξεκινήσει από την επόμενη περίοδο και όχι εν μέσω της φετινής, για να μη κινδυνεύσουν επιχειρήσεις με κλείσιμο και εργαζόμενοι να μείνουν άνεργοι. Ωστόσο, οι ενστάσεις αυτές, που είχαν και τη στήριξη πολιτικών, δεν έγιναν αποδεκτές.

Σφράγιση
Χθες νωρίς το πρωί στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου πήγαν στο παραλιακό κατάστημα και δήλωσαν τη σφράγισή του, κλείνοντας το χώρο με κόκκινες κορδέλες και αναρτώντας πινακίδες ότι απαγορεύεται η είσοδος, καθώς σφραγίσθηκε λόγω αυθαίρετης κατάληψης αιγιαλού, βάσει του άρθρου 18 του νόμου 5092 του 2024.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο νόμο, κατά της διαταγής σφράγισης και διακοπής λειτουργίας επιτρέπεται η άσκηση αίτησης ακυρώσεως στο κατά τόπον αρμόδιο Διοικητικό Εφετείο. Η αίτηση ακυρώσεως ασκείται εντός πέντε ημερών από την κοινοποίηση ή την τοιχοκόλληση και η συζήτησή της προσδιορίζεται σε δικάσιμο που δεν απέχει περισσότερο από επτά ημέρες από την κατάθεσή της.

Σε δεινή θέση
Τα αυστηρά μέτρα που προβλέπει ο νέος νόμος έχουν φέρει πολλούς επαγγελματίες σε δεινή θέση, καθώς καλούνται εν μέσω της περιόδου να δαπανήσουν σημαντικά ποσά για να συμμορφωθούν, είτε να επιμείνουν στην κατάσταση που χρόνια διατηρούν και να κινδυνεύουν με κλείσιμο της επιχείρησης, με εργαζομένους που θα μείνουν άνεργοι και, φυσικά, με υψηλά πρόστιμα.

Πάντως, μέχρι τις αρχές Ιουλίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyCoast είχαν γίνει περίπου 350 καταγγελίες για παραλίες στη Μεσσηνία και βρίσκονταν στα χέρια της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου. Από αυτές οι περισσότερες αφορούσαν στην Καλαμάτα και τη Στούπα στη Μάνη, ενώ δε σημαίνει ότι όλες ευσταθούν.

Όπως μας είχε επισημανθεί στις αρχές του Ιουλίου από την Κτηματική Υπηρεσία στη Μεσσηνία, όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιούσαν ελέγχους και γίνονταν συστάσεις και ενημέρωση των επιχειρηματιών για προσαρμογή στα νέα δεδομένα, ενώ το επόμενο διάστημα θα ξεκινούσε και η βεβαίωση παραβάσεων σε όσους δε συμμορφώθηκαν.

Της Βίκυς Βετουλάκη