Αγαπήνεια 2024: Από σήμερα ιστορική έκθεση, την Κυριακή η κεντρική επετειακή εκδήλωση

Αγαπήνεια 2024: Από σήμερα ιστορική έκθεση, την Κυριακή η κεντρική επετειακή εκδήλωση

Ο Φιλιατρινός επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός ε.α. και τ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης, είναι ομιλητής στην κεντρική επετειακή εκδήλωση που διοργανώνεται την Κυριακή στους Γαργαλιάνους, προς τιμήν του γόνου των Γαργαλιάνων, ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα, Σαράντου Αγαπηνού, που είναι ευρύτερα γνωστός με το πολεμικό του ψευδώνυμο Τέλλος Άγρας.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα και θα διαρκέσουν έως τις 15 Ιουλίου.

Το δε πρόγραμμα έχει ως εξής: Σήμερα & ώρα 8.30 μ.μ. στην Μπίσκειο Βιβλιοθήκη θα γίνουν τα εγκαίνια ιστορικής έκθεσης φωτογραφιών, φορεσιών, όπλων και κειμηλίων του Μακεδονικού Αγώνα, με την ευγενική παραχώρηση χρήσης του εκθεσιακού υλικού από το Πολεμικό Μουσείο – Παράρτημα Θεσσαλονίκης και την ιδιωτική συλλογή κειμηλίων του συνταγματάρχη ε.α. Βασιλείου Νικόλτσιου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου, με ώρες λειτουργίας 19.00 – 22.00 καθημερινά και ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Την Κυριακή 7/7/ θα πραγματοποιηθεί η κεντρική επετειακή εκδήλωση της οποίας το πρόγραμμα έχει ως εξής: 8:15 μ.μ. Παράταξη των σημαιών των σχολείων της πόλεως, της Φιλαρμονικής και των Χορευτικών Τμημάτων, του Λαβάρου της Πανεθνικής Οργάνωσης Μακεδονομάχων «Παύλος Μελάς», του Πολιτιστικού & Λαογραφικού Ομίλου Καρυδιάς «Άγρας – Μίγκας», του Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Γαργαλιάνων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων στο χώρο του Ανδριάντα του Ήρωα. 8:25 μ.μ. Πέρας της προσέλευσης των προσκεκλημένων στο Δημαρχείο. 8:30 μ.μ. Αναχώρηση προσκεκλημένων προς το χώρο της τελετής. 8:35 μ.μ. Επιμνημόσυνη δέηση – Κατάθεση στεφάνων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής – Εθνικός Ύμνος.  9:00 μ.μ. Παρέλαση των σημαιών των σχολείων, της Φιλαρμονικής, του Λαβάρου της Πανεθνικής Οργάνωσης Μακεδονομάχων «Παύλος Μελάς» και των Χορευτικών Τμημάτων των Συλλόγων. Μετάβαση των προσκεκλημένων στο χώρο της κεντρικής πλατείας. 9.15 μ.μ. Χαιρετισμοί  από το δήμαρχο Τριφυλίας, Γεώργιο Λεβεντάκη, και το δήμαρχο Έδεσσας, Ιωάννη Τσεπκεντζή. 9.30 μ.μ.: Ομιλία με θέμα «120 Χρόνια από την Έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα 1904 – 2024. Η συνεισφορά του Μακεδονομάχου Καπετάν Άγρα». Ομιλητής: Χαράλαμπος Λαλούσης. Θα ακολουθήσει παράσταση μακεδονικών και μεσσηνιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων.

Παρασκευή 13 Ιουλίου & ώρα 9.00 μ.μ. στο Πάρκο της Μπρίσκειου Βιβλιοθήκης: Χορωδιακή συναυλία σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Χορωδίας Γαργαλιάνων «Πολύμνια». Συμμετέχουν, επίσης, η Χορωδία Ενηλίκων Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Χαϊδαρίου και η Χορωδία της Πολυφωνικής Ορχήστρας Κυπαρισσίας Δήμου Τριφυλίας.

Η.Γ.